Verden

Marokkanske myndigheter stanser IKEA-åpning

Dagen før det første IKEA-varehuset i Marokko skulle ha åpnet, setter myndighetene i landet en stopper for butikken. Kilder i området er uenige om årsaken.

Dette bildet er fra en ny forretning i Tyskland.
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Åpningen av varehuset er stanset fordi IKEA mangler en nødvendig godkjenning, lyder beskjeden fra det marokkanske innenriksdepartementet.

En marokkansk nettavis med kjennskap til saken hevder derimot at IKEA-nekten kommer fordi Sverige vil anerkjenne Vest-Sahara som uavhengig stat.

Vest-Sahara ligger mellom Marokko, Algerie og Mauritania. Området har vært okkupert av Marokko siden 1975, men den algeriskstøttede frigjøringsbevegelsen Polisario kjemper for at saharawiene skal få sin egen stat.

Ikea-Kamprads råd til den som vil bli rik:

Les også

- Snakk om å være sparsommelig

Skulle åpne tirsdag

Den første av fem IKEA-butikker i Marokko, et 26.000 kvadratmeter stort varehus, skulle etter planen åpnes utenfor storbyen Casablanca tirsdag.

Beslutningen om å stanse åpningen ble tatt på et hastemøte mandag. Der deltok representanter fra åtte partier, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Det er ikke opplyst hvorvidt IKEA-nekten er permanent, eller om kjeden kan få de nødvendige tillatelsene etter hvert. Marokkos innenriksdepartement utdyper heller ikke hvilken godkjenning kjeden mangler.

Hvem er rikest?

Les også

Facebook-sjefen suser forbi Ikea-Kamprad på rikingliste

Langvarig strid

Sverige og Norge er blant nasjonene som ikke anerkjenner marokkansk suverenitet over Vest-Sahara. Land som Frankrike og Spania blir av aktivister og menneskerettighetsorganisasjoner beskyldt for å støtte den marokkanske siden.

FN forhandlet frem en våpenhvile i 1991, der partene ble enige om å gjennomføre en folkeavstemning om områdets fremtidige status. Våpenhvilen er fremdeles gyldig, men folkeavstemningen har aldri blitt gjennomført.

Les også:

Les også

Skattesmell for Ikea – må ut med over 120 millioner

Les også:

Les også

  1. Ikea-ansatte får 1,8 milliarder i julegave 

  2. Her er IKEAs nye krypinn på Grünerløkka

  3. IKEA er best på klima

  4. 7 scener fra et ekteskap