Verden

Steinkasting og tåregass etter mulig hevnangrep i Jerusalem

Benjamin Netanyahu ber om besinnelse etter kidnappinger og drap. Bosetterleder krever at «ondskapen utryddes»

 • Åsmund Gram Dokka

Steinkastende palestinsk ungdom støtte sammen med israelsk politi i Jerusalem onsdag etter at en palestinsk tenåring ble funnet drept tidligere på dagen. Den døde guttens kropp bar tegn på mishandling og var delvis brent, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Israelsk politi svarte demonstrantene med tåregass og gummikuler.

Israelsk militærradio melder at gutten ble dratt inn i en bil og senere funnet drept og mishandlet. Kanalen legger til at det trolig dreier seg om et hevnangrep etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept mandag.

Les også:

Les også

- Det er tradisjon i Israel for å slå tilbake hardt og kontant

— Han ble drept av bosetterne

Innbyggere i den arabiske Jerusalem-forstaden Shuafat forteller til nyhetsbyrået Reuters at de så den palestinske tenåringen bli tvunget inn i bilen utenfor et supermarked.

Krimteknikere forlater stedet i utkanten av Jerusalem der den palestinske tenåringen blwe funnet drept onsdag. Foto: RONEN ZVULUN / REUTERS / NTB SCANPIX

Den israelske ministeren for intern sikkerhet, Yitzhak Aharonovitch sier at det er for tidlig å trekke konklusjoner om hva motivet bak drapet er.— Vi vet at en gutt ble bortført, og vi ser forbindelsen til den døde som ble funnet. Men dette er fremdeles under etterforskning, påpeker han.

Imamen i en moské i nærheten av stedet der tenåringen ble bortført mener imidlertid at det ikke er tvil om årsaken til at gutten ble drept.

- Han ble drept av bosetterne, og det vet politiet godt. De prøver å fremstille det som et æresdrap, men det er ikke riktig, sier imam Mahmoud Abu Khdeir, ifølge The New York Times.

Han er også i familie med gutten som ble funnet drept.

Les også:

Les også

Hundrevis tok farvel med drept palestiner i Jenin

«I morgen skal vi drepe deg»

Drapet på de tre israelske tenåringene i nærheten av den spente byen Hebron på Vestbredden har ført til flere angrep på palestinere. Få timer etter begravelsen av de tre tirsdag kveld, marsjerte flere hundre israelere gjennom gatene i Jerusalem, der de stanset biler og ropte slagord som «Død over araberne», melder Middle East Eye. De fleste av dem skal ha tilhørt ytterliggående bosettermiljøer.

— Jeg var midt i ramadan-måltidet mitt. En fyr gikk forbi og så at jeg var araber. Han ropte til noen andre at «her er en araber, her er en araber». De begynte å kaste steiner og spraye gass, samtidig som de ropte «I morgen skal vi drepe deg», forteller Mohammed Sayyad.

Amatøropptak fra Jerusalem tirsdag viser israelsk politi som beskytter noen få palestinere fra å bli angrepet av en gjeng på flere hundre mennesker.

Politiet opplyser at 47 personer er pågrepet etter at i alt fem palestinere ble angrepet, to av dem trengte behandling på sykehus.

- Nok av klemmer, kyss og «la oss være venner»

David Wilder, talsmann for de jødiske bosetterne i Hebron, mener israelske myndigheter bør gå beinhardt til verks for å «utrydde ondskapen, terroren og alle som er forbundet med den».

Lederen for bosetterne i Hebron, David Wilder. Foto: JIM HOLLANDER / REUTERS / NTB SCANPIX

— Og da inkluderer jeg palestinernes president Abu Mazen (Mahmoud Abbas, red. anm.), som inngikk en avtale med Hamas. Folk som inngår avtaler med terrorister, er selv terrorister – de har samme mål, sier Wilder til Deutsche Welle. Bosetterlederen har også tidligere uttalt seg kompromissløst og er regnet som en kontroversiell stemme i Israel.

- Nok av klemmer, kyss og «la oss være venner». Det er bare skuespill og må ta slutt, legger Wilder til.

Israel bombet mål på Gazastripen tirsdag morgen, men opplyste at det var som svar på en rekke rakettangrep derfra de siste dagene - ikke hevn for drapene på tenåringene. Israel beskylder Hamas for å stå bak bortføringen og drapene.

Wilder sier at bosetterne kommer til å gjøre alt for å presse den israelske regjeringen til å gå til alle skritt som er nødvendige.

- Dette landet tilhører oss, det er ingen tvil om det. Terroristenes mål er å få oss ut av Israel, sier han.

De tre tenåringene, som alle kom fra bosetterfamilier, skal ha haiket da de ble bortført 12. juni. Wilder sier at alle bosettere haiker, og at de kommer til å fortsette med det.

- Hvis ikke resten verden liker det, får det være deres problem. Terror skal ikke få diktere hvordan vi lever og hva vi gjør, understreker Wilder.

Les politisk redaktør Harald Stangehelles kommentar:

Les også

«Drapene på de tre israelske ungdommene skal nå hevnes»

Ber folk besinne seg

Israelere i Jerusalem samlet seg til minnestund etter at tre ungdommer ble funet drept mandag. Foto: Sebastian Scheiner

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ba onsdag ettermiddag folk om å besinne seg i kjølvannet av kidnappingene og drapene. Netanyahu oppfordret israelsk politi til å finne dem som står bak drapet så fort som mulig og kalte handlingen «avskyelig». Statsministeren oppfordrer samtidig alle parter til ikke å ta loven i egne hender og danne borgervernsgrupper. Fra palestinernes president Mahmoud Abbas kommer det krav om at Netanyahu må fordømme drapet.

Israels forsvarsminister Moshe Yaalon foreslo tirsdag å bygge nye bosetninger og å gi noen av bosetningene navn etter de tre tenåringene som ble drept.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Willoch reagerer på at norsk observatørstyrke legges ned: – Dette er trist, for å si det forsiktig.

 2. VERDEN
  Publisert:

  13 år gammel jente knivstukket til døde på Vestbredden - Israels statsminister varsler kollektiv straff

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kaos i Hebron etter at norskledede observatører måtte dra

 4. VERDEN
  Publisert:

  Netanyahu styrker bosetningene

 5. VERDEN
  Publisert:

  Midtøsten-kvartetten: Fredsløsningen dør om ikke Israel stanser bosettingsaktiviteten

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar