Hongkong: Kina-kritisk forlegger og bokhandlere søkk borte

BEIJING(Aftenposten): En ansatt i en bokhandel kjent for bøker som angriper Kinas ledere ble sist uke bortført i Hongkong. I oktober slo samme mann alarm da fire av hans sjefer forsvant sporløst.

En demonstrant klistrer opp bilder av bokselger Lee Bo og de andre savnede under en protest foran Kinas sentralmyndigheters representasjonskontor i Hongkong søndag.
Demonstranter foran Kinas sentralmyndigheters representasjon i Hongkong viser frem bilder av fra venstre: Cheung Jiping, som er forlaget Mighty Currents direktør, forlagseier Gui Minhai, og Causeway Bay Bookstores ansatte og deleier Lee Bo.

Lee Bo, som ikke kom hjem fra jobb onsdag 30. desember, ringte kona på en telefon registrert i Shenzhen, og det kan være grunn til å spørre om han kan befinne seg i fastlandskinesiske sikkerhetsmyndigheters varetekt.

Causeway Bay Bookstore, bokhandelen der Lee arbeider, har spesialisert seg på det BBC karakteriserer som sladderpregede pocketbøker med krass kritikk av Kinas kommunistparti og lederskap. Flere av bøkene utgis på forlaget som eier butikken, Mighty Current.

Provoserende bok?

Lee uttalte i november at han trodde en planlagt bokutgivelse var årsaken til at fire av hans sjefer var forsvunnet et par uker tidligere.

Eieren av forlaget Mighty Current, forfatteren Gui Minhai, meldte på e-mail fra Pattaya i Thailand 15. oktober at han om kort tid hadde en ny bok klar for trykking.

Siden har Gui vært sporløst borte og bare noen få ganger kommunisert kort med sin familie på telefon, uten å fortelle hvilket land han befinner seg i. Venner av ham tror ifølge The Guardian at disse samtalene er nøye overvåket og mener det ikke er usannsynlig at forleggeren kan være internert i Kina.

Gui Minhai, som er svensk borger, var hovedmålet i en bortføringsaksjon som kinesiske myndigheter må stå bak, tror Lee:

– De ønsket å hindre ham i å utgi denne boken, sa han til BBC for to måneder siden.

De tre øvrige lederne i forlaget og bokbutikken kan ha blitt pågrepet fordi det var mistanke om at innholdet i den nye boken allerede var blitt gjort kjent, mener Lee.

Skjør ytringsfrihet

En av de foregående utgivelsene til Gui og Mighty Current heter Xi Jinpings kollaps i 2017.

Bøker som kritiserer eller latterliggjør stats— og partisjef Xi Jinping og de øvrige lederne i Beijing er selvsagt forbudt i Kina. Nettopp derfor er Causeway Bay Bookstore svært populær blant fastlandskinesere på besøk i Hongkong: Her kan de fritt kjøpe bøker som er forbudt hjemme.

I Hongkong eksisterer presse- og ytringsfrihet enn så lenge. Men i takt med at Xi Jinping strammer grepet i Fastlands-Kina, merker også den særskilte administrative regionen presset fra kommunistpartidiktaturet sterkere.

Hva skjer med redaksjonell frihet når kinesisk nettgigant overtar Hongkong-avis?

Les også

Journalister frykter sensur.

Mighty Current og Causeway Bay Bookstores suksess med angivelig nokså lettvint og tynt dokumentert system-kritikk samt skandaleberetninger om partitoppers sex-eskapader, kan ha ført til at Beijing-regimet har funnet det nødvendig å aksjonere mot bokhandelen og forlaget som eier den.

Det er uansett liten tvil om at bortføringene, eller om det nå er regelrette arrestasjoner, må ha sammenheng med de fems arbeid.

Telefonsamtale under press

Kona meldte Lee Bo savnet fredag, to dager etter at han forsvant. Mannen hadde i mellomtiden ringt henne og opplyst at han ikke kunne komme hjem på en stund. Lee fortalte at han måtte ”bistå i forbindelse med en etterforskning” og at han ved å samarbeide kunne håpe på å bli ”behandlet mildt”.

Oppringningen kom fra et Shenzhen-nummer og Lee Bo skal vagt ha antydet at han befant seg der, nord for Hongkongs grense.

Best med åpenhet?

Fru Lee sier til Hongkong-kringkasteren RTHK at mannen ba henne tie om saken. Men hun er kommet til at det må være en fordel for ham at det hun vet om forsvinningen blir kjent, siden Lee ikke har gjort noe galt. Derfor har hun orientert Hongkong— politiet og snakket med medier.

De øvrige savnedes familier velger ifølge BBC ikke å uttale seg, av frykt for represalier.