Verden

Vil Pegida mobilisere flere i kveld?

DRESDEN (Aftenposten): Christoph Schmidt (26) har reist 50 mil for å gå i anti-islam-tog i Dresden. Men også motstanderne av Pegida mobiliserer.

Christoph Schmidt og Claudia Bötte har reist langt for å delta i Pegida-marsj. Hun tilhører et parti på ytterste høyre fløy.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist
_DSC6156-Z1UnrPyLao.jpg

Det er bitende kaldt og sur vind. Men i kveld er det ventet at både tilhengerne av anti-islam-bevegelsen Pegida og de som protesterer mot dem vil gå i Dresdens gater. Flere titalls politibiler tar opp stilling midt i sentrum for å hindre at de to togene møtes her mellom byens vakreste bygninger. Politifolkene står to og to på rekke for å sørge for ro og orden.

INGEBORG MOE I DRESDEN

I Dresden har den nye bevegelsen Pegida varslet nye demonstrasjoner mot det de mener er en islamisering av Europa. Navnet er en forkortelse for Patriotiske europeere mot islamisering av Aftenlandet (Vesten), og kom først i nyhetene i oktober i fjor, da en gruppe på noen få hundre samlet seg og gikk i tog i byen øst i Tyskland. Hver mandag har de samlet seg, og rekruttert flere for hver uke. Forrige mandag gikk 18000 i tog bare her.

Vil avlyse

Siden den gang har Frankrike vært utsatt for to terrorangrep, utført av islamistiske fundamentalister. Det frykter mange at Pegida vil utnytte. Tysklands justisminister Heiko Maas ba i går Pegida om å avlyse marsjen på grunn av det som har skjedd. Innenriksminister Thomas de Maiziere har beskyldt Pegida for å misbruke angrepet på Charlie Hebdo til egne formål, og franske karikaturtegnere har laget et hefte med tegninger der Pegida-navnet knyttes til gribber og hyener som sniffer på åstedet for massakren i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

Men det er også mange som tror at angrepet i Paris gir vann på mølla til innvandringskritiske partier. Derfor er det knyttet stor spenning til hvor mange som kommer.

Rett før mørket faller på tar Christoph Schmidt (26) og Claudia Bötte (31) seg en tur rundt landemerket Frauenkirche på sightseeing før de skal delta i anti-islam-bevegelsen Pegidas marsj.

Bötte tilhører partiet Pro NR, som er et høyreekstremt parti i i Nordrhein-Westfalen i den vestlige delen av Tyskland. Schmidt deler hennes meninger.

— Vi mener det er en bra demonstrasjon. Det er mange problemer med islam og innvandring i Tyskland, ofte knyttes de til kriminalitet. Derfor mener vi dette er viktig.

— Men dere blir kalt rasistisk?

— Det er ikke noen rasistisk bevegelse, men handler om "vanlige" utfordringer. Det blir alltid snakket om Hitler ditt og Hitler datt. Nå har vi hatt nok av Hitler og andre verdenskrig. Tyskerne er et fritt folk, sier Schmidt, som er student.

Han tror det vil komme ekstra mange i kveld.

Se video: Dette er Pegida:

Motdemonstrasjon

Bevegelsen de støtter har vokst, men er svært kontroversiell.

I helgen gikk 35000 i protesttog mot Pegida nettopp her i Dresden. Forbundskansler Angela Merkel, som selv gikk fremst i markeringen mot terrorangrepet i Paris i går, tok også et sviende oppgjør med dem i sin nyttårstale. De siste ukene har det skjedd en mobilisering blant folk som reagerer på Pegida. Tysklands største avis BILD hadde siste tirsdag overskriften Nei til Pegida, og navnene til 50 fremtredende tyskere som advarte mot bevegelsen.

Forrige mandag prøvde en avlegger av Pegida å demonstrere i Köln, men de var så få at de ga opp da det kom mot-demonstrasjoner. Schmidt og Bötte har altså dratt helt fra Wuppertal i vest til Dresden i øst og tror kveldens marsj vil bli større enn de tidligere.

— Hvorfor er denne bevegelsen så stor i Dresden?

— Dette var jo i DDR. Folk i vest har hørt for mye på politikerne og på media. Her er folk selvstendige, sier Schmidt.

Men mange i Dresden gremmer seg over det som skjer i byen.

- Forferdelig budskap

Karl-Heinz Petersen (63) har kledt godt på seg og er klar for å gå i demonstrasjon mot Pegida. Det gjorde han også i helgen. Han peker på at det knapt er innvandrere i byen, og mener dette handler om noe helt annet enn islam eller innvandring.

— Jeg vet ikke hva de egentlig vil og hva de står for. Men budskapet de har, er forferdelig.

— Det må handle om andre problemer, men så fokuserer de bare på innvandring, sier han.

— Hvorfor Dresden?

— Jeg vet ikke. Vi har jo nesten ingen innvandring her, sier han.

Dirk (40), som ikke ønsker å oppgi etternavn, synes også Pegida-marsjene er skrekkelige.

— Vi må leve sammen i dette landet. Vi kan ikke drive med slik splittelse som Pegida forfekter, sier han.

Han mener de neste tre -fire ukene vil bli avgjørende for hvor stor denne bevegelsen blir.

For 25 år siden var det mandagsdemonstrasjoner mot DDR-regimet. Da gikk de under parolen Wir sind das Volk (Vi er folket). Disse ordene blir nå brukt av Pegida, som er kritisk til regjeringens innvandringspolitikk og som mener at den store innvandringen truer vestlige verdier.

Talsmannen for Pegida Lutz Bachmann. Nekter for at de er i mot å hjelpe flyktninger som er i nød. Men sier de vil kaste ut kriminelle innvandrere eller dem som ifølge ham utnytter systemet.

Tyskland har hatt en rekordstor økning i innvandringen det siste året, med rundt 200000 asylsøkere, mange fra Syria og Eritrea. Men Dresden, hvor Pegida-bevegelsen står sterkest, har ingen stor innvandring. Bare 2 prosent av befolkningen i delstaten Sachen er innvandrere. Ifølge Jyllands-Posten er bare 0,4 prosent muslimer. Fremveksten av bevegelsen blir derfor også sett på som et symptom på en gruppe som ikke føler seg hørt av eliten i Berlin. I dette området står også det høyreekstreme partiet NPD sterkere enn i resten av Tyskland.

Ifølge forskere samler Pegidabevegelsen alt fra nynazister og fotballhooligans til helt vanlige borgere.

Flere av Tysklands naboland har fått sterke partier som fronter en innvandringskritisk- eller fiendtlig linje, som Nasjonal Front i Frankrike, Partiet for Frihet i Nederland, UK Independence Party (UKIP) i Storbritannia, Dansk Folkeparti i Danmark og Sverigedemokraterna i Sverige. Men fremveksten av Pegida har likevel overrasket det tyske etablissementet. Nazi-fortiden gjør kritikk av innvandrere spesielt følsomt i dette landet.

 1. Les også

  Titusener i tysk demonstrasjon mot antiislamisme i Dresden

 2. Les også

  Kronikk: Pegida er ikke Tyskland

Gabrielle Bänsch (43) i Dresden har lite til overs for Pegida, og synes det er uforståelig hvorfor bevegelsen er så stor i hennes by.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakob Ingebrigtsen forsvarte EM-gullet i dramatisk løp: – Håper ikke det er disk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
  FOTBALL
  Publisert:

  Følg direkte: Bodø/Glimt-Dinamo Zagreb