Verden

Tre selvmordsaksjoner i Saudi-Arabia på Ramadans nest siste dag

Flere personer skal ha blitt drept i en selvmordsaksjon utenfor Profetens moské i Medina i Saudi-Arabia. Tidligere mandag skal det ha vært eksplosjoner i andre byer.

Muslimer hadde samlet seg til kveldsbønn utenfor Profetens moské i den hellige byen Medina mandag kveld da en eksplosjon fant sted på parkeringsplassen like ved.
  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist

Det melder nyhetsbyrået Reuters. Medina regnes som den nest mest hellige byen i Islam etter Mekka.

Eksplosjonen skal ha skjedd utenfor den kjente moskeen al-Masjid an-Nabawi. Moskeen kalles Profetens moské og er gravstedet til den islamske profeten Muhammed.

Tre sikkerhetsvakter og selvmordsbomberen selv skal ha blitt drept, ifølge Reuters. Al Arabiya melder at eksplosjonen skjedde på parkeringplassen utenfor moskeen under kveldsbønnen.

Sikkerhetsvakter og sjiamuslimsk minoritet kan ha vært mål

Mandag er nest siste dag i Ramadan, måneden der alle muslimer gir avkall på mat og drikke fra daggry til solnedgang. Denne uken markerer også starten på den muslimske høytiden Id.

De tre selvmordsaksjonene var tilsynelatende koordinerte og planlagt inn mot begynnelsen av den muslimske høytiden, skriver nyhetsbyrået Reuters. Tidligere i Ramadan har det vært en rekke terrorangrep andre steder i verden.

Fredag kveld stormet væpnede menn en restaurant i hovedstaden i Bangladesh. 20 gisler ble drept i terroraksjonen. Ekstremistgruppen IS tok på seg skylden for dette angrepet, samt aksjonene i Tyrkia og Irak, der over 200 ble drept.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak mandagens angrep i Saudi-Arabia, men IS har tatt på seg skylden for flere angrep det siste året mot saudiarabiske sikkerhetsvakter og den sjiamuslimske minoriteten i landet.

Saken fortsetter under kartet.

Les også

Et presset IS har endret strategi: mer og blodigere terror

Uavklart situasjon i sjia-området Qatif

De andre selvmordsaksjonene i Saudi-Arabia mandag fant sted i havnebyen Jeddah og byen Qatif i øst. Flere medier melder at det skal ha vært to eksplosjoner i Qatif.

Ingen andre enn selvmordsbomberen skal ha blitt såret, ifølge nyhetsbyrået AFP, men dette er ikke bekreftet. Angrepet skal ha skjedd utenfor en sjiamuslimsk moské.

– Garantert en selvmordsbomber. Jeg kan se liket, sier et øyevitne til nyhetsbyrået AFP.

Det er så langt ikke kommet meldinger fra myndighetene om eksplosjonen. De aller fleste i Saudi-Arabia er sunnimuslimer. Qatif er imidlertid et område der flertallet er sjiamuslimer.

Saudiarabiske sikkerhetsstyrker undersøker åstedet etter en eksplosjon nær det amerikanske konsulatet i Jeddah 4. juli.

Eksplosjon nær USAs konsulat på uavhengighetsdagen

Eksplosjonen i havnebyen Jeddah var en selvmordsbomber nær et amerikansk konsulat i byen. Det bekreftet innenriksdepartementet i Saudi-Arabia mandag. Angrepet skjedde 4. juli, amerikanernes uavhengighetsdag.

Selvmordsbomberen døde i angrepet, men det ble ikke meldt om andre drepte. To sikkerhetsvakter skal ha blitt lettere skadet i angrepet.

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Islam
  3. Ramadan