Seks grunner til at Corbyn er elsket og hatet
LONDON (Aftenposten): Torsdag går fristen for å stemme på ny Labour-leder ut. Lørdag blir resultatet kunngjort.
Den radikale Labour-kandidaten Jeremy Corbyns (66) mange tilhengere heier ham frem som en rockestjerne, og lar seg ikke affisere av harmdirrende dommedagsprofetier fra alt fra eks-leder Tony Blair til latterliggjøring i den konservative pressen.
1. Usedvanlig prinsippfast
Partiveteranen har i sine mer enn 30 år som folkevalgt for Islington North stemt helt i tråd med sine egne prinsipper. Han har stemt mot partipisken mer enn 500 ganger siden 1997. Dette har gjort at den sentrale Labour-ledelsen har avskrevet ham som en illojal og dårlig lagspiller. "Jeremy Cor Bin-Laden" ble han omtalt som, da pressen i 2002 fikk tak i en notatbok tilhørende et av partipisk-kontorets medlemmer.
Men for mange Labour-velgere viser Corbyns selvstendighet at han er en sjeldent standhaftig og moralsk karakter. Også på hjemmebane er han prinsippfast. Han og kona gikk fra hverandre etter 12 års ekteskap fordi hun ønsket å sende sønnen på privatskole. Det kom ikke på tale.
2. Ingen typisk politiker
Corbyn er vegetarianer og avholdsmann, og lever et bilfritt liv i Nord-London der han tar T-banen eller sykler til jobb. Han viser seg aldri nybarbert, og ytterst sjelden i dress. Som oftest har han oppkneppet skjorte som viser den hvite T-skjorten han handler inn på det lokale markedet for femten kroner stykk.
Da britisk politikk ble rystet av en rekke utgiftsskandaler viste det seg at Corbyn var den representanten som hadde levert den aller minste regningen til parlamentet. 8.95 pund for en blekkpatron til printeren var alt han ba om å få refundert.
3. Klareste alternativet til høyresiden
Etter årevis med sentrumsfrieri og Tony Blairs "New Labour"-linje skiller Corbyn seg klart ut. Sosial utjevning og støtte til de svakest stilte økonomisk er hans hjertesak, med virkemidler som renasjonalisering av mange institusjoner og innføring av øvre pristak på store utgiftsposter som husleie og strøm. Han vil også gjøre det gratis å studere, og reversere mye av kuttpolitikken Cameron-regjeringen har gjennomført i sosiale stønader.
- Kampen mot sosial ulikheten er Corbyns hjertesak. Her kan du bli med på en reise gjennom London, og se hvor forskjellig folk lever langs t-banelinjen Central Line.
Motstandere mener han representerer en venstreradikal politikk som vil ødelegge partiets muligheter til å vinne valg.
4. Har venner i Hamas og Hizbollah
Corbyn kritiseres for å ha omtalt Hizbollah og Hamas som sine venner, og for å ha pleiet et for nært forhold til IRA opp gjennom årene. Han nekter fortsatt å direkte fordømme IRAs terrorangrep, men sier han generelt fordømmer bruk av vold. Corbyn støtter ideen om at Nord-Irland forlater Storbritannia og forenes med Irland.
I et intervju med en arabisk TV-stasjon i 2011 uttalte Corbyn at det var en tragedie at Osama bin Laden ble drept, et sitat som er blitt brukt mot ham for alt det er verdt i kampanjeperioden. Corbyns poeng i intervjuet var at bin Laden burde blitt stilt for retten.
5. Radikal sikkerhets— og utenrikspolitikk
Stikk i strid med de øvrige lederkandidatene, og konsensusen i britisk rikspolitikk, ønsker Corbyn at Storbritannia skal kvitte seg med sine kjernefysiske våpen.
Han er også prinsipielt for at landet skal melde seg ut av NATO. Corbyn var krystallklar motstander av Irak-invasjonen, og sier han ikke kan se for seg noen situasjon i fremtiden som legitimerer en britisk militærintervensjon på utenlandsk jord, for eksempel i Syria.
6. Han er ikke redd for å bruke S-ordet
I motsetning til de andre Labour-lederkandidatene har Corbyn ingen problemer med å kalle seg sosialist. Motstanderne mener han er en gammeldags Labour-mann, med en politisk oppskrift som ikke fungerte på 80-tallet – og ikke vil gjøre det i dag. Corbyn ønsker sterke fagforeninger, høye skatter og omfattende offentlig styring og pengebruk. 80-årene ble for Labour begynnelsen på en mørk æra for partiet, der de ikke hadde regjeringsmakt før de dreide kraftig mot høyre etter 18 år.
- Corbyn er monarkimotstander. Hadde det vært opp til ham ville dronning Elizabeth, som denne uken feirer at hun blir Storbritannias lengstregjerende monark, mistet jobben.