Verden

Hollande mintes de falne på slagmarken: – Den europeiske visjonen har sikret oss fred

Politikere og kongelige samlet seg fredag i Frankrike for å markere at det er hundre år siden starten for slaget ved Somme, et av verdenshistoriens blodigste slag.

Frankrikes president François Hollande (f.v.), Storbritannias statsminister David Cameron, hertuginne Camilla av Cornwall og Prins Charles går foran hertuginne Kate (bak i hvitt) og prins Harry. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix
  • NTB

En uke etter at britene stemte for å forlate EU, sto statsminister David Cameron side ved side med Frankrikes president François Hollande under hundreårsmarkeringen av slaget ved Somme.

Mer enn en million mennesker mistet livet i slaget om Somme i det nordlige Frankrike, der briter og fransmenn slåss mot tyskere.

– Jeg vil minne om at det var den europeiske visjonen som tillot oss å overvinne ulikheter og uenigheter mellom stater, og det er den som har sikret oss fred de siste 70 årene, sa Hollande i forkant av seremonien fredag, der 10.000 gjester fra flere land var til stede.

Blodig

Mellom 1. juli og 18. november 1916 kjempet britiske og franske tropper sammen mot tyskerne i Nord-Frankrike. Over en million mennesker ble drept, såret eller meldt savnet i slaget ved Somme. Bare den første dagen døde 20.000 britiske soldater.

Prins William, hertuginne Kate og prins Harry i seremonien på slagmarken ved Somme.

– Det var på mange måter den tristeste dagen i vår nasjons lange historie, sa prins William torsdag. Han var en av flere kongelige som deltok i minneseremoniene både torsdag og fredag.

David Cameron, britenes avtroppende statsministere, understreket betydningen av europeisk samarbeid.

Tidlig fredag ble hundreårsdagen for starten av slaget markert med to minutters stillhet i Storbritannia. Starten på hovedseremonien i Frankrike ble markert med salutt, før britiske og franske barn la ned blomster på minnesmerket i Nord-Frankrike.

Både i Frankrike og Belgia er sporene etter første verdenskrig fortsatt synlige. Byen Ypres i Belgia ble nærmest jevnet med jorden:

Les også

Her døde en halv million under 1. verdenskrig

Menn utkledd som soldater fra første verdenskrig på markeringen av at det er 100 år siden det grusomme slaget ved Somme.

Hollande, Storbritannias statsminister David Cameron og prins Charles leste alle tekster som beskrev livet i skyttergravene og på slagmarken i 1916.

Cameron: Viktig med fortsatt europeisk samarbeid

– Vi skal stå sammen og minnes ofrene, sa Cameron i en tale i Parlamentet onsdag. Der snakket han også om viktigheten av fortsatt europeisk samarbeid, til tross for at britene stemte for å forlate unionen.

Det var regnfullt også på markeringen for slaget ved Somme, akkurat som det var på slagmarkene under Første verdenskrig der soldater slåss mot hverandre.

– På mange måter er det en forbindelse mellom det vi diskuterer i dag, og det som skjedde for hundre år siden. Det er viktigheten av å sikre fred, sikkerhet og stabilitet på kontinentet, sa Cameron. Hollande fulgte fredag opp med å snakke om det nære forholdet mellom de to landene.

Blomster ble lagt ned i Thiepval i Frankrike for å minnes de falne fra slaget ved Somme. Foto: Stephane de Sakutin / Reuters / NTB scanpix

– Historien knytter oss sammen, det samme gjør en tunnel. Franskmenn har en betydelig tilstedeværelse i Storbritannia, og det samme gjelder for briter i Frankrike. Vi har også et meget sterkt økonomisk forhold til britene, sa Hollande.

Denne uken var det første EU-toppmøte der britenes plass var tom:

Les også

EU med klar beskjed: Britene kan ikke bare plukke de delene de vil ha

Her kan du lese mer om Første verdenskrig:

Les også

  1. Ordkrig om den store krigen

  2. Skuddene i Sarajevo: Tidenes dårligste sikkerhetsopplegg

  3. Derfor er folkemordet på armenerne politisk sprengstoff

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Storbritannia
  3. Første verdenskrig
  4. EU
  5. David Cameron