Verden

Russland venter en unnskyldning fra Norge etter spionsaken

Russlands ambassade i Norge skriver på Facebook at de venter på en offisiell unnskyldning fra Norge, etter at den spionsiktede Mikhail Botsjkarov ble løslatt.

Mikhail Botsjkarov ble løslatt 19. oktober. En representant fra Den russiske ambassaden sto klar utenfor fengselet da han ble løslatt. Foto: Ketil Blom Haugstulen

  • Marita E. Valvik

«Vi påpekte fra selve begynnelsen på at anklagene for «spionasje» mot M.A. Bochkarev var av falsk karakter. Vi venter på offisielle unnskyldninger fra den norske side.», skriver Russlands ambassade på Facebook-sidene sine.

Mikhail Botsjkarov ble pågrepet 21. september i Oslo og løslatt i dag, 19. oktober. For øyeblikket oppholder han seg i Russlands Ambassade i Norge.

Oslo tingrett bestemte torsdag at russiske Botsjkarjov skulle løslates fra varetekt. PST anket kjennelsen, men fredag trakk de anken.

Russiske myndigheter mener at anklagene helt fra starten har vært falske, derfor venter de på en unnskylding fra norske myndigheter.

Samtidig opplyser de at Mikhail Botsjkarov er på ambassaden og får bistand, samt at han flyr tilbake til Moskva lørdag.

Ingen kommentar fra norske myndigheter

Utenriksdepartementets pressetalsperson Guri Solberg sier at departementet ikke har ansvar for påtalemyndigheten, og henviser til Justisdepartementet.

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet vil ikke kommentere saken.

– Vi henviser til påtalemyndigheten i PST, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST vil ikke kommentere russernes krav om beklagelse.

– Dette er en straffesak som håndteres av påtalemyndigheten og det norske rettssystemet, og det er derfor ikke naturlig å kommentere dette utspillet, sier han.

Siktelsen mot Botsjkarjov opprettholdes

PST opplyste tidligere fredag at siktelsen mot russeren opprettholdes og den tekniske etterforskningen fortsetter.

– Det gjenstår fortsatt mye teknisk etterforskning, sa politiadvokat Kathrine Tonstad til Aftenposten.

Hun sa også at han ikke har noen restriksjoner og dermed kan reise til Moskva.

Saken ble kjent for media fredag 21. september. Da ble 51-åringen pågrepet på Gardermoen i forbindelse med at han skulle reise ut av landet.

Han hadde vært deltager på et IT-seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD). Det var 79 deltagerne fra 34 land på konferansen, i hovedsak administrativt ansatte i parlamenter.

Under seminaret ble det reagert på at mannen skal ha hatt en underlig adferd mens han befant seg på Stortinget, og PST ble kontaktet.

Russeren ble siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Fengslingen ble begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

Les mer om

  1. Russland