Marokkansk politi: – Ofrene ble tilfeldig valgt

Gjerningsmennene i Marokko var ikke ute etter å drepe norske Maren Ueland og den danske venninnen spesifikt, men var der for å drepe turister, ifølge politiet.

Politiet avviser at de fire hovedmistenkte hadde fått noen ordre fra IS om å gjennomføre drapene. Bildet er hentet fra en video der de sverger troskap til ekstremistgruppa.
  • og NTB

Ifølge VG opplyste polititalsperson Boubker Sabik dette på en pressekonferanse sendt på statskanalen 2M søndag kveld.

– Ofrene ble tilfeldig valgt. Ifølge etterforskerne var de ikke ute etter å drepe den norske og danske turisten spesifikt, men de var der for å drepe turister, sier Sabik.

Ifølge polititalspersonen var det nå siktede Abderrahmane Khayali som ble pågrepet først, få timer etter drapene og som et resultat av vitneavhør og gjennomgang av overvåkingsvideoer. I avhør skal han ha pekt ut Younes Ouaziad, Abdessamad Ijoud og Rachid Aftati, og de tre ble pågrepet på en buss som skulle fra Marrakech til Agadir.

Politiet er nå helt sikre på at drapene var en terroraksjon, men Sabik avviser ifølge VG at de fire hovedmistenkte hadde fått noen ordre fra ekstremistgruppa IS om å gjennomføre drapene.

– De var ensomme ulver som bestemte seg for å utføre dette terrorangrepet, sier han.

Stedet der Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept mandag.

Delt med statsministeren

Flere ganger har personer lagt inn en video knyttet til drapene i Marokko på Facebook-siden til statsminister Erna Solberg (H). Overfor Aftenposten kommer hun med en oppfordring om å la være å spre slike bilder.

– Den som sprer disse bildene, hjelper terroristene, sier statsministeren.

En video knyttet til drapene er blitt lagt inn i kommentarfeltet på hennes offentlige Facebook-side.

Maren Ueland (28) fra Bryne og hennes danske venninne ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag.

– Gang på gang har vi måttet gå inn og fjerne den, sier Solberg.

Overfor VG understreker statsministeren at terroristene ønsker spredning av videoer for å skape frykt og engstelse.

– Jeg håper folk vil være med å vise støtte og medfølelse med de drepte og deres pårørende, ved å avstå fra spredning, sier hun.

Kripos vil hindre spredning

Kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos opplyser til VG at både pårørende og venner av de to drepte kvinnene har fått en video knyttet til drapene delt på sine Facebook-sider.

Tidligere i helgen opplyste Kripos at det fortsatt gjenstår en del arbeid med teknisk analyse og vurderinger av videoen. Due har understreket at det fortsatt ikke er noe konkret som tyder på at videoen ikke er ekte.

– Vi oppfordrer fortsatt publikum om ikke å spre videoen. Vi har også tatt kontakt med enkeltpersoner som vi ser har spredt den i grupper og til personer som åpenbart ikke ønsker det, uttalte han til NTB lørdag.

Minnet i Marokko og Norge

Rundt 500 personer deltok fredag i et fakkeltog og en følelsesladd markering på hjemstedet til Maren Ueland.

Lørdag var det markeringer i Imlil, ikke langt fra stedet der Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept mandag. Drapene har vakt både sorg og avsky i den lille landsbyen, og lørdag morgen møtte flere hundre mennesker opp med blomster og lys.

Det var også flere markeringer i storbyen Marrakech. I hovedstaden Rabat samlet folk seg ved Norges og Danmarks ambassader for å vise sin støtte. I et uttalelse til det statseide nyhetsbyrået MAP takker Norges ambassadør Merethe Nergaard for sympatierklæringene, skriver avisa Morocco World News.

– Brevene, blomstene og meldingene med kondolanser og sympati har rørt oss dypt. De viser verdiene, åpenheten og gjestfriheten til det marokkanske folk, skriver ambassadøren.

Det har også vært markeringer i Norge i helgen.

Ved den norske ambassaden i Rabat samlet folk seg lørdag for å minnes de to drepte kvinnene.