Verden

Norge og Saint Lucia har ett oppdrag: Få verden til å bli enig om en kaldest mulig klode

PARIS (Aftenposten): Du har helt sikkert hørt om øyparadisene i Stillehavet som kan forsvinne. Men også øyparadiser i Karibia er utsatt for klimaendringer.

Tine Sundtoft og James Fletcher leder forhandlingene om ambisjonsnivå.
  • Stein J. Bjørge (foto)
  • Arild Færaas (tekst)

St. Lucias miljø— og energiminister, James Fletcher, var også på det viktige klimatoppmøtet i København, som endte med en fiasko.

Det går mye bedre nå, ifølge Fletcher.

— Vi har lært mye, og det er en mye mer inkluderende prosess. Dessuten slipper vi å forhandle i 15 centimeter snø. Det var ikke så fint for en øyboer.

Arild Færaas og Stein Bjørge i Paris under klimatoppmøtet.

Vi møter Fletcher og Norges klima— og miljøminister Tine Sundtoft utenfor den karibiske paviljongen, midt i en reggaekonsert.- Det har vært intenst og utfordrende. Men møtene har gått så bra som de kan gå, sier Fletcher til Aftenposten.

Les økonomiredaktør Ola Storengs kommentar: Tine Sundtoft skal få verden til å løfte seg etter håret

— Vi merker det på kroppen nå

Øyparadisene i Karibia får ikke så mye oppmerksomhet som Stillehavsøyene, gjerne fordi de har mer fjell og St. Lucia hvor det høyeste punktet er nesten 1000 meter risikerer ikke å forsvinne i havet som for eksempel Marshalløyene gjør.

- Men vi er veldig sårbare. Det kommer orkaner hvert år, og de vil bare bli sterkere. Vi har også blitt fortalt at det vil bli mer tørke. Og akkurat nå har vi en lang tørkekrise i vår del av Karibia, så klimaendringene påvirker oss allerede.

Stormer som denne i 2004 kommer stadig hyppigere i Saint Lucia og andre land i Karibia.

— Hva gjør dere i landet deres nå for å kjempe mot klimaendringene?- Vi gjør mye. Vi planlegger hvordan vi kan bruke jorden bedre, vi bygger opp beskyttelse langs kysten mot stormflo, og vi forbedrer infrastrukturen vår. I tillegg anerkjenner vi ansvaret vi har for at også vi må kutte, selv om vi står for en svært liten del av verdens klimagassutslipp. Derfor prøver å gå vekk fra fossilt brennstoff.

I 2014 slapp landet ut 0,4 millioner tonn CO2. Hele 183 land slapp ut mer. Per innbygger ligger de på 2,2 tonn pr. innbygger, som bare er en fjerdedel av hva en vanlig vest-europeer gjør. Landet har snaut 200.000 innbyggere.

Saint Lucia har et mål om å kutte utslippene med 15 prosent innen 2025 og 23 prosent innen 2030 sammenlignet med den forventede utslippsveksten pr. i dag. Det betyr et mål om en reell nedgang på litt over to prosent i 2030.

Hvorfor gjør ikke flere som disse?

Les også

California vil ha med flere på sin grønne bølge

Skal satse mer på fornybar energi

Det karibiske landet har et mål om at i 2030 skal halvparten av el-produksjonen være fornybar, fordelt på vind, sol og geotermisk energi.

Fra forhandlingsrommet i Paris. Tine Sundtoft og James Fletcher fra henholdsvis Norge og Saint Lucia.

Selv takker han den franske forhandlingsleder og utenriksminister Laurent Fabius for å ha blitt inkludert i lederskapet.— Han sender et sterkt signal om at alle må være involvert. Uansett hvor små landene er, kan de delta, sier energi og miljøvernminister Fletcher.

Som mange andre øystater, og Tyskland og Frankrike, mener de at togradersmålet ikke er ambisiøst nok, men at verden bare skal gå inn for 1,5 grader oppvarming.

  • Oles Klode på plass i Paris: Ole Mathismoen skriver og Jenny Jordahl tegner

- Har aldri hatt mer intens møtedag

Klimaminister Tine Sundtoft sa på tirsdagens pressekonferanse at hun ikke trodde det gikk an å ha en så intens møtevirksomhet som hun hadde mandag.

Onsdag morgen er det planlagt at en ny foreløpig avtale skal ligge klar. Teksten skal jobbes med tirsdag kveld og utover natten.

- Det vil bli bråk som alltid. Og det er bare å forberede overskriftene deres om mistillit og alt mulig, men dette er klimaforhandlingens vante gang, fleipet statsråden.

Noe av det som blir spennende er om Tine Sundtoft og James Fletcher greier å få landene til å bli enige om 1,5 grader oppvarming.

PS! Norge falt på en årlig klimaranking som Germanwatch og Climate Action Tracker står bak. Nå er de også bak kull-glade Polen. Begrunnelsen kan du lese her.

Les mer fra Paris:

Les også

  1. «Alle» sier vi må gjøre noe med klimaet nå. Her er syv punkter om hvorfor det er så vanskelig.

  2. Klimaparaden som vant over terroristene

  3. Nord-Korea er et av landene som ikke vil gi noen klimaløfter, kan du gjette hvem de andre er?

svp://110178?1565446771908svp://110227?1565446771908

Les mer om

  1. Klima