Verden

27 personer siktet etter skytedrama i boligområde i Malmö

Livredde småbarnsfamilier ble vitner til at kriminelle gjenger åpnet ild mot hverandre i et boligområde i bydelen Rosengård i Malmö.

En politietterforsker tar bilder ved åstedet for gjengoppgjøret i Malmø natt til tirsdag.
  • Ntb

Fatme Elbustani og hennes barn våknet til lyden av skudd sent mandag kveld. Fra vinduet i leiligheten så de skytedramaet som oppsto.

— Det er en katastrofe. Jeg vet ikke hva vi kan gjøre. Politiet eller politikerne må gjøre noe med disse guttene, sier hun.

— Når barna er ute og leker, står jeg på balkongen og følger med. Kanskje skjer det noe. Vi er redde hele tiden, legger hun til.

- Et under at det gikk bra

27 personer ble pågrepet og siktet for drapsforsøk og brudd på våpenloven. Tirsdag ble åtte av dem løslatt mens 19 fortsatt satt i varetekt. Mange av dem er såkalte kjenninger av politiet, og de aller fleste er født på 80- og 90-tallet.

Det ble skutt både mot og fra leiligheter i et av byggene i området, opplyser politiet. Politipatruljer var i området da skytingen startet og ble delvis vitne til hendelsen.

— Området ble sperret av veldig raskt, og vi fikk pågrepet de som var til stede, sier Hans Nilsson i Skåne-politiet til nyhetsbyrået TT.

Til tross for at mange skudd ble avfyrt, er det ikke meldt om personskader, noe han betegner som «et under».

- Krigslignende scener

Politiet jobbet natt til tirsdag med å sikre spor på åstedet og gjennomførte flere husransakinger. Tirsdag formiddag startet avhørene av de mistenkte.

Vitner på steder har fortalt om skudd fra automatvåpen og «krigslignende scener» i bakgården, ifølge avisa Expressen.

— Jeg hørte først fire skudd, og så fire til like etter. Dette føles ikke bra i det hele tatt. Det er ikke trygt her, sier en person som bor i området.

Sosiale problemer

Også søndag kveld var det skyting i bydelen, da mot en leilighet i en annen bygning like i nærheten av mandagens åsted. I denne bygningen bor en person som er utpekt som politikilde i etterforskningen av flere bombeeksplosjoner i Rosengård i vinter. Politiet har ikke villet si noe om angrepet søndag kan ha vært rettet mot politikilden.

Rosengård har lenge slitt med sosiale problemer, ungdomsopptøyer og gjengkriminalitet. En høy innvandrerandel - over 80 prosent har utenlandsk bakgrunn - har gjort at bydelen er blitt omtalt som en getto.

De kommunale myndighetene har iverksatt en rekke tiltak for å bedre forholdene i Rosengård.