Verden

FN-rapport fastslår at regimet og IS har utført kjemiske angrep i Syria

Både det syriske regimet og IS har brukt kjemiske stridsmidler i Syria, fastslår FN-granskere ifølge Frankrikes viseambassadør.

Borgerkrigen i Syria har vart siden 2011, men ennå er det ingen tegn til løsning. I dag har tyrkiskstøttede styrker prøvd å drive ut IS-opprører fra en by nær den tyrkiske grensen.

De 24 medlemmene i granskingskommisjonen «uttaler tydelig at det syriske regimet og Daesh har utført kjemiske angrep i Syria», sier Alexis Lamek til pressen i New York.

Ifølge rapporten har det syriske regimet som president Bashar al-Assad styrer vært ansvarlig for to giftangrep, mens IS-opprørere har brukt sennepsgass i minst ett tilfelle.

FNs sikkerhetsråd opprettet i fjor en granskingskommisjon, som fikk i oppdrag å samle beviser for at det ble brukt en eller annen form for kjemiske stridsmidler under ni angrep mot syriske landsbyer i 2014 og 2015. Onsdag legger de fram den endelige rapporten.

– Uansett hvem som har brukt kjemiske våpen i Syria, så må de stilles til ansvar, sa Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft før rapporten var klar.

Det var på forhånd ventet at Sikkerhetsrådet ville vurdere å innføre nye sanksjoner mot Assad dersom granskerne konkluderte med at regimet hadde brukt kjemiske stridsmidler.

Tønnebomber

Partene i krigen har gjentatte ganger anklaget hverandre for bruk av kjemiske stridsmidler, og opplysninger fra helsearbeidere og øyevitner har bygd opp under anklagene.

Regimet er blitt anklaget for å ha sluppet tønnebomber med klorgass fra helikoptre over den opprørskontrollerte landsbyen Kafr Zita i Hama-provinsen i april 2014, samt mot landsbyene Talmenes, Al-Tamana, Qmenas, Binnish og Sarmin i Idlib-provinsen i månedene som fulgte.

Flere mennesker ble drept i angrepene, mens andre ble innlagt på sykehus med pusteproblemer.

Syriske myndigheter benekter å ha stått bak, mens USA, Storbritannia og Frankrike har påpekt at regjeringsstyrkene er alene om å benytte helikoptre i borgerkrigen.

Klor- og sennepsgass

Klorgass står oppført på listen over forbudte kjemiske stridsmidler i Kjemivåpenkonvensjonen, som også Syria sluttet seg til etter press fra Russland i 2013.

Russland var også sentral da president Bashar al-Assad gikk med på å kvitte seg med landets kjemiske våpen og lot internasjonale inspektører tømme lagrene og destruere produksjonsanleggene.

Den ytterliggående islamistgruppa IS anklages også for å ha brukt kjemiske stridsmidler i Syria, blant annet sennepsgass som ble brukt under et angrep mot landsbyen Marea i Aleppo-provinsen i august i fjor.

Blant dem som mener å ha funnet beviser for dette, er CIA, som også anklager IS for å ha benyttet klorgass

Granskningskommisjonen har undersøkt ni angrep i syv ulike områder i Syria der en egen gruppe fra OPCW (Organisasjonen for bekjempelse av kjemiske våpen) har undersøkt forholdene. Dette var steder der det alt var slått fast at kjemiske våpen var tatt i bruk.

Ifølge Reuters vil resultatene nå bli diskutert i FNs sikkerhetsråd. Spørsmålet er hvorvidt det splittede sikkerhetsrådet vil ilegge sanksjoner mot Assads regime. Ifølge nyhetsbyrået er det ventet at Russland og Kina vil motsette seg dette.

Les også

  1. Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

Les mer om

  1. Krigen i Irak og Syria
  2. FN
  3. Den islamske staten (IS)
  4. Syria
  5. Russland
  6. Kina
  7. Borgerkrig