Verden

Stoltenberg ber russerne fortelle hva de gjør

BRUSSEL (Aftenposten): NATO-sjef Jens Stoltenberg frykter at det skal oppstå misforståelser, og ber russerne være mer åpne om når og hvor de holder øvelser.

afp000880358-mMBeqKpPge.jpg
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

I dag møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Brussel. Lavrov er i Brussel i forbindelse med at Europarådets utenriksministermøte.

Stoltenberg gjentok det som har vært NATOs budskap til russerne det siste året, nemlig at annekteringen av Krim-halvøya var ulovlig og at Russland må trekke tilbake tropper og støtte til separatistene i Øst-Ukraina. Russland benekter at de har soldater i Ukraina.

Ut av kontroll

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov

— Vi diskuterte også viktigheten av åpenhet, spesielt når det er økt militær nærvær ved våre grenser. For NATO er det viktig å unngå hendelser som kan komme ut av kontroll. Vi er veldig opptatt av åpenhet når vi har øvelser. Vi er åpne om hvor og når vi har øvelser, sa Stoltenberg.Men han ber russerne være mer åpne om det de gjør, og er spesielt bekymret for som øvelser som kommer plutselig og nært grensen til NATO-land.

— Vi er bekymret for at det økende antallet russiske hurtigøvelser, både antallet og størrelsen og at dette reduserer forutsigbarhet langs våre grenser. Vi må endre dette. Russerne må også være med åpne om deres militære aktiviteter, sa Stoltenberg.

Selv om NATO har kuttet alt praktisk samarbeid med Russland etter at Krim-halvøya i Svartehavet ble annektert, mener NATO-sjefen at det er viktig med åpne kommunikasjonslinjer på militært nivå.

— Jeg sa at militære kommunikasjonslinjer må holdes åpne. Det er viktig, sa Stoltenberg.

Stoltenberg og Lavrov møtte ikke pressen sammen og Lavrov har foreløpig ikke kommet med noen uttalelser etter møtet med Stoltenberg.

Færre diplomater

De to møttes også under sikkerhetskonferansen i München tidligere i år, men forholdet mellom NATO og Russland er iskaldt etter at Russland annekterte Krim-halvøya. NATO har også gjentatte ganger anklaget Russland for å levere våpen, utstyr og soldater til de pro-russiske separatistene i Øst-Ukraina. Det har ikke vært noen møter i samarbeidsorganet NATO-Russland-rådet siden i fjor sommer.

NATO har også bedt Russland redusere antallet diplomater landet har ved sin delegasjon til forsvarsalliansen. Tidligere kunne russiske diplomater gå fritt for eksempel i NATOs kantiner, men det er det nå slutt på. Det er kun den russiske NATO-ambassadøren og noen få andre diplomater som har adgangskort til selve NATO-hovedkvarteret nå.

Jens Stoltenberg har imidlertid vært opptatt av å si at det er viktig å holde kanalene åpne.

I går hadde en annen av Arbeiderpartiets tidligere statsministere, Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland samtaler med Lavrov. Han sa at situasjonen var roligere i Øst-Ukraina, men poengterte overfor NTB at den er "latent og kan fort blusse opp igjen".

Les også

  1. Latvias russere støtter NATO

  2. Russiske militærfly nær norsk luftrom

  3. Ministermøte om Ukraina: Stridsvogner skal trekkes ut