Verden

«Anti-Merkel» seiler opp som favoritt

Han fremstilles som selve antitesen til Angela Merkel. Nå har Friedrich Merz en reell mulighet til å vinne tronen i CDU.

Den 62 år gamle forretningsadvokaten Friedrich Merz har lansert seg selv som kandidat til å overta som partileder i det kristenkonservative partiet CDU etter statsminister Angela Merkel. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix

 • NTB

Friedrich Merz kom overraskende inn fra sidelinjen da Tysklands statsminister Angela Merkel mandag kunngjorde at hun gir seg som partileder i det kristenkonservative CDU.

Den 62 år gamle forretningsadvokaten har vært ute av politikken i Tyskland i snart ti år. Men nå seiler han raskt opp som favoritt i kampen om å bli ny partileder.

Kandidaturet har «elektrifisert» CDU, skriver avisen Süddeutsche Zeitung , som mener det ikke er mulig å forestille seg en større motpol til Merkel.

Ble skviset ut

Comebacket beskrives som den perfekte revansj for Merz, som lenge skal ha båret nag til Merkel.

Historien går tilbake til 2002. Merz var den gang en klassisk politisk broiler som hadde gått gradene fra CDUs ungdomsparti til å bli leder for partigruppen i Forbundsdagen. Men hans politiske karriere kortsluttet da CDU tapte valget det året.

Etter valget bestemte nemlig partileder Merkel at Merz var ferdig som leder for partigruppen i Bundestag. I stedet overtok hun selv, og tre år senere ble hun statsminister – en post hun nå har holdt i 13 år.

Merz forlot Forbundsdagen i 2009 og har siden den gang arbeidet som advokat.

Les også

Aftenposten mener: Det er riktig av Merkel å tre til side

Tre kandidater

Merkel selv har forsøkt å dyrke fram CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer som sin arvtager. Hun og helseminister Jens Spahn har begge varslet at de stiller som kandidater til ledervervet i CDU.

Men to separate meningsmålinger i Handelsblatt og Spiegel Online viser at det er Merz som er velgernes favoritt blant de tre kandidatene.

Situasjonen har fått mange til å spørre seg hvordan Merz og Merkel skal klare å samarbeide, all den tid Merkel planlegger å bli sittende som statsminister frem til neste valg i 2021. Men på en pressekonferanse tidligere denne uken tonet Merz ned rivaliseringen.

– Jeg er fullstendig overbevist om at vi vil komme overens under disse nye omstendighetene, sa han.

Høyreorientert

Politisk regnes Merz som mer høyreorientert enn Merkel. Forretningsadvokaten beskriver seg selv som økonomisk liberal, men verdikonservativ, og i innvandringspolitikken har han tatt til orde for at innflyttere må tilpasse seg tysk kultur.

Merz regnes også som en forkjemper for skattekutt.

Han kan vente støtte fra næringslivet, mener den politiske analytikeren Oskar Niedermayer.

– Med sine økonomisk liberale og sosialt konservative standpunkter utgjør han en tydelig antitese til Merkel, sier han i et intervju med avisen Rhein-Neckar Zeitung.

«Venstres drømmekandidat»

Avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at populistpartiet AfD på ytre høyre ser på Merz som en reell trussel som kan klare å vinne tilbake velgere fra dem.

Merz selv har kritisert Merkel for å trekke CDU for langt til venstre og på den måten fremmedgjøre konservative velgere.

Den venstreorienterte avisen Taz fremstiller på sin side Merz som «venstresidens drømmekandidat».

Han er det beste som kunne skjedd sosialdemokratiske SDP, miljøpartiet Die Grünen og venstrepartiet Die Linke, fastslår avisen, som mener venstrealternativet vil bli satt i bedre lys med Merz som partileder i CDU.

Les mer om

 1. Angela Merkel
 2. Valget i Tyskland
 3. CDU

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Beinhard maktkamp: En av disse kan bli Europas mektigste

 2. VERDEN

  Det omtales som et mareritt. Nå dukker mannen fra Merkels fortid opp.

 3. VERDEN

  Annegret Kramp-Karrenbauer tar over som partileder i CDU etter Merkel

 4. VERDEN

  Trekker seg som kandidat til å etterfølge Merkel

 5. KOMMENTAR

  Til høyre etter Merkel? Tyske konservative tygger på saken.

 6. VERDEN

  Merkel fikk ni minutter stående applaus etter sin siste tale som partileder