Første politidrap på 14 år i Sverige. Over hele landet ble han hedret av kolleger.

Politimannen som ble skutt i Göteborg sent onsdag kveld, er den første som er drept i aktiv tjeneste i Sverige siden 2007.

Politiet i Malmö hedrer politimannen som onsdag kveld ble skutt og drept på Hisingen i Göteborg.

– Et angrep på en politimann er et angrep på vår rettsstat og vårt demokratiske samfunn.

Slik innledet Sveriges statsminister Stefan Löfven pressekonferansen torsdag formiddag.

Sent kvelden før ble en politimann i starten av 30-årene skutt og drept i aktiv tjeneste. Åstedet ligger i drabantbyen Biskopsgården på øya Hisingen i Göteborg.

– Vi kommer aldri til å gi oss i kampen mot organisert kriminalitet, sa Löfven og la til at politiet har hele samfunnets støtte i sitt arbeid.

– Jeg og hele det svenske folket er stolte over våre politimenn.

Senere samme dag avholdt politifolk over hele Sverige ett minutts stillhet for den drepte, mens flaggene utenfor landets politistasjoner vaiet på halv stang.

Les også

I denne forstaden styrer klanene. Politimann frykter for det svenske demokratiet.

Ingen mistenkte

Politiet i Göteborg tok natt til torsdag inn en rekke personer til forhør i forbindelse med drapet. Men ifølge Göteborgs politimester Erik Nord (polisområdeschef. Red.anm.) har de foreløpig ingen mistenkte.

– Det er for tidlig å si om politimannen var målet for angrepet, sier Klas Johansson, som leder politiet på Sveriges vestkyst (regionpolischef, Red.anm.), på en pressekonferanse torsdag morgen.

– Vi er veldig bestemte på at vi skal oppklare denne forbrytelsen, var beskjeden videre.

Politimannen som ble drept skal være ny i yrket, og var, ifølge politimester Nord, i uniform. Sammen med en kollega utførte han vanlig patruljetjeneste da han ble skutt.

Også en annen person ble skutt og brakt til sykehus med alvorlige skader etter nattens skyteepisode.

Ifølge Svenska Dagbladet er nattens politidrap det første på 14 år i Sverige. Det forrige skal ha skjedd tilbake i 2007 da man skulle hente en psykiatrisk pasient.

Politimannen som ble skutt og drept i Göteborg var på et vanlig patruljeoppdrag i drabantbyen Biskopsgården.

Høy kriminalitet i området

Begge de to tjenestemennene kjørte mopeder. Dette er ifølge politiet i Göteborg vanlig å gjøre på patrulje i den aktuelle bydelen.

Drabantbyen Biskopsgården har de siste årene blitt kjent for å være et område med mye kriminalitet.

Siden 2015 er Biskopsgården blitt klassifisert av svensk politi som et såkalt «utsatt område».

– Dette har skjedd i et miljø der det forekommer skuddløsninger mellom lokale kriminelle nettverk, sa Göteborgs politimester Erik Nord på pressekonferansen.

Sveriges innenriksminister, Mikael Damberg, understreket på statsministerens pressekonferanse at politimyndighetene nå setter inn store ressurser for å sikre tryggheten i området.

– Dette er både for beboerne i området, men også for politiets egen sikkerhet.

– Rett utenfor vinduet

Filmer fra stedet viser hvordan flere av politimannens kolleger desperat forsøker å redde livet hans, skriver Aftonbladet.

En kvinne som bor like ved åstedet, opplyser til Aftonbladet at hun våknet av stemmer rett utenfor vinduet sitt.

– Jeg ble kjemperedd, og etterpå fikk jeg ikke sove. Alt dette skjedde rett foran øynene våre, i vårt område. Det føles bare kjemperart og trist, sier kvinnen.

Politiet skal ha stått og pratet med noen personer da de ble beskutt. De hadde rykket ut etter å ha blitt varslet av beboere i området som hadde hørt skudd.

Politidrapet skjedde mens tjenestemannen og en kollega patruljerte på mopeder i drabantbyen Biskopsgården i Gøteborg.

Stor sorg

Alarmen gikk klokken 22.34 og like før klokken 3 kom beskjeden om at politimannen var død. Et stort antall politipatruljer var på stedet natt til torsdag.

– Det er med stor sorg at vi har mottatt beskjeden om at en kollega har dødd etter å ha blitt beskutt på kvelden. Våre tanker går til familien, nære og kjære og arbeidskamerater, sier rikspolitisjef Anders Thornberg i en kommentar.

Han sier også at han har snakket med politisjefen i Väst politidistrikt for å sikre at det finnes nok ressurser til å finne den skyldige.

Klokken 12 skal dessuten svensk politi holde ett minutts stillhet for sin kollega.

– Må minske risikoen

– Politiyrket er forbundet med risiko, og vi må fortsette arbeidet med å minske risikoene med stor besluttsomhet, sier Thornberg videre.

Biskopsgården har flere ganger tidligere vært åsted for skyteepisoder. Det var her at to menn ble skutt ved en pizzarestaurant i desember 2019. Den ene døde. Begge var knyttet til et kriminelt miljø. I mars 2020 ble en 16-åring skutt og drept i forstaden.

På pressekonferansen med statsministeren ble Löfven spurt om regjeringen bør ta selvkritikk etter onsdagens drap.

– Har dere gjort nok for å sikre politimenn som tjenestegjør i disse områdene?

Spørsmålet kom fra en journalist fra Göteborgs-Posten. Löfven understreket at regjeringen har sørget for at politiets ressurser hele tiden styrkes.

– Siden høsten 2014 har vi jobbet med å øke tryggheten. 1000 flere mennesker er satt bak lås og slå siden dette arbeidet begynte. Men man kan alltid gjøre mer, og det vil vi gjøre, sa statsministeren.