Verden

Mann dømt til 40 års fengsel for planlegging av terrorangrep mot Parlamentet i London

En 28 år gammel mann ble fredag dømt til minst 40 års fengsel for å lage eksplosiver for Taliban og for å planlegge et knivangrep ved Parlamentet i London.

En mann ble pågrepet utenfor Parlamentet i London i april i fjor, sekunder før han skulle gå til angrep mot politi, militær eller politikere, ifølge retten. Nå er han dømt til tre livstider i fengsel. Jan Dahl / NTB scanpix

 • NTB

Mannen fra London ble pågrepet av bevæpnet politi utenfor det britiske parlamentet i april i fjor. Da hadde han tre knivblader gjemt i klærne. Han var bare sekunder fra å overfalle politi, militær eller politikere, fremkom det under høringen av ham forrige måned.

Tirsdag ble rørleggeren funnet skyldig i å planlegge terrorangrep i Storbritannia, i tillegg til to anklager om besittelse av eksplosive materialer tenkt til utlandet.

Må sone minst 40 år

Fredag dømte dommer Nicholas Hilliard ham til tre livstider i fengsel, en for hver anklage. Han ga terroristen 40 år fengsel for å lage eksplosiver for Taliban i Afghanistan i 2012 og 25 år for planene om å drepe i Storbritannia. I praksis vil det si at han må sone minst 40 år.

– Jeg er ikke i tvil om at det er en meget stor risiko for at du vil begå voldsforbrytelser i fremtiden og forårsake død eller alvorlig skade som følge av dette, sa dommeren i retten.

Vært under overvåking av politiet i flere år

Visepolitiinspektør Dean Haydon i Metropolitan beskriver mannen som «et ekstremt farlig individ» og fortalte videre at han returnerte til London fra en treningsleir i Afghanistan «med et mål om å drepe».

Den fengselsdømte mannen har vært under overvåking av britisk politi i mange år før han 27. april i fjor ble pågrepet ikke langt fra statsminister Theresa Mays kontor.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Storbritannia
 2. Terror

Relevante artikler

 1. VERDEN

  London: Bil kjørte inn i sperring ved Parlamentet – 29-åring arrestert mistenkt for terror

 2. VERDEN

  Assange blir ikke begjært utlevert til Sverige

 3. VERDEN

  Assanges advokater mislyktes med å få avvist nye anklager fra USA

 4. VERDEN

  I 2012 ble han dømt for terrorplaner. Da ble det vurdert at vanlig fengselsstraff ikke var nok.

 5. VERDEN

  Wikileaks, voldtektsanklager og et forhold som surnet. Nå er Assanges syv år i ambassaden over.

 6. VERDEN

  Julian Assange dømt til 50 ukers fengsel for brudd på betingelser for kausjon