Verden

EU-kommisjonens president kan bli presset til å gå av

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel skal være misfornøyd med hvordan EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker har håndtert Brexit. Ifølge kilder i den tyske regjeringen skal hun ønske Junckers avgang.

Forbundskansler Angela Merkel og kommisjonspresident Jean-Claude Juncker er ikke akkurat på bølgelengde om dagen. Foto: FABRIZIO BENSCH / X90145

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Jean-Claude Juncker ble i 2014 valgt til president i EU-kommisjonen mot den britiske statsminister David Camerons vilje. Nå kan nettopp Junckers håndtering av Brexit føre til at presset på hans avgang øker.

Brexit har ført EU inni en ny opprivende maktkamp om hvem det er som skal styre prosessen på EUs side. Misnøyen med Juncker er voksende. I flere land, særlig Tyskland, har kravet om Junckers avgang økt både i mediene og blant politikere.

Det førte til at Juncker i en tale i Europaparlamentet for en uke siden gjorde det klart at han verken var sliten eller syk, og ikke har til hensikt å trekke seg.

Presset mot ham vokser, og selv Angela Merkel skal være i ferd med å få nok.

Les også

EU med klar beskjed: Britene kan ikke bare plukke de delene de vil ha

Merkel er irritert

Juncker har ifølge The Sunday Times irritert Merkel ved at han på et tidlig tidspunkt og meget høylytt har hevdet at britene må starte utmeldingsprosessen nå.

Merkel derimot, sammen med noen andre statsledere, er innstilt på å gi britene mer tid. Det er sammenfallende med den britiske regjeringens ønsker. Ingen av dem som nå seiler opp som kandidater til å bli statsminister i Storbritannia har signalisert at det vil være aktuelt å starte forhandlingene før ved årsskiftet. Det vil si aktivisere artikkel 50 i Lisboa-traktaten, den såkalte «skilsmisseparagrafen». Da har EU og britene to år på seg til å bli enige.

Det var The Sunday Times som siterte et ikke navngitt tysk regjeringsmedlem om at presset for å få Juncker til å trekke seg vil vokse og at Merkel eventuelt må ta tak i det neste år.

Junckers feilsteg

Juncker har forsøkt å plassere sin nære medarbeider og rådgiver Martin Selmayr til å lede forhandlingene med britene. Men Det europeiske råd, som består av medlemslandene, kuppet dette og opprettet en egen forhandlingskomité under ledelse av den belgiske diplomaten Didier Seeuws.

The EUobserver skriver at enkelte tyske politikere har forsøkt å dempe inntrykket av at Merkel ønsker Junckers avgang.

– Tyskland ønsker ikke Junckers avgang, skriver Elmar Brok, som er medlem av forbundsdagen. Også koalisjonspartner SPDs sier atdette er ukjent for dem.

Polske og tsjekkiske politikere har åpent krevd Junckers avgang.

Jean-Claude Juncker var ikke David Camerons favoritt som leder av Kommisjonen. Nå kan Brexit føre til at Cameron drar med seg Kommisjonen i fallet. Foto: FRANCOIS LENOIR / X01164

Nettstedet EUobserver skriver at dette bare er ett utslag av en mye større debatt, som viser at det er dyp uenighet i EU om hvordan britenes exit skal håndteres.

Dette var også tydelig på EU-toppmøtet forrige uke. Der var EUs stats- og regjeringssjefer splittet i synet på hvor mye det haster med å gjennomføre bruddet med britene.

Det har også vært tilfeller da kommisjonens president har irritert mange med sin oppførsel, som dette klippet viser.

Støtte i parlamentet

Junckers linje om en rask start på forhandlingene med britene har støtte i Europaparlamentet. Presidenten i parlamentet, Martin Schulz, har uttalt seg like klart som Juncker.

På Brussels «ryktebørser» er Schulz ett av navnene som nevnes som mulig ny president i Kommisjonen. Han kommer fra det tyske SPD. Et annet navn som nevnes er Frans Timmermans, som er fra Nederland og i dag medlem av Kommisjonen.

Europaparlamentet kan, ifølge Lisboa-traktaten, avsette Kommisjonen ved å vedta et mistillitsforslag med to tredjedels flertall. Den har aldri brukt denne makten, men truet med det overfor Santer-kommisjonen i 1999, som da gikk av frivillig.

Derimot kan ikke Det europeiske råd formelt avsette Kommisjonens president, som i likhet med hele Kommisjonen, skal opptre uavhengig. Det eneste unntaket er ved lovbrudd. Men dersom det politiske presset blir stort nok, kan Juncker selv be om avløsning, slik Santer-kommisjonen gjorde for 17 år siden.

Du kan lytte til våre podkaster Aftenposten Verden i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

 1. Angela Merkel
 2. EU
 3. Jean-Claude Juncker
 4. Brexit
 5. EU-kommisjonen
 6. Tyskland
 7. Europaparlamentet