Verden

Kilder: Myanmar har lagt landminer på grensen til Bangladesh

Myndighetene i Myanmar har plassert landminer langs grensen til Bangladesh mot muslimer på flukt, ifølge regjeringskilder i Bangladesh.

Titusener av rohingyaer har flyktet til blant annet Bangladesh og India etter en storstilt militæroperasjon i Myanmar. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det er gjort i et forsøk for å forhindre rohingya-muslimer å vende tilbake til landet, melder Reuters. De anonyme regjeringskildene hevder at Bangladesh onsdag formelt vil protestere mot landminene.

Minst 400 mennesker ble drept i forrige ukes brutale offensiv mot rohingya-folket i Myanmar. Over 120.000 har klart å ta seg over grensen til nabolandet Bangladesh, der 400.000 rohingyaer allerede lever i provisoriske leirer.

  • Les også: Buddhister mot muslimer

FN: Krigsforbrytelser

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier at tallet tirsdag er kommet opp i 123.000 siden kampene blusset opp i slutten av august. UNHCR sier at de som har klart å krysse grensen, jevnt over er i svært dårlig forfatning.

I oktober i fjor iverksatte militæret i Myanmar unntakstilstand og en storstilt militæroperasjon mot rohingyaer i området som følge av et tilsvarende angrep.

Titusener av rohingyaer har senere flyktet til blant annet Bangladesh og India. De har fortalt om massive overgrep, og satellittbilder har vist at en rekke landsbyer er blitt svidd av i området.

I februar sa FN at Myanmars sikkerhetsstyrker trolig har begått krigsforbrytelser i forbindelse med militæroperasjonen.

Aung San Suu Kyi skylder på «falske nyheter»

Regjeringssjef Aung San Suu Kyi mener falske nyheter forverrer konflikten som har forårsaket en stor flyktningstrøm i Myanmar.

Falske nyheter og desinformasjon hjelper muslimske opprørere i Myanmar, sa Suu Kyi i en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tirsdag.

I samtalen sa Suu Kyi at Tyrkias visestatsminister Mehmet Simsek var et offer for falske nyheter, siden han hadde lagt ut et bilde på Twitter av en død person som ikke hadde noe med konflikten å gjøre. Bildet er senere blitt fjernet.

Erdogan understreket i samtalen hvor viktig det er å unngå at sivile rammes av konflikten. Uforholdsmessig maktbruk mot rohingya-muslimene må unngås, fremholdt den tyrkiske presidenten.