MH-370 etterforskere: - Leter i riktig område etter Malaysia Airlines-flyet

De australske letemannskapene som søker etter det forsvunne Malaysia Airlines-flyet i Indiahavet, er sikre på at de leter i riktig område.

New Zealandske søkefly deltok i letingen etter Malaysia Airlines flight MH370 i 2014. Nå er en vrakdel blitt funnet på den franske øya Reunion.
  • Ntb

— Vi forblir sikre på at vi søker på riktig sted. Og dersom vrakdelen som ble funnet på Reunion-øya stammer fra MH370, styrker det sannsynligheten om at vi er i riktig område, sier Australias transport- og infrastrukturminister Warren Truss.

— Det faktum at vrakdelen ble sett på den nordlige delen av Reunion, stemmer overens med havstrømmenes bevegelser, la han til.

Stadig sikrere

Det er det australske byrået for transportsikkerhet, ATSB, som leder søket etter det forsvunne Malaysia Airlines-flyet sør i Indiahavet. Leder Martin Dolan sier han stadig føler seg mer sikker på at vingedelen som ble funnet onsdag morgen stammer fra flyet som forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars i fjor.

— Jeg blir stadig mer sikker på at vrakdalen kan knyttes til et (Boeing) 777-fly. Det er ikke rapportert om andre saker om en Boeing 777 som har mistet en vingedel, sier Dolan.

— Vi er trygge på at vi har kvalitet nok til å dekke området og finne det forsvunne flyet, slår han fast.

24 timer

Vingedelen som ble funnet på den franske øya Reunion er nå sendt til et militært laboratorium nær Toulouse for å få bekreftet om det er den første vrakdelen fra det malaysiske passasjerflyet som omsider er dukket opp.

— Vi jobber fortsatt med våre franske og malaysiske kollegaer med å analysere informasjonen, så vi har ingen bekreftelse foreløpig. Men vi håper at vi kan ha den nødvendige graden av sikkerhet i løpet av de neste 24 timene, sa Dolan ved 5-tiden fredag norsk tid.

Kan være med vilje

Noen i cockpit kan med vilje ha satt flyet ut av kurs, tror amerikansk etterretning om den savnede Boeing 777-maskinen. Teorien legges frem i en foreløpig vurdering, melderCNN.

Vurderingen ble laget for flere måneder siden og var ikke ment for offentligheten. Den er i stor grad basert på satellittinformasjon og annen offentlig tilgjengelig informasjon. Rapporten bygger ikke på inngående kunnskap fra etterforskningen, sier to tjenestemenn.

Den gir ingen konklusjoner på hva som skjedde med MH370-flygingen, men retter igjen oppmerksomheten mot flygerne eller andre som kan ha vært i cockpit.

Amerikanske etterforskere har tidligere bistått malaysiske myndigheter i etterforskningen. Gransking av mannskap og passasjerer har ikke resultert i informasjon om at noen utgjorde noen klar trussel, men CNN har også tidligere meldt at amerikanerne heller mot overlagte handlinger som årsak til forsvinningen.