Verden

Voldsomme sammenstøt ved grensen mellom Hellas og Makedonia

Det er hissig stemning på grensen mellom Hellas og Makedonia der reisen har stoppet opp for 6500 flyktninger og andre migranter.

En gruppe migranter forsøkte å rive ned deler av gjerdet som står på grensen mellom Hellas og Makedonia.
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Tusener av mennesker sitter fast ved Hellas-grensen mot Makedonia. En leir nær grenseovergangen Idomeni er fullstendig overfylt og mandag formiddag viste TV-bildene en hissig folkemengde som presset seg frem mot grenseovergangen.

Sammenstimlingen ble løst opp med tåregass, noe som til dels skapte redsel og panikk blant dem som var til stede.

Ifølge lokalt politi er det nå 6500 mennesker i dette området, melder nyhetsbyrået AP.

Slapp gjennom 300 i natt

Mellom klokken 11 søndag kveld og klokken fire mandag morgen slapp makedonske myndigheter gjennom 300 syrere og irakere. Etter det stengte de igjen grensen, noe som har ført til skarp og høylytt misnøye blant dem som fortsatt venter på gresk side av grensen.

Ei jente hyler mens hun rømmer vekk fra sammenstøtene ved grensen.

Makedonia har sagt at de ikke vil slippe inn flere enn neste land på flyktningenes rute nordover, Serbia, sier de vil slippe videre.Oppsamlingen av mennesker i Idomeni i Hellas vokste for alvor i forrige uke da Makedonia begynte å nekte afghanere adgang og skjerpet kontrollen av syrere og irakere.

Les redaktør Harald Stanghelle og fotograf Stein Bjørges møte med flyktninger og innbyggere på Lesbos:

Les også

På Lesbos' steinstrender møtte vi restene etter den europeiske dugnadsånden

70.000 vil bli strandet i Hellas

Hellas' migrasjonsminister har anslått at antall flyktninger og migranter som vil være strandet på gresk jord og som ikke kommer seg videre nordover i Europa vil nærme seg 70.000 mennesker i løpet av neste måned. Nå er det 22.000 migranter som oppholder seg i Hellas og som ikke kommer videre, ifølge IOM, FNs organ for migrasjon.

Gresk politi forsøker å presse tilbake migranter etter at de har forsøkt å komme seg over til Makedonia.

29 prosent er fra AfghanistanHittil i år har 121.967 flyktninger og migranter kommet sjøveien til Europa fra Afrika og Asia, ifølge FNs høykommissær for flyktningers tall fra 28. februar. 112.538 er kommet til Hellas, mens 8971 har kommet til Italia. Den største gruppen med migranter som kommer til Hellas er fra Syria (44 prosent), men afghanerne med sine 29 prosent også utgjør en meget stor gruppe. 18 prosent av dem som har kommet har vært fra Irak.

Migrantene fra Syria, Irak og Afghanistan utgjør altså 91 prosent av alle som har kommet til Hellas. Når andelen som blir nektet å reise videre til Makedonia øker fra 9 til 38 prosent, er det åpenbart at situasjonen i Hellas og ved grensen til Makedonia vil endre seg.

Rabalder mellom EU-land

EU-landene har de siste ukene til dels trukket i hver sine retninger i debatten om hva de skal gjøre med strømmen av mennesker som flykter fra krigføring i Midtøsten og andre migranter. Sist uke ble det rabalder da Hellas oppdaget at landet ikke var invitert til et møte Østerrike hadde innkalt Balkan-land til om saken.

En mann som befinner seg på den greske siden av grensen løper vekk etter at makedonsk politi har brukt tåregass.

Hellas tilbakekalte sin Østerrike-ambassadør, nektet Østerrikes innenriksminister å besøke greske øyer og truet med å blokkere alle EU-initiativ om saken. Den østerrikske forbundskansler Werner Faymann beskyldte på sin side Hellas for «å opptre som reisebyrå» for migrantene.Høyst udiplomatisk språkbruk i fjor høst:

Les også

Ukvemsordene hagler mellom naboland om migrantkrisen

Merkel: har ingen plan B

De fleste migrantene som har kommet til Europa har søkt asyl i Tyskland og Sverige. Svenskene sa sent i fjor høst at de ikke klarte å ta imot flere og satte bremsene kraftig på med en strengere flyktningpolitikk og grensekontroll.

En mor holder rundt barna sine på den greske siden av grensen.

Tysklands kansler Angela Merkel har også fått merke tyskernes økte skepsis mot innvandringen, men forsvarte i et TV-intervju søndag sin åpne dør for migranter. Hun ville i intervjuet med ARD ikke være med på at Tyskland, slik Østerrike har gjort, bør sette noen grense for hvor mange migranter de kan ta imot.

— Ikke klandre hverandre

Mandag sa Tysklands utenriksminister Frank Walter Steinmeier i en gresk avis at migrantkrisen må håndteres i fellesskap.

— Vi må slåss for Europa. Vi må slutte å klandre hverandre, sier Steinmeier.

Hvordan vil Europa bli forandret? Åtte av verdens intellektuelle diskuterer situasjonen:

Les også

Åtte løsninger på krisen i Europa

  • Vil du lese artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. 9 Oscar-innslag for å forandre verden

  2. Putin og Palin sikrer gavestrøm til Trump

  3. Indisk storby innfører forbudssoner for selfies