Knappest mulig seier til venstresiden på Island

Det ble en knapp seier for venstresiden i lørdagens valg på Island, men det konservative Selvstendighetspartiet ble største parti.

Katrín Jakobsdóttir, som leder Venstrebevegelsen, ser ut til å ta over makten på Island.

Mest trolig vil venstresiden få oppdraget med å danne regjering på Island selv om det konservative Selvstendighetspartiet ble største parti.

I alt åtte partier kommer inn i Alltinget, viser foreløpige resultater søndag.

Dagen før deltok islendingene i det andre valget på bare ett år som følge av at enda en statsminister gikk av grunnet en skandale.

Men det kommer til å bli vanskelig å danne en regjering ettersom ingen av regjeringsalternativene fikk rent flertall.

Prognosene viser at Selvstendighetspartiet ble største parti, mens Venstrebevegelsen – de grønne og tre andre opposisjonspartier sikrer seg 32 av Alltingets til sammen 63 plasser

Dermed ser det ut til at Katrín Jakobsdóttir, som leder Venstrebevegelsen – de grønne, får anledning til å danne regjering, ifølge Reuters, som viser til en oversikt fra den islandske rikskringkastingen RUV.

Trenger Senterpartiet

Hun ønsker i utgangspunktet å danne regjering med Den sosialdemokratiske alliansen og Piratpartiet, men nå ser det ut til at hun også vil trenge støtte fra et fjerde parti.

Hun har på forhånd ikke utelukket at samarbeidet også kan omfatte Senterpartiet, som er et utbryterparti fra Fremskrittspartiet dannet av tidligere statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

– Vi hadde håpet at opposisjonen skulle få et eget flertall, men det er usikkert nå, sier hun til Reuters.

Selvstendighetspartiet, partiet til avtroppende statsminister Bjarni Benediktsson, forblir Islands største parti med hver fjerde stemme, men partiet går tilbake sammenlignet med valget for ett år siden og får ifølge prognosene fem færre plasser i Alltinget.

Statsminister Bjarne Benediktsson avlegger sin stemme.

Regjeringsoppdrag

President Gudni Johannesson hadde søndag formiddag ennå ikke gitt noen av partiene i oppgave å danne ny regjering. Regjeringsforhandlingene er ventet å bli svært vanskelige, og det er en risiko for at det kan ta måneder før en ny regjering er på plass.

I en meningsmåling utført i september, for avisen Morgunbladid, svarte halvparten av Islands befolkning at de ønsket at Jakobsdottir skulle bli den nye statsministeren.

Før valget var mange spente på hvordan det ville gå for Piratpartiet. Mange mente regjeringsskandalene i landet hadde banet vei for at det unge protestpartiet skulle gjøre det bra, men partiet ser ut til å miste flere plasser i Alltinget.

Andre valget på ett år

Det er bare ett år siden det forrige valget på Island. Nyvalget ble da skrevet ut som følge av avsløringer om at daværende statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson og kona hadde et selskap som var registrert i et såkalt skatteparadis.

Denne gangen er det statsminister Benediktsson som har oppløst regjeringen og skrevet ut nyvalg som følge av at Lys framtid trakk seg fra regjeringen. Partiet anklaget den konservative statsministeren for å ha forsøkt å dekke over at hans far har forsøkt å hjelpe en overgrepsdømt mann med å få fikset på rullebladet.

(©NTB)