Verden

Kjærlighetsbroen

Broen over til Ostrow Tumsky, Katedraløya, i den polske byen Wroclaw er dekket av hengelåser. Kjærester har vært på ferde.

Hengelåsene henger tett på "kjærlighetsbroen" over til Katedraløya. Foto: INGRID BREKKE

 • Aftenpostens Korrespondent I Berlin
 • Ingrid Brekke

(FOTO: INGRID BREKKE) Foto: Ingrid Brekke

Hva gjør et elskede par når romantikken går på høygir og kjærligheten brenner? For eksempel det Asia i Krystian, Angela + Tobias og Emma y José har gjort: Gravert eller skrevet navnene sine på en hengelås, låst den fast til en bro og kaster nøkkelen i vannet.

Denne handlingen som symbol på evig kjærlighet brer seg som en farsott over verden, og det er litt av syn som møter en intetanende turist som snubler over en av de mange hengelåsstedene. Broen i Wroclaw er et slikt sted, snart dekket av kjærlighetserklæringene.

Fra Kina

Ifølge Wikipedia har ideen opprinnelig røtter i Kina. Hvor den pågående trenden startet, er uklart. Noen holder en knapp på den ungarske byen Pécs, der fenomenet grep om seg på åttitallet. Studenter ved universitet begynte å feste hengelåser til et smijernsgjerde mellom moskeen og katedralen i byen, delvis som symbol på et håp om å klare å fullføre studiene (universitetet skal være kjent for å være spesielt hardt), delvis som kjærlighetserklæringer.

Da gjerdet var fullt, begynte de å feste låsene til skulpturer og gjerder andre steder i sentrum. Myndighetene kalte det vandalisme, og forsøkte å hindre studentene, og endte med å sette opp flere gjerder spesifikt til slik bruk, omtrent som andre byer har grafittivegger.

Klippes og fjernes

Firenze i Italia kan muligens ha vært tidligere ute enn Pécs, også her startet det i studentmiljøet, og låsene ble festet til lyktene på en bestemt bro i byen. I Roma ble låsopphengingen forbudt i 2007, etter at en lykt knakk sammen av belastningen.

Også i Paris, Tokyo, København, Moskva, London, Wellington og mange andre byer er kjærlighetslåsene observert.

I Tyskland ble de første observert i Köln i 2008. Myndighetene har heller ikke her vært glade, og i Berlin er det stadig kampanjer der låsene klippes og fjernes, nå sist etter Valentinsdagen i februar.

Fortvilte kjærester får trøste seg med at heller ikke hjerter skåret inn i trær eller tusjerklæringer skriblet på skolevegger var garantert noe langt liv.

Og nøklene ligger fortsatt på elvens bunn.

I denne byen gir kjærestepar hverandre hengelåser fremfor roser på Valentinsdagen. Foto: AFP

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nå skal «kjærlighetslåsene» i Paris selges

 2. REISE
  Publisert:

  Romantisk storbyhelg i Paris: Seks sikre tips gjør turen vellykket.

 3. FORELDRELIV
  Publisert:

  Blir du svett av valentinsdagen? Du er ikke alene.

 4. VERDEN
  Publisert:

  I løpet av natten forsvant den omstridte statuen

 5. VERDEN
  Publisert:

  USA surner mot milliardærer som vrir seg unna skatt. Det gjorde at Amazon måtte gi opp kjempeprosjekt i New York.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Sudans kvinner bidro sterkt til vårens revolusjon. I spissen hadde de en «dronning».