Hva vet vi om Kim Jong-un? Svært lite. Det gjør denne karen til en ekspert.

Sushikokken fløy verden rundt for å kjøpe konjakk og kaviar til Nord-Koreas forrige leder da han ble kjent med sønnen som nå styrer.

Kenji Fujimoto (t.h.) på besøk hos Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Fujimoto hoppet av etter å ha jobbet for Kims far, men reiste senere tilbake på besøk.

Kenji Fujimoto kommer utrustet med et ark håndskrevne notater om Nord-Koreas nylige atomprøvesprengning. Hans konklusjon: Kim Jong-uns fremste prioritet er å bedre økonomien, så han måtte vise frem landets teknologi for potensielle kunder som Iran.

Denne typen analyse er Fujimotos beste handelsvare nå om dagen. Tross alt er han en av de få ikke-koreanere som har møtt Kim og en av en enda mer eksklusiv gruppe som har snakket med ham siden han ble Nord-Koreas leder for fire år siden.

- Alt dette er hemmelig, og jeg avslører alle mine hemmeligheter. For dette kan jeg bli stilt for en eksekusjonspelotong når som helst, sier Kenji Fujimoto.

Riktignok tilbrakte Fujimoto bare en fuktig lunsj sammen med ham i 2012, og det meste av tiden de var sammen var på 1990-tallet, da Fujimoto jobbet som sushikokk hos den nåværende lederens far, Kim Jong-il. Men så lite er kjent om denne tredje generasjons leder i Nord-Korea at bare denne beskjedne kontakten kvalifiserer Fujimoto til den helt spesielle tittelen: profesjonell kimjongunolog.

Tjener gode penger

— Det finnes ingen andre i Japan. Jeg er den eneste, sier 68 år gamle Fujimoto, som bruker pseudonym. – Alt dette er hemmelig, og jeg avslører alle mine hemmeligheter. For dette kan jeg bli stilt for en eksekusjonspelotong når som helst.

Etterspørselen har vært enorm. Den ene siden av visittkortet hans viser omslaget på den nyeste boken han har utgitt, med bildet der han omfavner Kim Jong-un. På baksiden står det: «Kom Jong-ils kokk. Ring dette nummeret hvis du ønsker å snakke.»

Har du 5 minutter? Da vil vi anbefale Aftenposten-korrespondent Jørgen Lohnes rapport fra grenseelven mellom Kina og Nord-Korea:

Les også

Bli med på en smugtitt inn i Nord-Korea

Japansk TV betaler ham 1000 dollar hver gang han er med i et program og diskuterer den nordkoreanske lederen. Aviser, både japanske og internasjonale, gir ham rundt halvparten, sier han. (The Washington Post takket nei til Fujimotos krav om betaling, men bød i stedet på en matbit i en sliten kinarestaurant han gjerne besøker.)

Det var i 1982 at Fujimoto svarte på en annonse for jobb som sushikokk i Nord-Korea. De neste årene tilberedte han rå fisk og ris for Kim Jong-il og ble «lekekamerat» for Kim Jong-un og hans eldre bror. Deretter fulgte eventyrlige år, forteller han:

— Kjørte jetski med «Den kjære leder» og fløy verden rundt for å kjøpe konjakk og kaviar til ham.

Skrev bøker i fleng

Etter at han rømte fra Nord-Korea i 2001, under en tur til Tokyo for å kjøpe kråkeboller, skrev Fujimoto en bok som ga opphav til utallige historier om lederens legendariske fråtsing. Boken solgte så bra at han skrev to til, og var ofte på fjernsynet.

Aftenpostens Per Kristian Haugen peker på at Nord-Korea har en velprøvd fremgangsmåte for å få sin vilje:

Les også

Nord-Korea har sin egen metode

Noen har reist tvil om hans kunnskaper, men han fikk mye hederlig omtale da han forutså at Kim Jong-un ville overta makten etter sin far. De fleste eksperter mente Kim Jong-chol, den mellomste broren, ville rykke opp. Fujimoto sier han hele tiden har levd med frykten for å bli tatt av dage av en nordkoreansk agent. Og i 2012 dukket det opp en nordkoreaner, men han hadde bare med en invitasjon til Pyongyang: «Øverstkommanderende Kim Jong-un vil at du oppfyller løftet du ga ham i 2001.» Sushikokken hadde lovt å ta med Kim på ridetur.

Kim Jong-un inviterte Fujimoto tilbake til Nord-Korea etter at sushikokken hadde hoppet av. «Long time, no see, Fujimoto-san», sa den mektige lederen.

Så Fujimoto dro. «Long time, no see, Fujimoto-san», sa den mektige lederen. Da skjønte jeg at alt skulle gå bra, sier han i dag.

Familien ble satt til straffarbeid

Han viser bilder fra møtet med Kim. På et av dem tørker han nesen med et lommetørkle der han sitter ved siden av Jang Song-taek, onkelen som Kim angivelig fikk henrettet i 2013. Fujimoto forteller at han sa til Kim Jong-un på koreansk: «Jeg, forræderen, er kommet tilbake». Han svarte: «Det er OK, det er OK, og klappet meg på skulderen.» Han skrev en bok om dette også, «Det brutte løftet».

Fujimoto begynner å gråte når han forteller om lunsjen med Kim, som varte i flere timer og der det gikk med mengder av vin og soju, en koreansk likør.

— Jeg er ikke trist, det er bare gledestårer.

Det er overraskende at han har så varme følelser for dette regimet som sendte hans nordkoreanske kone og deres barn til straffarbeid i en kullgruve i seks år etter at han rømte. Han fikk møte henne og datteren under besøket i 2012, men den 22 år gamle sønnen var død av et hjerteinfarkt få dager i forveien. Noe nytt visum til Nord-Korea får han imidlertid ikke.

Nord-Korea får hard kritikk for sitt atomprogram. Men også de etablerte atommaktene ruster opp:

Les også

Nord-Korea er ikke alene

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.