Mormonerleder vil ha slutt på at folk sier mormoner. Han tror Jesus blir fornærmet.

Mormonernes leder fyrer av en bredside for å få en slutt på bruken av kallenavnet mormoner.

Russell M. Nelson, leder for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, i bønn under møtet i helgen.

Russell M. Nelson, leder for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, bedre kjent som Mormonerkirken, satte i helgen i gang en kampanje for å bli kvitt kallenavnet på kirkesamfunnet han leder.

«Seier for Satan»

I en tale under en stor konferanse i Salt Lake City i Utah, menighetens hovedstad, sa han at navnet på kirken ikke kan forhandles om. Den 94 år gamle Nelson, som av tilhengerne anses som en profet, sa at bruk av kallenavn på kirken er «en stor seier for Satan». Han sa også at Jesus mente det på alvor da han i 1838 sa direkte til kirkens grunnlegger hva kirken skulle hete.

– Hvis vi tillater at kallenavn blir brukt og til og med selv tar dem i bruk, blir han fornærmet, sa Nelson.

Han bemerket at de uoffisielle navnene på kirken har det til felles at de ikke har med Jesus-navnet.

Musikalsuksess

Mormonkirken er nok best kjent i Norge gjennom sine pent og konservativt kledde og ofte syklende misjonærer i alderen 18–25 år. I tillegg har suksessmusikalen Book of Mormon på Det Norske Teatret gitt oppmerksomhet til kirkesamfunnet. Etter forestillingene har misjonærene stått utenfor i Kristian IVs gate i Oslo sentrum og delt ut bøker til teatergjengerne.

Kjent kor byttet navn

Kirkesamfunnet oppfordret allerede i august medlemmene til å droppe mormoner-begrepet, men nå er kirken langt tydeligere og mer konkret. Mormon Tabernacle Choir, et kjent kor som i fjor blant annet ga ut album med gjesteartister som Sting, Yo-Yo Ma, Bryn Terfel og Sissel Kyrkjebø, byttet fredag navn. Nå heter det The Tabernacle Choir at Temple Square.

Tabernakel-koret opptrådte lørdag for første gang under nytt navn.

Oversatte med spesialbriller

Hvorfor er så kirken blitt kalt for mormonerkirken? Navnet stammer fra Mormons bok – et hellig skrift for kirkens medlemmer. De regner den som like viktig som Bibelen. Boken, som er trykket i over 150 millioner eksemplarer, utgir seg for å være skrifter fra profeter som levde på det amerikanske kontinentet fra år 2200 før Kristus til år 421.

Joseph Smith, kirkens grunnlegger, hevder at han fant tekstene gravert på gullplater med en særegen variant av egyptiske tegn. Han påsto at han oversatte dem til engelsk ved hjelp av en spesiell type briller.

Ber om høflig retting

Den nåværende mormonerlederen ber medlemmene opptre tålmodig og høflig når de skal korrigere dem som fortsatt sier mormoner.

Nelson lover at det skal «regne med kraft og velsignelse» over kirkemedlemmene i «et omfang ingen noen gang har sett» hvis de gjør sitt beste i denne saken.

Foreslår varianter

Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige kan være en drøy munnfull i dagligtale. Kirken foreslår selv følgende forkortelser: «Kirken», «Jesu Kristi Kirke» eller «Den gjenopprettede Jesu Kristi Kirke». Som forkortelse i stedet for mormonere, foreslår kirkesamfunnet «Siste Dagers Hellige».