Orkanen Irma: Minst syv personer omkommet i Karibien

Orkanen Irma, tidenes kraftigste orkan i Atlanterhavet, har nådd flere øyer nordøst i Karibia. Syv mennesker er så langt omkommet.

I Fajardo på den karibiske øya Puerto Rico frykter myndighetene at orkanen Irma skal skape store ødeleggelser.

Minst syv personer er døde i den franske delen av den karibiske øya St. Martin etter at orkanen Irma har rast gjennom regionen.

– Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sa prefekt Eric Maire i den franske regionen Guadeloupe – en øygruppe i Karibia.

Tidenes kraftigste atlanterhavsorkan feier over Karibien. Irma er blitt kategorisert til nivå 5, og er på vei mot Puerto Rico og Florida. Et anslag sier at hun vil treffe Miami søndag. Er hun da fortsatt en kategori 5 orkan, vil det ifølge værmelderen Kyle Hunters tweet bety at «de fleste hus vil bli helt ødelagte. Reis nå».

I Irmas kjølvann følger orkanen Jose, og i Mexicogulfen er Katia under utvikling.

Én bekreftet omkommet på Barbuda

Men først er det Irma. Den traff Barbuda, en liten øy med 1700 innbyggere, natt til onsdag lokal tid. De materielle skadene skal være store, men likevel mindre enn man fryktet på forhånd på øya som en stund var helt isolert fra omverdenen.

– Et betydelig antall hus er fullstendigt smadret og ødelagt, sa Lionel Hurst ved øyas statsministers kontor til nyhetsbyrået AP.

Senere ble det opplyst at det vil koste 150 millioner dollar, 1,2 milliarder kroner, å utbedre skadene. Fordelt på innbyggerne vil det bli 705.000 kroner på hver.

– Gjenoppbyggingen vil ta år, sa statsministeren i Antigua og Barbuda, Gaston Browne, til en lokal TV-stasjon.

Her ligger Barbuda:

Irma slo inn over Puerto Rico onsdag ettermiddag. Bildet viser en politipatrulje i hovedstaden San Juan.

Dødstall er ventet å øke

Det er grunn til å anta at dødstallet vil stige etter hvert som Irma fortsetter sin ferd over de mange øyene i den nordlige delen av Karibia. Situasjonen er uoversiktlig fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

– Vi vet at hjelpearbeidet blir komplekst dersom en orkan rammer mange land mer eller mindre samtidig. Mange av øyene er isolerte samfunn som også mangler skikkelig infrastruktur som veier og internasjonale flyplasser, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Fajardo på den karibiske øya Puerto Rico.

På Barbuda blåste taket av politistasjonen, og politifolkene måtte rømme til en brannstasjon og et tilfluktssenter i nærheten. Flere boliger er blitt skadet, det totale omfanget av ødeleggelsene er foreløpig ikke kjent.

Myndighetene i øystaten har sendt ut en advarsel som slutter med følgende bønn: Må Gud beskytte oss alle.

Treffes av samme orkan både på ferie og hjemme

Pauline Jackson er i live, men hun synes det kan bli nok orkaner. Den 59 år gammel sykepleier fra Tampa i Florida er på ferie i Puerto Ricos hovedstad San Jose. Hun risikerer å møte Irma både på borte- og hjemmebane i løpet av et par dager. Hun satt onsdag ettermiddag ute og røkte mens hotellansatte spikret igjen dører og vinduer og forberedte seg på Irmas ankomst.

– Jeg havner midt i en orkan her, og når jeg kommer hjem så møter jeg den samme orkanen sannsynligvis igjen. Det er helt vilt, sukket Jackson til Time Interntional.

Hun forsøkte å komme seg hjem før Irma, men alle fly vekk fra Puerto Rico var fulle, og nå er hun bekymret for huset sitt hjemme i Tampa.

– Når du er fra Florida, vet du hva en orkan i kategori 5 betyr, sa hun som har flybillett på fredag.

Les også

LES OGSÅ: Bryan har knapt vært på land siden Harvey kom. Frivillige har reddet tusenvis av mennesker.

Orkanen Irma har forårsaket flom og store ødeleggelser på den fransk-nederlandske øya St. Martin.

Puerto Rico forbereder seg på katastrofe

Orkanen Irma kan bli sterkere enn Harvey og føre til «katastrofe», varsler eksperter. Irma er ventet å ramme Puerto Rico, Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba fra onsdag.

Les også

LES OGSÅ: De skulle beskytte byen. Nå frykter mange at Houstons demninger er dødsfeller.

– Jeg er bekymret. Dette kommer til å bli en enorm storm, større enn jeg noen gang har sett, sier Angelica Flecha (45) til Reuters.

Hun har fylt opp hjemmet sitt med vann og mat og installert metallskodder i vinduene.

Utenfor de dagligvarebutikkene som fortsatt er åpne, er parkeringsplassene overfylte med biler og folk, ifølge Reuters rapport fra Puerto Rico.

En kvinne forbereder seg på orkanen Irma sitt inntog i Ceiba, Puerto Rico.
Folk står i kø utenfor en jernvarebutikk i Bayamon i Puerto Rico. De forbereder seg på møtet med orkanen Irma.

Flere orkaner i vente

Samtidig som Irma herjer med vindkast på 100 meter i sekundet, har en ny tropisk storm oppstått ved østkysten av Mexico. Katia er blitt målt til mer beskjedne 21 meter i sekundet, men den er forventet å øke i styrke de neste dagene.

Tidligere er det også blitt meldt at det tropiske uværet José dannes lenger øst for Irma. Den er ventet å bli omdannet til orkan innen fredag.

Det betyr at det har utviklet seg ekstremvær både vest og øst for Irma som kan nå orkanstyrke i løpet av de kommende dagene og gi en forsterkende, katastrofal effekt.

Les også

LES OGSÅ: Harvey har ført til så mye regn at meteorologene måtte utvide fargeskalaen

Orkanen Irma er oppgradert til kategori 5 med vindkast på 100 m pr. sekund – 360 km i timen, den kraftigste som noen gang er registrert i Atlanterhavet. Det er nå erklært unntakstilstand i Florida og Puerto Rico.
Folk i Carolina, Puerto Rico, laster opp treplater for å beskytte vinduene mot orkanen Irma.
Orkanen Irma, her avbildet fra satellitt, er i kategori 5 som innebærer vindstyrke over 69 m/s.

Trump: Katastrofetilstand

Amerikanske myndigheter har erklært katastrofetilstand i Florida, Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer. President Donald Trump sa onsdag at Irma «ser ut til å bli rekordkraftig og har kurs rett mot Florida, Puerto Rico og andre steder».

– Vi får se hva som skjer. Det ser ikke ut til å være noe godt. Tro meg. Ikke noe godt, sa Trump.

Floridas guvernør Rick Scott har satt nasjonalgarden i beredskap og erklært unntakstilstand i hele delstaten.

– Det er viktig for folk i Florida å følge med på denne svært farlige orkanen. Ikke sitt og vent – forbered dere nå, sa Scott i en pressebriefing natt til onsdag, ifølge Miami Herald.

Ståle Egenes (31) er bosatt i Tampa i delstaten Florida og melder om en tidvis kaotisk stemning i millionbyen før orkanen Irma slår til.

– Folk er nervøse og forbereder seg på det verste. Butikker er tomme for vann og andre nødvendige varer. Det er også flere bensinstasjoner som er tomme for drivstoff, sier Egenes til NTB.

Orkan truer kjendisenes «hytter»

Oppi alt det dramatiske og tragiske er den engelske tabloidavisen The Sun opptatt av kjendisenes feriesteder. En rekke globale megakjendiser har (stort sett) overdådige feriesteder langs løypa til den kraftigste orkanen som er registrert i Atlanterhavet. Blant dem The Sun nevner som kan rammes av Irmas vrede, er filmstjerne Johnny Depp, Stones-rocker Keith Richards, TV-ikon Oprah Winfrey og president Donald Trump.

Den britiske milliardæren Sir Richard Branson sier til avisen at han ikke vil forlate sin private øy på De britiske jomfruøyene, han vil gå i dekning i vinkjelleren hvis Irma kommer på hans trakter.

Ali Alchikh og hans kone Najoua Laroui hamstrer vann for hele familien i Tampa, Florida.