Egypts utenriksminister i samtaler med Netanyahu

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry møtte søndag Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Egypt ønsker å skape ny giv i samtalene med palestinerne.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu tok søndag imot Egypts utenriksminister Sameh Shoukry i Jerusalem. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Dette er et utfordrende og avgjørende tidspunkt for Midtøsten, sa Shoukry ved Netanyahus side søndag.

Å løse den flere tiår lange konflikten mellom israelerne og palestinerne kan ha «langtrekkende, dramatiske og positive ringvirkninger på hele Midtøsten-regionen», sa han videre, og la til at Egypt står rede til å gjøre det som trengs for å oppnå dette målet.

Shoukry ga uttrykk for skepsis til den forverrede situasjonen etter at den siste runden med fredssamtaler kollapset i april 2014.

– Jeg ønsker det egyptiske initiativet velkommen for å fremme fredsprosessen med palestinerne og en bredere fred i vår region, sa Netanyahu.

Netanyahu ber nok en gang det palestinske lederskapet om å innlede direkte forhandlinger med israelerne.

– Jeg oppfordrer palestinerne til å følge Egypts og Jordans modige eksempler og slutte seg til oss for direkte forhandlinger, sa Netanyahu.

Ny giv

Det var første gang på ni år at en egyptisk utenriksminister besøkte Israel. Besøket fant sted på ordre fra president Abdel Fattah al-Sisi, skrev den israelske avisen Haaretz forut for besøket.

Søndagens besøk fant sted samtidig som at Israel nylig har inngått et dypere etterretningssamarbeid med Egypt for å bekjempe IS, og besøket var også en oppfølging av en visitt som Shoukry gjorde til Ramallah på Vestbredden 29. juni, der han møtte palestinernes president Mahmoud Abbas.

Egypt var det første arabiske landet som undertegnet en fredsavtale med Israel i 1979, og selv om fredsavtalen er upopulær i Egypt, er landet fortsatt en innflytelsesrik aktør i regionen.

Israels tidligere ambassadør til Egypt, Itzhak Levanon, mener egypterne nå engasjerer seg mer enn tidligere, fordi Sisi etter to år ved makten føler at han har kontroll på situasjonen i sitt eget land. Med et Midtøsten i endring, ønsker han å ta fatt på krisen mellom israelerne og palestinerne, mener Levanon.

– Jeg tror han ønsker å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne fordi dette kan skape stabilitet i regionen, sier Levanon.

Palestinernes president Mahmoud Abbas tok 29. juni imot Egypts utenriksminister Sameh Shoukry i Ramallah. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Større muligheter

– Jeg tror også at hans mål på lengre sikt er å bli del av en gruppe sunnimuslimske land, Egypt, Tyrkia, Saudi-Arabia, Golf-statene og palestinerne, og der Israel er i midten, for å kunne stå imot trusler fra Iran og sjiamuslimene, sier Levanon videre.

Han mener Sisi har større muligheter for å kunne skape bevegelse i fredssamtalene enn det andre har hatt tidligere.

– Egypt har utmerket forhold til palestinerne, og i dag har Egypt også et utmerket forhold med Israel. Jeg tror palestinerne forstår at Sisis villighet til å utøve en direkte rolle mellom dem og israelerne er en enestående mulighet som de ikke vil få igjen senere. Hvis begge sider, palestinerne og israelerne, tviholder på våpnene, blir det ingen bevegelse i samtalene, sier Levanon.

Det franske framstøtet om å få i gang flernasjonale samtaler for å forsøke å skape fred mellom partene, har han liten tro på.

– Egypt støtter det franske initiativet, men Egypt har også sitt eget initiativ. Israel kommer ikke til å støtte det franske framstøtet. Vi har ikke tro på å internasjonalisere krisen. Vi setter vår lit til fortrolige bilaterale samtaler, sier Levanon. (©NTB)