Verden

Hun er Boris Johnsons favoritt som ny statsminister

Fem kandidater. To kvinnelige forhåndsfavoritter. Nå har en av dem fått støtte fra han som «egentlig» skulle bli David Camerons arvtaker.

Parlamentsmedlemmet Andrea Leadsom startet mandag valgkampen for å bli den nye lederen av Det konservative partiet
 • Julie Berg Melfald
  Journalist
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Racet om å overta den «umulige» jobben som britenes statsminister post-Brexit starter tirsdag. Spillet er i aller høyeste grad igang.

Mandag kveld kom meldingen om at nei-generalen Boris Johnsen støtter den relativt ukjente Andrea Leadsom (53). Kandidaten som allerde var i ferd med å seile opp som en av favorittene, fikk dermed en ekstra boost. Ifølge Johnsen er hun den eneste med nok «driv og besluttsomhet» til å gjøre jobben.

Todelt prosess

Det er 11 år siden det konservative partiet i Storbritannia hadde sin siste lederkamp. Den gang endte det i en nokså komfortabel seier for nåværende statsminister David Cameron.

Ingenting tyder på at det blir komfortabelt i den kommende lederstriden. Etter at Cameron led sitt største politiske nederlag ogvalgte å gå av etter folkets Brexit-ja, har det stormet i britisk politikk.

 • Sett denne? 19 tweets som oppsummerer kaoset i britisk politikk etter Brexit

Fem kandidater har meldt seg til nominasjonskampen, to fra «Remain»-siden og tre «Brexit»-supportere. Innenriksminister Therese May og arbeids- og pensjonsminister Stephen Crabb tilhører førstnevnte. De tre andre er Leadsom, justisminister Michael Gove og tidligere forsvarsminister Liam Fox.

I den todelte prosessen vil parlamentsmedlemmene først eliminere en og en kandidat til det står to igjen. Deretter er det opp til partiets 150.000 medlemmer.

Les hvordan prosessen foregår steg for steg lenger ned i saken

Blir Michael Gove stilt i skyggen av den relativt ukjente, Andrea Leadsom, når valget av ny Tory-leder starter tirsdag?

Forhåndsfavoritt ute

Like interessant er kanskje hvem som ikke står på stemmeseddelen.

Forrige ukes største politiske jordskjelv kom da nettopp Boris Johnsen, forhåndsfavoritt og mannen som ledet på meningsmålingene, valgte å ikke stille, etter å ha blitt dolket i ryggen av sin inntil da største støttespiller, Michael Gove. Leadsom-støtten kan nok trygt betraktes som et «takk for sist» fra den tidligere London-ordføreren.

Uerfaren Leadsom

Det politiske spillet rundt Johnsen-sjokket kan ha blitt for hard kost også for andre konservative. Mye tyder på at en større gruppe Boris-supportere vil vende ryggen til justisministeren. Flere har lurt på om Leadsoms entring i racet kan ha vært siste spikeren i kisten for Gove.

For øyeblikket sitter hun som statssekretær i energidepartementet og har et kjent ansikt i City med sine 25 års erfaring innen bank og finans. Hun har imidlertid aldri hatt et av de tyngre politiske vervene.

Det hindrer ikke den svært «Brexit»-vennlige kandidaten fra å hente en stor del av støtten det var forventet at Gove ville få fra «Nei-siden». Flere engelske medier skriver at hun allerede er en større favoritt enn justisministeren, og fort kan ende opp som «Brexit»-sidens kandidat.

Ny kamp mellom «Remain» og «Brexit»

Det er nemlig spådd at når partiets medlemmer avgir sin stemme er valget enten en «Ja»- eller «Nei»-kandidat. Det er dermed duket for en ny type «Brexit»-kampanje – denne gangen om hvor langt lederen er villig til å trekke landet ut av EU.

Da hun la fram sine valgløfter mandag, sa Leadsom at Storbritannia fortsatt vil kunne handle tollfritt med EU, samtidig som den frie innvandringen fra EU slutter.

Det kan hun få problemer med å få gjennom i EU: Britene kan ikke bare plukke de delene de vil ha

Leadsom har i britisk presse understreket viktigheten av å velge en pro-Brexit-kandidat. Hun kaller folkeavstemningen «en stor mulighet for Storbritannia».

Skulle 63-åringen få flest eller nestflest stemmer av parlamentslederne, vil historie etter all sannsynlighet bli skrevet. Da tyder nemlig alt på at Storbritannias første kvinnelige statsminister siden Margaret Thatcher er et faktum.

Theresa May er favoritt

Theresa May, har ledet på de fleste meningsmålinger og vært bookmakernes favoritt helt siden Boris Johnsens sjokkannonsering. Den pragmatiske innenriksministeren blir av mange sett på som det «trygge og fornuftige» valget. Merkelappen «Storbritannias Angela Merkel» har allerede satt seg. Hun regnes likevel som langt hardere på innvandring enn den tyske forbundskansleren.

Flere eksperter mener også at hennes lave profil under «Brexit»-valgkampen ikke skader «Remain»-supporteren May like mye som standpunktet kunne gjort; hun er en mindre splittende karakter enn sine konkurrenter. I tillegg fridde hun åpenlyst til «Nei-siden» da hun lanserte sitt kandidatur torsdag forrige uke.

«Brexit er Brexit», konstaterte hun kontant, og lukket med det alle dører for muligheten for at hun ville kjempe mot folkeavgjørelsen.

Ting kan likevel fort snu i britiske nominasjonsvalg. David Cameron vant med over dobbelt så mange stemmer i 2005 da valget sto mellom han og David Davis i siste runde. Det var imidlertid langt fra gitt i starten. Davis ble av de fleste regnet som storfavoritt, fram til Cameron holdt en av partihistoriens mest glødende taler på partikonferansen.

Ingen tør helt å spå hva som er i vente for det konservative partiet. Spesielt etter de siste ukene i britisk politikk. De første indikasjonene får vi på tirsdag.

Slik vil nominasjonsprosessen foregå:

 • For å bli lederkandidat i det konservative partiet trenger mange kun et parlamentsmedlem som fremlegger forslag på kandidatur og en annen som støttet det.
 • Fortløpende runder hvor kandidaten med lavest antall stemmer blant de konservative parlamentsmedlemmene blir eliminert i hver runde, til kun to gjenstår.
 • Første nominasjonsrunde starter 5. juli, tirsdag denne uken, med neste runde allerede torsdag.
 • Innen 12. juli, tirsdag neste uke, regner man med å ha de to kandidatene klare. Enten ved at man fortsetter elimineringen eller at kandidater dropper ut.
 • Disse to kandidatene vil bli de to alternativene de omtrent 150.000 konservative partimedlemmene skal velge mellom.
 • Fristen for å stemme er satt til 8. september og resultatet blir annonsert dagen etter.
 • Med mindre et veldig raskt – og usannsylig – nyvalg blir skrevet ut, blir kandidaten med flest stemmer britenes nye statsminister.

Dette er kandidatene:

Theresa May (59) – Trygg pragmatiker

Innenriksministeren har favorittstempelet og har opparbeidet seg stor respekt i en jobb som kan være svært tøff i Storbritannia. Sett på som det «trygge» valget, og en som vil videreføre mye av David Camerons politikk. Pragmatisk, men vil kjøre en tøff linje i innvandringspolitikken.

At hun var for å bli i EU kan slå ut negativt for May, men hennes tilbaketrukne rolle i valgkampen er til hennes fordel. Ikke hva man kan kalle en karismatisk leder, og har slitt med å uttrykke en klar visjon for landet.

Theresa May

Andrea Leadsom (53) – Uerfaren «Brexiter»

Relativt uerfaren når det kommer til ren politisk erfaring. Ble parlamentsmedlem så sent som i 2010, og har hatt høye stillinger både i finansdepartementet og nå i energidepartementet. Har ikke markert seg nevneverdig i noen av rollene, men var svært fremtredende i Brexit-debatten. Fått ros for sin fremtreden i diverse TV-debatter. Har også 25 års erfaring i bank- og finansnæringen.

Seiler opp som en av favorittene, spesielt fordi Michael Gove har støtt mange i partiet fra seg, men vanskelig å si noe sikkert før første utslagsrunde.

Andrea Leadsom

Michael Gove (48) – Vendte ryggen til Johnson, ville stille selv

Justisministeren som skulle utgjøre «the dream ticket» med Boris Johnsen, valgte i stedet å stille på egenhånd. Gove har offentlig anerkjennelse som en god taler som kan få folket med på ideer. Også en av de mest fremtredende Brexit-politikerne.

Svært splittende og var kontroversiell i sin rolle som utdanningsminister. Stemplet som «upålitelig» av mange velgere etter sviket mot tidligere klassekamerat Johnsen.

Sosialliberalistisk, men har varslet en svært streng innvandringspolitikk og intervensjonistisk tilnærming til utenrikspolitikken.

Ble sett på som Theresa Mays hovedutfordrer, men har mistet mye støtte de siste dagene.

Michael Gove

Stephen Crabb (43) – Håp for fremtiden

Crabb fikk anerkjennelse i jobben som Wales-minister, og ble i mars forfremmet til arbeids- og pensjonsminister. Ung og folkelig, men fortsatt sett på som for uerfaren for vervet.

Arbeiderklassebakgrunnen hans blir verdsatt i et parti som ofte blir assosiert med «eliten». Nominasjonsprosessen regnes å komme for tidlig for Crabb, men han spås å bli en viktig del av partiets framtid.

Stephen Crabb

Liam Fox (54) – Gammel ringrev med problematisk fortid

En svært erfaren høyrevridd politiker som også sto i nominasjonskampen i 2005, hvor han tapte i andre runde. Har sittet mer enn to tiår i Underhuset og vært EU-motstander i store deler av sin karriere. Svært konservativ og har kalt homofilt ekteskap for «absurd».

Hans største svakhet ligger i hans avgang som forsvarsminister i 2011, etter at han ansatte en lobbyist og venn som rådgiver. Etterforskningen konkluderte med at han hadde brutt koden for hvordan en minister bør opptre.

Liam Fox

Les mer om

 1. David Cameron
 2. Brexit
 3. Storbritannia
 4. Boris Johnson