Verden

6 måter Istanbul-terroren kan påvirke Syria-krigen

– Det er vanskelig å overvurdere betydningen av angrepet på Atatürk-flyplassen for Tyrkia, mener forsker Henrik Thune.

Helsepersonell forsøker å hjelpe en person som ble skadet av en av bombeeksplosjonene på Atatürk-flyplassen ved Istanbul tirsdag.
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist

Terrorangrepet på den internasjonale flyplassen i Istanbul, som krevde minst 41 menneskeliv og skadet 239 andre, er svært alvorlig for Tyrkia både politisk og økonomisk, sier underdirektør Henrik Thune ved Norsk ressurssenter for fredsbygging (NOREF).

Frykten for at Tyrkia skal bli som Egypt, som knapt har noen turister igjen, er stor. Det er dessuten alvorlig for Turkish Airlines, som har vært en av Tyrkias store suksesshistorier og som har Atatürk-flyplassen som base.

Tyrkias svar kan endre landets forhold til Syria-krigen på seks måter:

1. Tyrkia kan bli dratt mer aktivt inn i Syria-krigen

Tyrkia-forsker Siri Neset ved Chr. Michelsens institutt tror angrepet mot flyplassen vil fremprovosere et kraftig svar fra president Recep Tayyip Erdogan og tyrkiske myndigheter.

– For ham blir det nå viktig å fremstå som handlekraftig og å vise at han har kontroll – at han er den sterke mannen velgerne tror han er, sier hun til Aftenposten.

Tyrkia-forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo tror Tyrkia nå vil ta faren fra IS mer alvorlig enn tidligere.

– Jeg tror de har sett på IS som én av flere grupper, og at de har tenkt at det var nødvendig i kampen mot Assad  å la slike grupper operere i Syria. I fjor sommer innså de at IS har fått for stort spillerom. Før den tid har de nok trodd at de kunne bruke dem, og ikke sett hvor radikale de egentlig er. De har feilberegnet, sier postdoktoren til Aftenposten.

 • Dette vet vi om gjerningsmennene. Les saken her.
Tyrkias statsminister Binali Yildirim besøker et av ofrene for terroren på et sykehus i Istabul.

2. IS kan miste områdene de kontrollerer opp mot Tyrkia

Tyrkia kan trappe opp angrepene mot IS i Syria. Amerikanske spesialstyrker samarbeider nå med en gruppe syriske opprørere om å erobre tilbake det siste gjenværende IS-kontrollerte området som grenser opp mot Tyrkia, den såkalte Manbij-lommen.

Tyrkia har vært meget skeptiske til denne offensiven, siden det er den kurdiske YPG-militsen som dominerer den syriske opprørsgruppen. De har vært lite lystne på at kurderne, som de også fører krig mot, skal få kontrollen over grensen.

Mister IS kontroll over denne delen av grensen, så kan deres evne til å få fremmedkrigere over grensen fra Syria til Tyrkia bli svekket, påpeker den amerikanske tenketanken Soufan Group. Det vil også kunne dempe terrorrisikoen i Tyrkia.

Og det kan svekke IS på sikt.

3. Kurderne i Syria kan bli styrket

– Hvis de angriper IS i Syria, er det fort kurdiske grupper som vil kunne erobre områder som i dag kontrolleres av IS, sier Thune.
Nettopp dette kan imidlertid bidra til å dempe tyrkernes reaksjon noe.

– Tyrkerne har vært involvert i det de har oppfattet som en tofrontskrig. På den ene siden mot IS, og på den andre siden mot væpnede kurdiske grupper, sier Thune. – Det vil være vanskelig for tyrkerne å foreta seg noe militært mot IS så lenge de risikerer at kurderne overtar områder IS drives ut av.

Terrorangrep i Tyrkia 2015–2016:

4. Tyrkia kan få bedret forholdet til USA og deres allierte

– Tyrkia har av enkelte blitt slått i hartkorn med IS fordi de ikke har gjort alt i kampen mot dem. Det dreier seg delvis om at de ser PKK som en viktigere fiende. Det vil bli interessant å se om prioriteringene endrer seg nå. Tyrkerne har nok følt at de sto litt alene siden USA har prioritert de samarbeidspartnerne som kan kjempet mer helhjertet mot IS, sier Wigen.

I Syria og Irak har USA samarbeidet tett med kurdiske grupper som kjemper mot IS. Tyrkia har derimot motarbeidet kurderne siden de er redd for kurdiske separatister innad i Tyrkia.

– Ved at konflikten med IS blir tydeligere, får Tyrkia en nærere relasjon til sine NATO-allierte, sier Wigen.

Flyplassen ble raskt gjenåpnet for trafikk. Sporene etter terrorangrepet ble forsøkt fjernet.

5. Tyrkias store dilemma kan gjøre det vanskelig for Tyrkia å svare

Fordi tyrkerne risikerer å styrke det de oppfatter som en kurdisk fiende, så kan Tyrkia bli fanget i et vanskelig dilemma.

– Jeg tror ikke Tyrkia selv vet helt hvordan de skal reagere, sier Thune. – Men en ting er ganske sikkert: Den første tiden etter 2014 så Tyrkia i stor grad gjennom fingrene med IS og lot gruppen styrke seg. Det som nå har skjedd er en slags rekyl på en politikk som nå fremstår som mislykket.

Siri Neset tror at dersom det slås fast at IS sto bak Atatürk-angrepet, så vil Erdogan slå hardt til mot dem.

– Så spørs det hvor de kommer fra. Er de fra innad i Tyrkia, vil vi se at sikkerhetsstyrkene slår hardt ned på alt de tror kan ha tilknytning til IS. Er det noen nyankomne fra Syria eller Irak, blir reaksjonen en annen. Men vil måtte slå hardt til på ett eller annet vis, mener Neset.

6. Tyrkia har forbedret forholdet til Russland og dempet kritikken av Assad

De siste dagene har det også vært en ny tilnærming mellom Russland og Tyrkia, et forhold som har vært svært anspent fordi russerne støtter Syrias president Bashar al-Assad, mens tyrkerne mener Assad-regimet må gå.

– De har ikke vært fullt så kategoriske i sin fordømmelse av Assad nå i forkant av tilnærmingen til Russland. Det gir et litt større spillerom, forteller Wigen.

Slik skjedde terroren på flyplassen i Istanbul:

Den ene eksplosjon skal ha skjedd på parkeringsplassen, de to andre like utenfor den første sikkerhetssonen.

Les også

 1. Istanbul-terror: Dette vet vi - dette vet vi ikke

 2. Selvmordsaksjon på flyplassen i Istanbul - minst 41 drept

Les mer om

 1. Terrorangrepet i Istanbul
 2. Tyrkia
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Istanbul
 5. Recep Tayyip Erdogan