Verden

Innvandringskritisk høyrekandidat fosser frem i Østerrike

Frihetspartiets kandidat Norbert Hofer (45) øker ledelsen foran presidentvalget i oktober. Terrorangrep og Brexit har styrket oppslutningen om den høyrepopulistiske kandidaten.

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

I begynnelsen av juli slo Østerrikes forfatningsdomstol fast at det hadde vært for mye rot ved opptellingen av stemmene ved vårens presidentvalg. Det ble derfor annullert.

Alexander van der Bellen (72), som er tidligere leder for De Grønne, vant vårens valg med bare litt over 30.000 stemmer. Store deler av det politiske Europa holdt pusten av skrekk den gangen og var lettet over at den kontroversielle Hofer ikke vant frem.

Men en fersk meningsmåling viser at Norbert Hofer (45) nå leder med 52 prosent mot 48 for van der Bellen.

Det er avisen Österreich som publiserte meningsmålingen som ble tatt opp tidlig i juli.

 • Østerrikerne ønsker seg noe nytt. Denne saken skrev vi om Hofers EU-skeptiske og innvandringskritiske politikk før valget i mai.

Terror og innvandring

Hele 57 prosent av de spurte fremhevet personligheten til Hofer som en grunn til å stemme på ham. Deretter oppga 56 prosent at beskyttelse mot terror var en annen grunn, 55 prosent mente at strengere asylpolitikk var en god grunn.

 • Hør vår podkast om hvordan europeerne reagerer på terroren:

Hofer har også sagt at dersom EU går inn for ytterligere fordyping av samarbeidet, så må Østerrike vurdere en folkeavstemning om fortsatt medlemskap. Da Østerrike ble medlem i 1995 stemte 66,6 prosent av østerrikerne ja.

Øker oppslutning

Det anti-islam og EU-skeptiske partiet Frihetspartiet (FPØ), som Hofer tilhører, har også rekordhøy oppslutning på meningsmålingene med 35 prosent.

Sosialdemokratene får 25 prosent og de konservative i Folkepartiet får 19 prosent.

Frihetspartiets leder Heinz Christian Strache har gjentatte ganger beskyldt regjeringen for å ta for lett på innvandrings- og flyktningkrisen som partiet mener har satt Østerrike i fare.

Sanksjoner mot Tyrkia

Kuppforsøket i Tyrkia har også skapt reaksjoner i Østerrike.

Like etter kuppet tok tusenvis av tyrkerne til gatene i Østerrike og hyllet den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Det fikk Hofer til å stille spørsmål ved deres lojalitet.

Omkring 90.000 av totalt omkring 300.000 tyrkere i Østerrike har dobbelt statsborgerskap. Hofer mente at dette burde revurderes.

FPØ er meget kritisk til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Ikke inn i EU

Frihetspartiet har også krevd at EU innfører sanksjoner mot Tyrkia fordi president Erdogan bruker udemokratiske metode for å slå ned landets politiske opposisjon.

Partiet krever umiddelbar stans i Tyrkias medlemskapsforhandlinger med EU.

Om den 45 år gamle Hofer vinner valget i oktober blir han den første kandidaten fra ytre høyrefløy som blir valgt til president i et EU-land, skriver Reuters.

Les mer om

 1. Folkeavstemning
 2. Recep Tayyip Erdogan
 3. Tyrkia
 4. Meningsmålinger
 5. Regjeringen
 6. EU
 7. Østerrike