Flyktningemarerittet på Europas strender: Hva kan gjøres?

På noen få dager har flere enn 1000 mennesker druknet i forsøket på å nå Europa. Vi har sett på hva Europa kan gjøre, og hvorfor alle tiltakene er vanskelige.

Den havarerte seilbåten ligger og slår i bølgene utenfor kysten av Rhodos.

Hva skal Europa gjøre med strømmen av flyktninger, som de siste årene har hatt en eksplosiv vekst?

Italias statsminister sier han vurderer målrettede aksjoner mot bakmennene, også i Libya.

I går forliste en seilbåt med flere enn 80 personer om bord utenfor Rhodos i Hellas. Tre mennesker omkom, blant dem ett barn. Det kom også meldinger om at flere hundre flyktninger var i havsnød i Middelhavet, og tre større redningsaksjoner ble iverksatt.

Norge varsler nå at vi skal sende ett sivilt skip for å hjelpe, mens EU skal holde toppmøte om krisen torsdag.

Her er en oversikt som viser hva Europa kan gjøre, og hvorfor alle tiltakene er vanskelige:

Aksjoner mot bakmennene

Overlevende båtflyktninger forteller at menneskesmuglerne er stadig mer brutale. Folk blir låst inne i lasterom og synker med båten. Rustne holker blir satt på autopilot og sendt ut på havet med passasjerer fulle av håp for fremtiden.

Les også:

Les også

Smugler lo av de overfylte båtene

Italia vurderer altså målrettede intervensjoner mot menneskesmuglere som opererer i Libya for å få stanset flyktningestrømmen over Middelhavet, sier statsminister Matteo Renzi.

Pluss: Ved å stoppe kyniske menneskesmuglere, kan flere menneskeliv reddes. Færre satser på en karrière som smugler når risikoen for å bli tatt øker.

Minus: Militæraksjoner kan også eskalere konflikten i området, som igjen kan gå ut over flyktninger.

En seilbåt med rundt 90 båtflyktnintger gikk på grunn på Rhodos mandag. Tre mennesker omkom, blant dem et lite barn.

— Menneskesmuglerne blir mer og mer aggressive, de kommer til å skyte tilbake, sier forsker Francesco Strazzari ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).Også Frontex rapporterer om at smuglere skyter mot redningsbåter.

Politiet i Sør-Italia sier de har rullet opp et nettverk med menneskesmuglere som har medvirket til strømmen med innvandrere som har ankommet Italia. 24 personer er blitt vedtatt pågrepet, opplyser statsadvokat Maurizio Scalia. 14 av dem er pågrepet i Italia. Minst én er på frifot i Libya. Etiopieren Ermias Ghermay ble ettersøkt allerede i forbindelse med kullseilingen som førte til at 366 mennesker døde ved Lampedusa i oktober 2013.

Blokade av Libya

EU bør opprette en marineblokade for å stanse strømmen av våpen til militsene i landet og for å stanse ulovlig oljeeksport, sa FNs spesialutsending til Libya, Bernardino Leon, i mars.

Pluss: En blokade er nødvendig "på kort sikt", sa FNs spesialutsending for Libya. Italia klarer det ikke alene, men EU kan få det til å fungere.

Minus: Tilstedeværelsen av europeiske marinefartøyer kan få enda flere til å sette ut fra Libya i usikre farkoster, fordi de da vil regne med å bli reddet av marinefartøyene.

Bygge flyktningleire i Midtøsten

Italia foreslo i fjor at man skal sette opp flyktningleire langs den libyske kysten.

Pluss: Et EU-overvåket farvann, der flyktningene kan håpe på å bli plukket opp og tatt med til Europa, tiltrekker seg enda flere flyktninger, hevder kritikerne. Kan man følge eksempelet fra USA, som i 1990 opprettet leirer på Guantánamo på Cuba for migranter fra Haiti? Hensikten var å gjøre det mindre forlokkende å forsøke å nå USA.

Les også:

Les også

1800 kan ha omkommet i Middelhavet så langt i år

Minus: Ifølge jusprofessor Niels Frenzen ved University of Southern California vil det bli vanskelig for europeiske ledere å sette opp flyktningeleirer i Nord-Afrika og Midtøsten.

— Disse leirene ender opp med å bli uavhengige enklaver og sikkerheten blir et mareritt, sier Frenzen.

Gjenopprette Mare Nostrum

Pluss: Italias Mare Nostrum-aksjonen fra oktober 2013 til 1. januar 2015 har ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) reddet over 100.000 personer. Italia tryglet og ba EU om hjelp, men opplevde å stå alene om å takle flyktningestrømmen i Middelhavet.

Les også:

Les også

Hvem skal redde båtflyktningene?

En mann bærer i land barnet som omkom da en båt med flyktninger gikk på grunn på Rhodos mandag.

NUPI-forsker Strazzari sier at Mare Nostrum ikke kommer til å gjenoppstå. Men i går, etter den verste flyktningkatastrofen i Middelhavet noensinne, sa Latvias innenriksminister Rihards Kozlovskis – Latvia har formannskapet i EU – at EU bør få på plass en storstilt lete— og redningsaksjon.- Signalene fra gårsdagens toppmøte i Luxembourg kan være et gjennombrudd. Det kan bidra til at Italia er villig til å lede en slik EU-aksjon, under forutsetning av full støtte fra de andre EU-landene, sier Strazzari.

Minus: Foruten det økonomiske aspektet, er det blant annet i Italia og Storbritannia argumentert mot storskala redningsaksjoner som kan gi desperate flyktninger inntrykk av at det er trygt å ta turen over Middelhavet. Det er heller ikke noe ønske om å etablere en "bro" fra Afrika til Europa.

En løsning i Libya

Kan fred i Libya stanse smuglernettverkene?

Pluss: - Vi er nære ved enighet om en endelig avtale, sa FNs spesialutsending Bernardino Leon på søndag. Forhandlerne fra de to rivaliserende regjeringene reiste tilbake til Libya for konsultasjoner og skal møtes igjen i Marokko om to uker. De væpnede gruppene skal også inviteres til forhandlinger.

Les også:

Les også

Røde Kors: Ett skip fra Norge er ikke nok

Minus: 1700 klaner og militser slåss med hverandre, og vil neppe stoppe bare fordi det eventuelt blir enighet mellom de to rivaliserende regjeringene. IS' myrderier vil trolig fortsette.

Fortsette som i dag

Pluss: Dersom flyktninger som vurderer å legge ut på den livsfarlige båtturen over Middelhavet ser at faren for å dø i forsøket er stor, vil muligens færre velge å reise. Britiske myndigheter har vært blant pådriverne for å nedskalere redningsarbeidet i Middelhavet kraftig.

Britene har hevdet at Italias innsats til sjøs har bidratt til at flere har reist over havet. Deres argument har vært at troen på at man blir reddet dersom noe går galt, gjør at flyktningene opplever risikoen som mer akseptabel. Dermed utsetter flere seg for fare.

Les også:

Les også

Hvor mange flere skal drukne før Europa trår til?

Minus: Foreløpig tyder ingenting på at færre flyktninger tar fatt på båtturen over Middelhavet selv om mange har druknet under overfarten. Den storstilte, italienskledede redningsoperasjonen Mare Nostrum ble avsluttet i fjor og erstattet av EU-ledede Triton, som drives med bare en tredjedel av ressursene.

Likevel har ikke tallet på flyktninger som forsøker å ta seg over Middelhavet gått ned. Dessuten har Europa et humanitært og moralsk ansvar for å agere, understreket EU-kommisjonen i en uttalelse i går.

Informere om risikoen

Pluss: Bare til nå i år kan så mange som 1800 flyktninger ha mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet. På samme tidspunkt i fjor var tallet under 100, og tilsammen omkom 3500 båtflyktninger i 2014. Med jevne mellomrom kommer det meldinger om stappfulle skip som kantrer og mennesker som drukner. Kanskje ville færre lagt ut på den livsfarlige sjøreisen dersom man opplyste om risikoen gjennom større informasjonskampanjer?

Minus: Neppe, mener Yasmin Halubi i organisasjonen Syrian Social Gathering i den tyrkiske havnebyen Mersin, der båtreisen starter for mange syriske flyktninger

Les også:

Les også

- De har rømt fra helvete og føler de har ikke mer å tape

— Dødstallene går ikke inn på dem. De har rømt fra helvete, situasjonen kan ikke bli verre for dem. De føler at de ikke har mer å tape, sier Halubi til Aftenposten.

Dessuten forsøker menneskesmuglere som tjener penger på båtflyktningene å overbevise dem om at pakketuren de tilbyr, er trygg. Er det én ting desperate flyktninger som har forlatt alt de eier vil høre, så er det dét.