Verden

Slik ødelegger NATO for forholdet mellom Russland og Norge, hevder russisk politiker

Norske myndigheter har en mye tøffere linje overfor Russland enn andre europeiske land, hevder russisk toppolitiker.

Konstantin Kosatsjov, leder for utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet, overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, holdt fredag foredrag på Universitetet i Oslo.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

Fredag var den russiske parlamentarikeren Konstantin Kosatsjov i Oslo for å snakke med norske myndigheter. Han leder utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet, overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen. Forholdet mellom vesten og Russland er dårligere enn noen gang siden den kalde krigen.

– Hvis det ikke var for NATO, ville forholdet mellom våre to land vært supert. Vi har felles interesser på mange områder – fisk, olje og atomsikkerhet – og vi kunne funnet løsninger på alle uenigheter. Handelen mellom Norge og Russland stuper, og det er ingen kontakt på høyt politisk nivå. Det er ikke naturlig for to naboland med så mange felles interesser, fremholder Kosatsjov i et intervju med Aftenposten i den russiske ambassaden i Oslo.

Etter at Russland annekterte den ukrainske halvøya Krim i 2014 og intervenerte i Øst-Ukraina, har Vesten, deriblant Norge, innført økonomiske sanksjoner mot Russland som har svart med motsanksjoner.

– Hvis ikke Norge var medlem av NATO, ville det trolig ikke vært sanksjoner mellom våre to land. Norge burde ha egne interesser i å normalisere forholdet til Russland, men gjør det ikke av hensyn til USA. NATO løser noen utfordringer for Norge, men det skaper også noen, hevder Kosatsjov.

  • Hvordan overlever du en krig? Da bombene falt hadde Dmitrij en utrolig god vits på lager.

Norge med tøff linje

Den siste tiden har han reist rundt i Vest-Europa, og han mener at det nå skjer en oppmykning i holdningen til Russland: Frankrike, Tyskland, Italia og Luxembourg skal ifølge ham ha vært skeptiske til sanksjonene.

– Etter å ha snakket med norske myndigheter, kan jeg si at Norge fører en mye tøffere og hardere linje overfor Russland enn andre vesteuropeiske land. Statsministeren i Luxembourg mislikte sanksjonene, men han understreket at Luxembourg aldri kan ta initiativet til å oppheve dem. Et slikt nyansert syn har jeg ikke møtt i Oslo.

Ukraina er ikke årsaken

Han hevder at nedkjølingen av forholdet mellom Vesten og Russland ikke startet med Ukraina. Derimot mener han at årsaken er at NATO gjennom mange år har beveget sin grense østover, i tillegg til bombingen av Jugoslavia i 1999 og invasjonen av Irak i 2003. Begge deler mener han var klare brudd på internasjonal rett.

– Noen hevder at vi brøt internasjonal rett med Krim, men det er tull. Forskjellen mellom Jugoslavia og Krim er at ingen døde på halvøya. Det var fare for at full krig kunne bryte ut på Krim, og derfor måtte vi gjøre noe. Deretter var det en folkeavstemning der befolkningen selv ønsket å knytte seg til Russland, og det respekterte vi.

– Hvis det ble arrangert en folkeavstemning i Tsjetsjenia på 1990-tallet for løsrivelse fra Russland, så ville den trolig ha fått flertall. Ville du ha respektert den?

– Det er et vanskelig spørsmål. På 1990-tallet gjorde vi de samme feilene som Ukraina gjør sør og øst i landet. Vi trodde at alle var terrorister og separatister, og vi forsøkte å løse problemet militært. Det gikk veldig galt. Først da vi fikk til en politisk dialog og garanterte republikken utbredt selvstyre, fikk vi en løsning. I dag tenker ikke lenger den tsjetsjenske befolkningen på løsrivelse.

Ny president i USA

– Hvordan ser du på de amerikanske presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump?

– De skiller seg på ett område: Clinton er politisk fullstendig forutsigbar, Trump er totalt uforutsigbar. Med Clinton vil USAs politikk overfor Russland forbli den samme. Med Trump er det umulig å si hva som skjer. Forholdet kan bli mye verre, mye bedre eller samme som i dag. Personlig er jeg lei av å vente på forbedring mellom USA og Russland, og det ville være interessant å se hva som skjedde hvis Trump ble president. Offisielt støtter vi ikke noen av kandidatene; vi er klare til å samarbeide med hvem enn som vinner.

Les mer om

  1. Russland
  2. Nato
  3. Ukraina