Verden

Kina hevder det er skoler. Hvorfor har de da kjøpt inn batonger og elektrosjokkvåpen?

Kineserne har tidligere nektet kjennskap til leirene som holder hundretusenvis av uigurer mot sin vilje. Nå påstår de at det er yrkesutdannings- og opplæringssentre.

Sikkerhetsvakter sjekker kameraene til journalister utenfor en barnehage som går under navnet «Godhetens barnehage i Hotan by». En kilde AP har snakket med hevder barnet hennes blir holdt her.
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Hundretusenvis av uigurer, en religiøs minoritet i Kina, skal sitte i omskoleringsleirer nord i landet, i Xinjiang. Nå viser nye satellittbilder BBC har fått tilgang til en enorm utbyggingsvirksomhet av disse leirene.

Kina blånekter for å holde noen mot sin vilje i det de hevder er yrkesutdanning- og opplæringssentre. Dokumenter AFP har fått innsyn i, viser at det er mer snakk om fengsler.

Bestilte nærmere 3000 batonger

I et innslag på statlig TV i Kina denne uken fremstår «elevene» ved de såkalte yrkesutdannings- og opplæringssentrene som om de er der frivillig.

De er tilsynelatende glade og fornøyde, og de opplyser at de studerer mandarin og spisser jobbkompetansen. På fritiden driver de med idrett og folkedans, ifølge AFP.

Offentlige dokumenter AFP har fått tilgang til, viser at disse omskoleringsskolene er mer som fengsler.

 • Vaktene bærer tåregass, elektrosjokkvåpen og batonger med spiker for å holde orden på «studentene». Områdene er ifølge dokumentene omringet av piggtråd og infrarøde kameraer.
 • I et dokument sier Xinjiangs partisekretær, Chen Quanguo, at leirene skal «undervise som en skole, styres som i militæret, og bli bevoktet som et fengsel».
 • Et annet dokument viser oppskriften på å forme nye og bedre kinesiske borgere: Leirene må rive opp røttene deres, bryte nettverket deres og bryte opphavet deres.

Det finnes ifølge AFPs dokumenter minst 181 slike leirer i Xinjiang nå.

Uvanlig læringsmateriell

Hvis det er skoler, benytter lærerne seg i så fall av svært utradisjonelt læringsmateriell. Ifølge en handleliste AFP har fått se, bestilte en skole følgende:

 • 2678 batonger
 • 550 elektrosjokkvåpen
 • 1367 håndjern
 • 2792 bokser pepperspray

«De har noen problemer med tankene sine»

Nye satellittbilder BBC har fått tilgang til, viser en enorm utbygging av disse sentrene de siste par årene.

En skole der det tidligere var fotballbane, er nå dekket med identiske brakker tett i tett. Et enormt, inngjerdet bygningskompleks reporterteamet forsøkte å få tilgang til, hadde ikke mindre enn 16 vakttårn.

Hotan yrkesutdanning og opplæringssenter er inngjerdet med piggtråd.

Når de spør et knippe tilfeldig utvalgte i den nærmeste byen, er det samme svaret som går igjen: Det er en omskoleringsinstitusjon. En annen utdyper:

– Det er titusenvis av mennesker der nå. De har noen problemer med tankene sine, sier BBCs kilde.

Kina: Skal hindre ekstremisme og terrorisme

Uigurer og andre minoritetsgrupper i den nordøstlige regionen Xinjiang i Kina er de siste årene blitt ofre for en massiv undertrykkelseskampanje.

Ifølge eksiluigurer, Kina-eksperter og en rekke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner er de blitt fratatt identiteten og friheten sin.

En tale fra Kinas president, Xi Jinping, vises på en TV-skjerm i Xinjiang.

Kinas standpunkt er at ekstremister blant Xinjiangs uigurer som ønsker løsrivelse fra Kina, driver organisert terrorisme mot sentralregjeringen.

Beijing har inntil nylig benektet at leirene har eksistert. Men etter massivt press fra både USA og FN kom en annen versjon fra det kinesiske statsapparatet.

Ifølge AFP skal regjeringspropaganda hevde at leirene er etablert for å hindre spredning av separatisme, terrorisme og religiøs ekstremisme gjennom «gratis» utdanning og jobbtrening.

Denne uken viste statlig TV i Kina et innslag fra en av skolene. Det viser uigurer som leser kinesisk. En av dem sier til TV-kanalen at de er blitt reddet fra farlige og dårlige liv og hvor takknemlige de er overfor landet.
Les også

Hver femte arrestasjon i Kina skjer i et område med 1,5 prosent av landets befolkning

Kinesiske myndigheter kaller omskoleringsleirene yrkesutdanning- og opplæringssenter.

Her er flere artikler om dette temaet:

Les mer om

 1. uigurer
 2. Xinjiang
 3. Kina