Matthew har krevd over 280 menneskeliv. Nå sneier den Florida-kysten.

Etter å ha tatt livet av over 280 personer i Haiti, er orkanen Matthew nå farlig nær USA. – Denne stormen vil drepe deg, advarer guvernør Rick Scott i Florida.

En kvinne kommer seg av et hus som er ødelagt av orkanen.

På sitt sterkeste kan vindstyrken nå opp i over 60 meter per sekund, og vil med det nærme seg nivået til orkanen Katarina i 2005.

– Vi har ikke sett en så kraftig orkan som dette på nesten ti år, skriver det amerikanske sikkerhetsdirektoratet FEMA.

Da orkanen beveget seg nordover torsdag kveld, holdt senteret seg om lag 160 kilometer utenfor Sør-Florida. De 4,4 millioner innbyggerne i Miami og Fort Lauderdale slapp dermed unna de kraftigste kastene.

Likevel har uværet ført med seg problemer. Over 60.000 boliger og næringsbygg er uten strøm og i Vero Beach i Florida er gatene delvis dekket av vann.

Orkanen Matthew slår nå for alvor inn over USA. Her i Melbourne i Florida. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB scanpix.

Beveger seg nordover

Det er ventet at orkanen for alvor vil nærme seg land fredag morgen lokal tid (litt utpå dagen norsk tid).

Ifølge USAs orkansenter (NHC) vil Matthew trolig først trekke inn over Palm Beach County i Florida før den beveger seg nordover gjennom Cape Canaveral og Jacksonville i løpet av de påfølgende tolv timene

Deretter er det ventet at den vil sveipe over kysten i delstatene Georgia og South Carolina i løpet av helgen, før den muligens fortsetter tilbake til Florida i svekket form i neste uke.

- Denne stormen et et monster

På en pressekonferanse torsdag sa Florida-Guvernør Rick Scott at «denne stormen vil drepe deg» og ba folk om å ikke ta sjanser.

– Denne stormen er et monster. Jeg vil at alle skal overleve dette. Vi kan gjenoppbygge boliger. Vi kan gjenoppbygge bedrifter. Men vi kan ikke gjenoppbygge et liv, sa Scott.

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene Georgia, South Carolina og Miami. Til sammen har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere, og av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida.

Folk ankommer et Røde Cors-tilfluktsrom i en kirke i Augusta i delstaten Georgia. I Florida melder myndighetene at flere tilfluktsrom er fulle. Foto: Tami Chappel / Reuters / NTB scanpix.

Fulle tilfluktsrom

I løpet av onsdagen ble tilfluktsrommene langs kysten fylt opp av tusenvis av værflyktninger. Flere steder er kapasiteten sprengt og folk ble avvist i døren.

– Folk begynte å komme i går ettermiddag. Vi gir dem sikkerhet, elektrisitet og mat, sier rektor Clay Carmichael på Pedro Menendez High School i strandbyen St. Augustine i Florida.

Skolen har åpnet den stormsikre basketballhallen og innlosjert 500 personer som skal sove på matter gulvet.

– Ikke den perfekte ferien, men de behandler oss fint, sier 86 år gamle Maria Maldonando fra Puerto Rico som har reist til Florida for å delta i dåpen til tippoldebarnet.

En jente hjelper sin mor med å få ut gjørme av huset etter orkanen Matthew oversvømte huset.

Over 280 døde

Før Matthew nådde USA førte den til katastrofale ødeleggelser i Haiti. Minst 280 mennesker har mistet livet og flere hundre boliger er ødelagt.

Byen Jeremie nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen.

– Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, har CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, opplyst. (©NTB)