Verden

Hiroshima-overlevende skal motta Nobels fredspris. – Kroppen min ble slengt i luften og jeg husker en følelse av å flyte.

Setsuko Thurlow var 13 år gammel da amerikanerne slapp en atombombe kun noen kilometer fra der hun sto i Hiroshima. Nå skal hun motta Nobels fredspris for ICAN.

Setsuko Thurlow, som overlevde atomboben i Hiroshima, er nå 85 år gammel og bor i Canada. Foto: CARA ANNA / AP / NTB scanpix

  • og NTB

Den japanske 85-åringen, som nå er bosatt i Canada, har siden 2007 vært en viktig figur i Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

Les også

Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN) får Nobels fredspris

Les også

Fredsprisen gikk til nedrustningsarbeid Norge valgte å boikotte

– Det var som morgen ble til natt

– Jeg husker et blåhvitt lys, forteller 85-åringen som skal motta Nobels fredspris for ICAN. Foto: Trond Solberg/NTB Scanpix

– Jeg husker et blåhvitt lys. Kroppen min ble slengt i luften og jeg husker en følelse av å flyte, sier Thurlow. Hun ble senere dratt ut fra en kollapset bygning av en fremmed.

– Byen jeg så var nesten ubeskrivelig. Det var som om morgenen hadde blitt til natt, sier hun, og beskriver en by som var helt stille:

– Ingen ropte, ingen løp. De overlevende var ikke sterke nok til det, hverken fysisk eller psykisk. Alt de klarte var å hviske for å be om vann.

6. oktober i år ble det klart at ICAN er årets vinner av Nobels fredspris. Prisseremonien, der Thurlow tar imot prisen på vegne av organisasjonen, finner sted i Oslo 10. desember.

Les også

Aftenposten mener: Nobelkomiteen viser integritet

Les mer om

  1. Nobels Fredspris
  2. Japan
  3. Krig