Verden

Over 50 bekreftet døde, frykter at flere hundre kan ha druknet

Redningsarbeidere plukker stadig flere lik opp av sjøen etter at en båt med flere hundre migranter forliste utenfor Egypt onsdag.

Migranter som ble reddet fra båtforliset, ble fraktet i land i Al-Beheira-provinsen i Egypt. Foto: Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

55 er så langt funnet døde, men nærmere 200 fryktes å ha druknet.

Flere overlevende etter forliset utenfor Egypt er nå tiltalt for forsøk på å forlate landet ulovlig.

Metwali Mohamed (28) var torsdag innlagt på sykehus i havnebyen Rosetta, bundet med håndjern til sykehussengen i likhet med flere andre som overlevde forliset.

Den egyptiske sveiseren ønsket seg et bedre liv i Italia sammen med sin familie. I stedet endte det i tragedie.

– Jeg risikerte livet og livet til min sønn og kone så de kunne få et godt liv. Jeg var den eneste som overlevde. Jeg skulle ønske jeg ikke hadde overlevd, sier han.

  • Storm etter at Trump Junior sammenlignet syriske flyktninger med giftig godteri

Avtale med smugler

Mohamed skal ha avtalt med en menneskesmugler at han skulle betale rundt 50.000 kroner når han ankom Italia.

Metwaly Mohamed Ahmed på sykehuset i Rosetta. Han mistet kone og barn i forliset. Overlevende er bundet til sengene med håndjern etter at de forsøkte å forlate Egypt ved hjelp av menneskesmuglere.

En annen mann, Badr Abdel Hafiz, lar tårene strømme i sengen ved siden av. Han forteller at både kona og de tre barna hans druknet da båten sank.

55 personer er så langt bekreftet omkommet, men dødstallet kan være langt høyere. Om lag 160 personer ble reddet, de fleste unge menn. Blant dem er både egyptere, syrere og sudanere.

De forteller at det var om lag 400 mennesker i båten.

Innesperret

Om lag 100 av passasjerene skal ha sittet i et lasterom som vanligvis brukes til fisk, og mange av disse skal ha omkommet.

– Det var som en apokalypse. Alle forsøkte å komme seg ut i live. Jeg svømte 10 kilometer, sier Ahmed Mohamed (27).

Fire menn er pågrepet, mistenkt for uaktsomt drap og menneskesmugling, opplyser egyptiske myndigheter.

Båten gikk ned om lag 12 nautiske mil utenfor kysten tidlig onsdag morgen. Trolig hadde den lagt ut fra provinsen Kafr el-Sheik lenger øst på den egyptiske kysten, opplyser Alaa Osman, talsmann for lokale myndigheter.

Mange savnede

Pårørende og lokalbefolkning samlet seg etter forliset i havneområdet i Rosetta for å få myndighetene til å gjøre mer for å finne de savnede.

– Fra klokka 5.30 om morgenen sa vi til myndighetene at båten synker, og de sa de ikke hadde redningsbåter. Ingen har gjort noe, sier Hassan Suleiman Daoud, en av de pårørende.

Blant dem som er funnet omkommet, er ett barn, ti kvinner og 31 unge menn, ifølge myndighetene.

Les mer om

  1. Egypt
  2. Menneskesmugling
  3. Migrantkrisen i Europa
  4. Flyktninger