Mattis forsikrer at USA ikke vil godta annekteringen av Krim

USAs forsvarsminister Jim Mattis retter sterk kritikk mot Russland og forsikrer Ukraina om at Trump-administrasjonen ikke vil godta annekteringen av Krim.

Ukrainas president Petro Porosjenko (venstre) og USAs forsvarsminister Jim Mattis (høyre) møttes i Kiev torsdag. Foto: AP / NTB scanpix.

Mattis besøkte Kiev torsdag, i anledning 26-årsdagen for Ukrainas uavhengighet fra Sovjet. Etter å ha deltatt på en fargerik og omfattende uavhengighetsparade i hovedstaden, møtte han Ukrainas president Petro Porosjenko og flere andre ukrainske ledere.

Mattis er den første Pentagon-sjefen som besøker den tidligere sovjetrepublikken siden Robert Gates gjorde det i 2007.

Les også

Putin kaster skjorten i nytt PR-stunt. Om åtte måneder er det valg.

– La det ikke være noen tvil, sier Mattis på en felles pressekonferanse med Porosjenko, og fortsatte:

– USA står med Ukraina. Washington aksepterer ikke, og vil ikke akseptere Russlands militære intervensjon på Krim-halvøya i 2014. Uansett hvor mye Russland benekter det, vet vi at de ønsker å bruke makt til å flytte på internasjonale grenser.

Les også

Trump vil «slåss for å vinne» i Afghanistan. Det kan bety press på Norge om å sende soldater.

Videre anklaget han Moskva for å undergrave suvereniteten til land i Europa, og skape spenninger i regionen. Forsvarsministeren sa også at USA forplikter seg til å hjelpe Ukraina med å bygge og modernisere sine bevæpnede styrker.