For to dager siden sa IS i moskeen at alle som prøver å flykte, vil bli drept

Skolene er stengt, folk mangler elektrisitet og vann. Rapporter fra innsiden av Mosul melder om en svært spent stemning i byen som venter på å bli angrepet av Iraks hær.

IS erobret Mosul i juni 2014. Bildet er fra en gate i byen.

– For to dager siden sa IS i moskeene at alle som prøver å flykte, vil bli drept. I går drepte de minst 12 i gatene, sier Dlovan Barwari til Aftenposten.

Frilansjournalisten er medlem av et iraksk nettverk for undersøkende journalistikk og befinner seg i Erbil, drøyt åtte mil fra den omringede byen Mosul.

Barwari snakker kontinuerlig med sine kontakter i Mosul og beskriver situasjonen for sivilbefolkningen som «svært dårlig».

– Maten er veldig dyr, og folk har ingen penger. Folk er svært bekymret for hva som skal skje når Mosul blir angrepet. De er redde for de skal oppleve det samme som i Fallujah, sier Barwari. Der ble sivilbefolkningen brukt som levende skjold av IS:

– Den irakske hæren ber folk om ikke å forlate hjemmene sine under angrepet. Men IS-soldatene befinner seg i nabolagene, blandet med sivile.

Mandag ettermiddag hevdet kurdiske militssoldater å ha erobret syv landsbyer øst for Mosul, mens irakske regjeringsstyrker hevder å ha okkupert tolv landsbyer sør for den IS-kontrollerte storbyen, melder NTB.

En bilbombe gikk av øst for Mosul under sammenstøt med IS mandag ettermiddag.

– Klare til å flykte mot nord

Barwari forteller at mange fyller bilene sine med mat og vann og gjør seg klare til å forlate byen mot nord, i retning den kurdiske regionen. Her håper de å møte sunni-styrker, fra sør kommer sjia-styrker. Befolkningen i Mosul er overveiende sunnimuslimer.

Menneskesmuglere tar 1000 dollar

For seks måneder siden klarte Abdelkadr, kona Amira og deres tre barn å unnslippe Mosul.

– Vi bodde der helt til IS begynte å kaste mennesker fra bygninger og kuttet fingre og hender av folkt. Da bestemte vi at vi måtte flykte, forteller Amira til Deutsche Welle.

Familien måtte betale menneskesmuglerne 600 dollar - rundt 5000 kroner pr. person for å bli fraktet til den syriske grensen vest for byen og derfra til Tyrkia.

Men nå er de fleste veiene ut av Mosul stengt og minelagt. Desperate innbyggere må betale menneskesmuglere opp mot 1000 dollar pr. person - over 8000 kroner - for å unnslippe etter at angrepet på byen nærmer seg, skriver Independent.

Siden mars har over 160.000 klart å flykte fra Mosul. Mange bor nå i flyktningleiren i Daquq.

– De som er igjen blir igjen

– Vi har hørt at det fortsatt er mulig å betale seg ut. Men alle de som har måttet leve i Mosul under IS-styre i to år, har nok ikke mye penger. Det er få der som kan stille penger nok. Man er nødt til å ha en kjentmann som guide for å komme igjennom minefelt og stillinger. De som er igjen der, blir igjen, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF.

FN har forberedt seg på å hjelpe sivilbefolkningen når byen nå angripes militært fra alle kanter.

500.000 barn i skuddlinjen

– Det er rundt en million innbyggere igjen i Mosul. Ifølge våre folk i Irak er nesten halvparten barn. Det betyr at 500.000 barn havner midt i skuddlinjen. Barna har få muligheter til å komme seg ut av byen og vil være i stor fare ettersom slaget om Mosul skrider frem. Folk er nå forberedt på å måtte holde seg hjemme. Men i verste fall kan det ta mange måneder, sier Sandbu Ryeng.

UNICEFs Irak-ansvarlige Peter Hawkins sendte mandag kveld ut en appell til alle parter om å beskytte barna spesielt.

– Barna i Mosuls har lidd umåtelig i to år allerede, Mange risikerer å bli internt fordrevet, fanget midt mellom de stridende partene eller havne midt i kryssilden, advarer Hawkins.

Rund 27.000 irakere har søkt tilflukt i flyktningleiren Debaga De fleste her har flyktet fra Mosul, Hawiga, Shirqat, og Al Qayyarah.

– Holder pusten

FN står klar med husly til 60,000 mennesker i området rundt Mosul og jobber med å kunne ta imot ytterligere 250.000 flyktninger.

På UNICEF og FNs lagre i og rundt Mosul er det 60.000 telt, tredagers rasjoner til 220.000 mennesker, husholdningsprodukter til 42.000, vinterklær til 35.000, 42.500 hygienesett og 240 tonn medisiner.

– Dette angrepet er varslet, og UNICEF har derfor forberedt seg så godt som mulig for å hjelpe så mange barn som mulig.. Vi frykter og har planlagt for det verste- men vi håper på det beste. Nå holder vi pusten, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF.

I tillegg har FN opprettet 66 små mobile team som er klare til å rykke inn i området for å hjelpe. Personellet er den siste tiden trent spesielt med barnefaglig kompetanse.

Kurdiske peshmerga-styrker øst for Mosul.

IS har forbudt folk å bruke Internett, TV og telefon, men Barwari sier at innbyggerne likevel får greie på hva som foregår.

De kurdiske selvstyremyndighetene satte for et par uker siden opp en mobilmast som har gitt folk i deler av Mosul bedre signal, slik at de kan følge med via telefonene sine, sier han.

Dette bildet av irakiske antiterrorstyrker på vei mot Mosul, ble tatt lørdag.

Stengte skoler, knapt strøm

Skolene i Mosul har vært stengt siden nyttår, elektrisitet har folk bare et par timer om dagen. Noen områder mangler rennende vann, skriver The New York Times i sin artikkel om tilstanden i den irakske byen. En kvinne som flyktet fra Mosul til Dibaga-leiren utenfor Erbil sier til avisen at «Vi har så mange problemer at vi føler oss som de levende døde.» Alle flyktninger fra og innbyggere i Mosul avisen har snakket med vil være anonyme av frykt for hevnaksjoner.

Bildet som tegner seg er dette: Byens sivile hamstrer mat de gjemmer i kjellerne, mens IS-representanter er travelt opptatt med å forberede seg militært. De skal ha et nettverk av tunneler under byen.

Den siste tiden skal motstanden mot IS ha blitt tydeligere. Graffiti og andre tegn på avsky mot regimet er synligere, graffiti som ofte er bokstaven M for «moqawama», arabisk for «motstand».

Peshmerga-styrker utenfor Mosul, klare til å angripe den IS-kontrollerte byen.

Den lokale velviljen er borte

Da IS erobret Mosul i juni 2014, ønsket mange av byens innbyggere dem velkomne. Sunnimuslimene håpet IS’ ankomst ville lette problemene de hadde med de shia-dominerte irakske myndighetene og sikkerhetstjenestene, skriver The New York Times. Men den lokale velviljen er forlengst brukt opp etter drøyt to år underlagt strenge regler: tatoveringer er fjernet med syre, det er forbudt å røyke, de som klippet skjegget eller gikk glipp av en bønn, ble pisket.

En ingeniørstudent som klarte å flykte i sommer, skrev dagbok om livet under IS de siste ukene før flukten. BBC har fått tilgang til «Ahmeds» beskrivelser.

Livet under IS er ikke bra i det hele tatt. Menn får ikke lov til å klippe skjegget og må gjøre buksene kortere. Du skal ikke røyke sigaretter. Kvinner må ha på seg niqab og dekke hendene. Dessuten har de forbudt Internett hjemme og telefonsamtaler.

De hindrer folk i å se på TV fordi de sier at de fleste satellittkanaler er mot muslimer. Men alle vet at det er for å dekke over egne tap. Alle som bryter reglene blir slått og fengslet. Du må betale penger for å komme ut.

(...)

I morges gikk min venn ut for å handle og så IS henrette tre mennesker fordi de hadde snakket om IS-tap. Det er virkelig sjokkerende å høre nyheter som dette.

(...)

Folk overlever på lokale produkter de dyrker selv. Det er lett å få tak i grønnsaker, men veldig vanskelig å få tak i mel, sukker og ris fordi det er dyrt. Folk har ingen penger. Det er ingen jobber, ingen lønninger.

Peshmerga-styrker utenfor Mosul.

Humanitære organisasjoner i nærområdet forbereder seg

Den norske Flyktninghjelpen er bekymret for hva som kan komme til å skje med mellom 1,2 og 1,5 millioner mennesker i Mosul.

– Vi er bekymret for at det skal oppstå en situasjon som ligner på den vi fikk i Fallujah og i flere byer sør for Mosul, hvor lokalbefolkningen ikke hadde noen sikker vei ut av områdene der kampene raste, sier Karl Schembri, som er regional mediekontakt for Flyktninghjelpen i Irak på telefon fra Erbil i Nord-Irak.

– Folk risikerer å bli beskutt av snikskyttere og å bli sprengt i luften av eksplosiver som ligger gjemt. – Derfor har vi bedt om at irakerne og koalisjonen sørger for at det opprettes sikre ruter ut av byen for befolkningen.

Karl Schembri fra Flyktninghjelpen er i Erbil, nabobyen til Mosul - Vi er bekymret for at det skal oppstå en situasjon som ligner på hva som skjedde i Fallujah, sier han til Aftenposten.

–Jeg snakket med en mann som hadde kommet seg til en av flyktningeleirene fra Haji-Ali sør for Mosul. Han fortalte at to av døtrene hans for tre uker siden ble sprengt i luften rett foran ham fordi de tråkket på det som trolig var en hjemmelaget mine. En tredje datter er i Mosul, men faren har mistet kontakten med henne.

Humanitære organisasjoner har allerede opprettet plasser i flyktningeleirer for 60.000 mennesker, men Flyktninghjelpen frykter det kan komme 200.000 flyktninger ut av byen i løpet av svært kort tid. De humanitære organisasjonene som er i området jobber derfor på spreng for å få opprettet flere plasser.

FNs hjelpekoordinator i Irak, Lise Grande, frykter en flyktningkatastrofe når slaget om Mosul begynner.

FN frykter én million flyktninger

De økonomiske problemene IS har fått etter at de har mistet kontrollen over flere oljekilder har også ført til at det militante regimet har kuttet soldatenes lønninger dramatisk. Rekrutteringsforsøkene i Mosul skal i økende grad ha mislyktes.

I Digaba-leiren lever nå 43.000 flyktninger fra Mosul og andre IS-kontrollerte områder. 11.000 ankom bare i september, ifølge leierens mottakssenter. Bekymringen er stor for konsekvensene av slaget om Mosul.

– FN er dypt bekymret for at i verste fall kan operasjonen i Mosul bli den største og mest kompliserte i verden i 2016. Vi frykter at så mange som én million sivile kan bli tvunget på flykt, sier Lise Grande, FNs hjelpekoordinator for Irak.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.