Verden

Syrias sivile lider under bomber og sanksjoner

Syriske sivile lider både som følge av krigshandlingene og sanksjonene USA og EU har innført. Lite tyder på at de vil få det bedre med det første.

Syriske regjeringsstyrker, støttet av russiske kampfly, fortsetter angrepene mot opprørskontrollerte områder av Syria. De sivile lidelsene er store. Foto: BASSAM KHABIEH / X03669

  • NTB

Syriske regjeringsstyrker, støttet av russiske kampfly, fortsatte torsdag angrepene mot de opprørskontrollerte delene av storbyen Aleppo.

Minst 65 mennesker er ifølge aktivister drept i angrepene de siste tre dagene, elleve mennesker skal ha blitt drept i flyangrep natt til torsdag.

I tillegg mistet 17 mennesker livet da en bilbombe gikk av ved en veisperring kontrollert av opprørere nord i Aleppo-provinsen, ifølge den syriske eksilgruppen SOHR.

Opprørerne fortsatte på sin side angrepene mot den regjeringskontrollerte delen av Aleppo, der minst to skolejenter skal ha blitt drept i et granatangrep torsdag.

Russland tilbyr nå opprørerne i Aleppo fritt leide ut av byen.

– Vi er rede til å gi de væpnede opprørerne fritt leide ut, og til å gi sivile anledning til trygt å reise inn og ut av de østlige bydelene, samt bringe inn nødhjelp til området, sa den russiske generalløytnanten Sergej Rudskoj torsdag.

Møtes i Sveits

Lørdag møter Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sin amerikanske kollega John Kerry i Lausanne i Sveits, der den såkalte vennegruppen for Syria samles.

Håpet er å rydde grunnen for en ny våpenhvile i Syria, for å kunne komme den hjelpetrengende sivilbefolkningen til unnsetning, men USA understreker at Kerry og Lavrov ikke skal møtes på tomannshånd.

USA trakk seg i begynnelsen av måneden fra samtalene med Russland om en ny våpenhvile i Syria og anklaget Moskva for «uansvarlig» støtte til president Bashar al-Assad.

Sanksjonene rammer sivile

Samtidig med at bombene fortsetter å falle over Aleppo, og verdenssamfunnet tilsynelatende er handlingslammet, påpeker en FN-rapport at sanksjonene USA og EU har innført mot Syria, også rammer sivilbefolkningen og nødhjelpsarbeidet hardt.

Nettavisen The Intercept har fått tilgang til den 40 sider lange rapporten , som omtaler sanksjonene som «ett av de mest kompliserte og vidtrekkende sanksjonsregimet som noensinne er innført» mot noe land.

Sanksjonene USA og EU har innført mot Syria, rammer nødhjelpsarbeidet og sivilbefolkningen i landet, konkluderer en intern FN-rapport. Foto: HANDOUT / X80001

Matmangel

De amerikanske sanksjonene betegnes som særlig tøffe «når det gjelder leveranser av humanitærhjelp», slår rapporten fast.

Sanksjonene mot syriske banker har i praksis gjort det umulig å overføre penger til landet på lovlig vis, noe som ifølge rapporten gjør det svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner å betale lokale leverandører og ansatte og har «forsinket eller forhindret leveranser» av nødhjelp både til regjerings- og opprørskontrollerte områder.

USA avviser kritikken og fastholder at Syrias president Bashar al Assad bærer det hele og fulle ansvaret for at sivilbefolkningen i landet lider.

– Han kan lindre disse lidelsene når som helst, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.

Matmangel

The Intercept har også fått tilgang til en intern epost fra det de omtaler som en sentral FN-tjenestemann, som hevder at sanksjonene bidrar til matmangel og er «en hovedårsak» til at Syrias helsevesen er i ferd med å bryte helt sammen.

Legemiddelfabrikker som ikke er ødelagt av krigshandlinger, har måttet stenge fordi sanksjonene hindrer import av råvarer og utenlandsk valuta, skriver FN-tjenestemannen. (©NTB)

Les mer om

  1. Russland
  2. USA
  3. Bashar al-Assad
  4. Syria
  5. FN
  6. Krig
  7. Midtøsten