Verden

Grafene som viser hvorfor Donald Trump nå snakker til svarte velgere

– Hva har dere å tape på å prøve noe nytt, spør Donald Trump nå afrikansk-amerikanske velgere.

Trump-tilhengere i Dimondale i Michigan fikk fredag høre Donald Trump komme med en appell til afrikansk-amerikanske velgere om å stemme på ham.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Fredag kveld ba Donald Trump svarte velgere droppe Det demokratiske partiet og heller gi ham en sjanse. På et valgmøte i Michigan sa han:

– Hva har dere å tape på å prøve noe nytt, som Trump, sa Trump.

Han fortsatte:

– Dere lever i fattigdom, skolene deres er dårlige, dere har ikke jobb, 58 prosent av ungdommene deres er arbeidsløse. Hva i helvete har dere å tape, spurte han.

– Abraham Lincolns parti

Lørdag fortsatte Trump offensiven. I Fredericksburg i Virginia sa han at partiet må gjøre en bedre jobb med å nå ut til afrikanskamerikanske velgere.

– Det republikanske partiet er Abraham Lincolns parti. Jeg vil at det igjen skal bli et hjem for den afrikansk-amerikanse velger, sa han.

Nødvendig for å vinne?

Trump kan ha god grunn til å forsøke å øke oppslutningen blant svarte velgere. Høyere oppslutning blant ikke-hvite velgergrupper kan nemlig vise seg å være helt nødvendig om han skal ha noen sjanse til å slå Hillary Clinton 8. november.

I 2012 seiret Mitt Romney over Barack Obama stort i oppslutningen blant hvite velgere. Men selv en ledelse på 20 prosentpoeng i denne velgergruppen kunne ikke forhindre at Obama ble gjenvalgt til en ny presidentperiode.

En fersk måling fra Pew Research viser at Clinton har nesten like stor oppslutning blant afroamerikanske velgere som partifellen. Trump er på sin side imidlertid ikke i nærheten av å ha like gode tall som Romney blant hvite velgere.

Sliter i Virginia

Det er heller ikke bare på nasjonale målinger at Trump strever med å få nok stemmer fra andre enn hvite velgere. Barack Obama vant Virginia med knapp margin både i 2008 og 2012, men staten er tradisjonelt en «rød stat» - en delstat der republikanere vinner valg.

En fersk måling fra Quinnipiac viser at Clinton nå leder med hele 12 prosentpoeng i delstaten. Blant hvite velgere har Trump et forsprang på 7 prosentpoeng med 48 mot 41 prosent. Blant ikke-hvite velgere blir han imidlertid gruset av Clinton.

– Virginia er et godt eksempel på hvordan dynamikken i rasespørsmål former denne valgkampen. Hillary Clintons ledelse blant ikke-hvite velgere overmanner Donald Trumps ledelse blant hvite velgere, sier Peter A. Brown ved Qunnipiac i en kommentar til målingen.

Donald Trump ankommer lørdag et valgmøte i Fredericksburg i Virginia.

Stempler Clinton som fordomsfull

Trump argumenterer nå for at demokratene har tatt svartes stemmer for gitt. Han mener Clinton er fordomsfull og bare ser afrikansk-amerikanere «som stemmer, ikke som mennesker som fortjener en bedre fremtid».

– Etter fire år vil jeg få over 95 prosent av de afrikansk-amerikanske stemmene, spådde han.

I Clinton-kampanjen ser de annerledes på saken og mener motstanderen er fullstendig uten kontakt med det afrikansk-amerikanske samfunnet. Hillary Clinton mener Trumps uttalelser demonstrerer «svimlende uvitenhet».

– Kunne nesten ikke vært verre

Kommentatorer tror heller ikke Trumps appell til svarte velgere vil virke.

– Det er vanskelig å forestille seg et mye verre utspill fra Trump for å få svarte stemmer, skriver The Washington Posts Philip Bump og viser til at de generaliserende uttalelsene om fattigdom og arbeidsledighet er feilaktige.

– Ingen tilknytning til oss

En av Clintons medarbeidere, Marlon Marshall, spør på Twitter hva det afrikansk-amerikanske samfunnet har å tape på Trump. Svaret Marshall gir, er «alt». Marshall minner om at Trump satte spørsmålstegn ved statsborgerskapet til USAs første svarte president, hevder at han flørter med åpenlyse rasister og er saksøkt for diskriminering på boligmarkedet.

– Trumps fremstilling av hele det afrikansk-amerikanske samfunnet som fattige arbeidsløse viser at han ikke har noen tilknytning til oss, hevder Marshall.

Krangel om valglover

Samtidig med denne opphetede debatten, går det en diskusjon om valglovgivning og fusk. Trump har gjentatte ganger advart om at valget er manipulert og hvis det ikke stilles krav til ID-kort med bilde, vil folk gå og stemme både ti, femten og tyve ganger på Clinton.

Strenge ID-krav regnes normalt å ramme afrikansk-amerikanske velgere hardest og særlig dem som vil forhåndsstemme. Kritikerne av slike lover viser gjerne til at eventuelt valgfusk gjennomført av enkeltpersoner på denne måten er sjelden og ville være så lite effektivt at det ikke endrer valgresultatet.

Første delstat ut med forhåndsstemmegivning er North Carolina 9. september.

Fikk du med deg disse utenriksartiklene?

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Barack Obama
 3. Hillary Clinton
 4. Donald Trump
 5. Meningsmålinger