Verden

Frankrike: - Hvis barna ikke vil spise svin, kan de gå hjem i lunsjen

Skal jødiske og muslimske barn i skolen kunne reservere seg mot svinekjøtt i lunsjen? Nei, sier stadig flere franske kommuner.

syeaaf03_doc6mv588wyayt17mxzgeg5-jQb649BLsK.jpg
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Fra mandag av blir det én meny for alle skolebarn i den lille kommunen Chilly-Mazarin like sør for Paris. Det er slutt på alternative lunsjretter til muslimske og jødiske skolebarn. Er det svinekjøtt på menyen, er det svinekjøtt som blir servert.

En seier for det sekulære Frankrike, eller en provokasjon som vil skape splid mellom klassekamerater?

Debatten går etter at tre kommuner i Frankrike bestemte seg for å kutte alternative måltider til skolebarn som ikke spiser svinekjøtt av religiøse årsaker. Flere ordførere har tatt til orde for å endre skolemenyen, og de får støtte av tidligere president Nicolas Sarkozy.

Barnas skolelunsj skaper politisk storm i forkant av lokalvalget i desember.

— Alle bør behandles likt

Det begynte med ordfører Gilles Platret som i mars erklærte at i Chalon-sur-Saône skulle det være én skolelunsj for alle. I august ble vedtaket prøvet for retten, og foreløpig rettsavgjørelse gir støtte til Platret, som styrer kommunen i Bourgogne-regionen, Øst i Frankrike, skriver den franske avisen Le Figaro.

86704481_doc6mv5bupcdbr1c1ar1eg5-2nsTHoqTGw.jpg

— Hvis barna ikke vil spise svin, kan de spise forrettene og grønnsakene, de kan ta med matpakke eller gå hjem i lunsjen, uttalte han ifølge BBC.Abdullah Zekri i det nasjonale senteret for islamofobi har advart mot følgene av rettsavgjørelsen, men mange franskmenn støtter ordførerens syn.

En undersøkelsefra tidligere i år viser at 53 prosent av de spurte er imot å tilby alternativ skolemat til elever som ikke spiser svinekjøtt.

Nær halvparten av disse begrunner sin motstand ut fra prinsippet om at alle bør behandles likt, nesten like mange viser til at Frankrike er et sekulært samfunn, dvs. ikke-religiøst.

Da satiremagasinet Charlie Hebdo ble angrepet for å ha tegnet Muhammed, ble redaktøren en enda mer innbitt forkjemper av et sekulært Frankrike. Les hans kamptale fra Arendalsuka her:

Les også

Les hele talen her

— En familiesak

Kommunen Wissous like utenfor Paris har fulgt Châlon-sur-Saônes eksempel, det samme har Chilly-Mazarin. Begge kommunene ligger i regionen Île-de-France.

— Religiøse hensyn tilhører familiesfæren, uttalte ordfører i Chilly-Mazarin, Jean-Paul Beneytou fra det republikanske partiet, ifølge avisen Sud Ouest.

Dermed blir det slutt på 30 år med alternativ matservering til muslimske og jødiske barn i Chilly-Mazarin. Selv i sekulære Frankrike er det tradisjon for å tilby et vegetarmåltid eller andre alternativer for skolebarna som ikke spiser svin.

Sentrum-høyre partiet UDI har tatt til orde for nasjonale retningslinjer som pålegger kommunene å tilby skolebarna et vegetarmåltid, men dette er på ingen måte avgjort i nasjonalforsamlingen.

- Stenges ute fra skolekantinen

Det høyrepopulistiske partiet National Front har flagget støtte til kommuner som vil kutte ut alternative skolemåltider. Etter lokalvalget i våres, der National Front vant kontrollen i 11 kommuner, uttalte partileder Marine le Pen at slike særhensyn kolliderte med det sekulære Frankrike.

Tidligere president for det konservative partiet, Nicolas Sarkozy fra Les Republicains, har vært like tydelig på at særbehov i matserveringen i skolene ikke hører hjemme i det franske samfunnet. Mens det regjerende sosialistiske partiet har beskyldt ordfører Gilles Platret for å ta muslimske skolebarn som gisler for å promotere sin politikk.

— I praksis stenges mange muslimske barn ute fra skolekantinen. De vil få beskjed av sine foreldre om å holde seg unna, uttalte utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem i en kommentar til at alternative måltider tas av menyen.

— Det var ikke et ansiktsslør å se i Paris-gatene. Les mer om Europa-domstolens støtte til Frankrikes niqab-forbud:

Les også

Frykter økt islamhets etter burka-dom

Niqab-forbud

afp000748075-h4BvpEUWL8.jpg

I 2011 innførte Frankrike forbud mot å dekke til ansiktet i offentligheten, i realiteten et forbud mot de fortrinnsvis muslimske klesplaggene niqab og burka. På mange arbeidsplasser er det forbud med religiøse symboler, som hijab, kippa eller tydelige kors. Interessert i flere artikler fra den store verden? Følg utenriksredaksjonen på Facebookher!

Les også

  1. En ekstra skoledag i Frankrike fører til streik og trøtte elever

  2. Charlie Hebdo-redaktøren: - Er jeg i fare? Folk sier så