Verden

Over 55 kilometer strekker verdens lengste bro over hav seg, mellom Hongkong, via Macau og til Zhuhai på fastlandet. Foto: BOBBY YIP / X00306

Verdens lengste bro over hav er klar til åpning

Broen som skal linke Hongkong til fastlandet er omsider klar til åpning, to år etter at den var forventet ferdig.

  • Mathilde Waale
    Journalist

Foto: BOBBY YIP / X00306

Den 55 kilometer lange broen skal koble sammen Hongkong, Macau og Zhuhai. Broen står som verdens lengste bro som strekker seg over havet.

Deler i en kortere strekning er også en undervannstunnel, skriver BBC.

Hongkong-Zhuhai-Macao-broen, som den kalles, strekker seg over Perleflodens delta, som ligger helt sør i landet, og renner ut i Sørkinahavet. Fra start til slutt er broen omtrent 20 ganger lengden til Golden Gate Bridge i San Francisco.

Foto: ALY SONG / X01793

Selve broen er designet for å kunne stå imot jordskjelv, skipskollisjoner og tyfoner. Sistnevnte er sesongpreget og forekommer ofte i regionen.

Den delen av broen som går under vann er laget for at skip skal kunne passere som normalt. Undervannstunnelen er 6,7 kilometer lang.

Les også

Millioner av kinesere får ikke reise med tog fordi de har lav sosial kredittrangering. Helt nødvendig, mener Kinas svar på Bill Gates.

Foto: BOBBY YIP / X00306

Konstruksjonen av prosjektet startet i 2009, men har siden den gang kommet med flere utsettelser og bekymringer rundt sikkerheten, melder BBC.

Flere ganger har de måttet overgå det planlagte budsjettet, og til syvende og sist endte broen opp med å koste over 20 milliarder dollar.

Les også

Migrantgruppe på vei til USA stormer grenseport i Guatemala

Foto: BOBBY YIP / X00306

Men det er ikke alle som har tilgang til å kjøre over verdens lengste havbro. Busser og nyttekjøretøy, som lastebiler og varebiler, vil kunne frakte passasjerer og annet frakt over den 55 kilometer lange strekningen. Taxier har ikke lov til å kjøre over broen, og kun et svært lite utvalg av personbiler får passere.

Vanligvis tar det i overkant av fire timer å kjøre rundt Perleflodens delta, men når Hongkong-Zhuhai-Macao-broen åpner, vil det kun ta rundt 30 minutter å komme seg fra ende til ende.

  • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Foto: BOBBY YIP / X00306

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Bridge
  3. Kina
  4. Veiåpning
  5. Arkitektur