Tyrkias regjering kjemper for å få hindre valutasammenbrudd

Tyrkiske myndighetene forsøker febrilsk å skape inntrykk av å ha kontroll. En rekke tiltak settes i verk for å hindre at valutaen uthules ytterligere.

Turister sto mandag i kø for å komme inn i Louis Vuitton-butikken i Istanbul. Den kraftige svekkelsen i den tyrkiske valutaen er godt nytt for kjøpekraften til de besøkende, men dårlig nytt for 80 millioner tyrkere.

I Istanbul har det kraftige fallet i valutaen ført til køer av utenlandske besøkende utenfor luksusbutikkene i de sentrale handleområdene. Flere benytter seg av mulighetene til å sikre seg ulike varer for en billig penge.

Samtidig har 80 millioner tyrkere fått et kraftig innhogg i sin økonomi. Selv om forholdene synes mer stabile tirsdag, har liren likevel mistet en femdel av sin verdi mot dollar siden fredag.

Erdogan beskylder USA for å dolke Tyrkia i ryggen

Bakgrunnen for valutafallet er en betent konflikt mellom USA og Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan beskylder amerikanerne for å dolke Tyrkia i ryggen som svar på at en omstridt amerikansk pastor blir holdt i forvaring i Tyrkia.

– På den ene siden kan man opptre som strategisk partner, men på den andre siden kan man skyte sin partner i foten, sa Erdogan billedlig på en konferanse i Ankara mandag.

Han viste til at Tyrkia og USA er sammen i NATO.

Recep Tayyip Erdogan har brukt sterkt retorikk overfor USA.

– Men så blir den strategisk partner dolket i ryggen. Kan noe slikt godtas? spurte presidenten.

Den tyrkiske sentralbanken rykket ut mandag med beskjed til valutamarkedene om at alt vil bli gjort for å sikre stabilitet. Erdogans finanssjef og svigersønn, Berat Albayrak, sier at regjeringen har en handlingsplan som skal fjerne noe av presset i valutamarkedene.

Han forsikret at regjeringen ikke har til hensikt å beslaglegge innskudd i utenlandsk valuta eller tvangsveksle slike innskudd til lire.

Erdogan har så langt utelukket en renteøkning som økonomene sier er nødvendig for å stabilisere liren. I løpet av forrige uke varslet presidenten at han vil søke «nye allierte og partnere», uten å gå i detaljer. Han truet næringslivet med drastiske tiltak dersom selskaper begynner å ta ut utenlandsk valuta fra bankene.

Berat Albayrak er Tyrkias finansminister. Han får nå en krevende oppgave med å rette opp den utfordrende økonomiske situasjonen i landet.

Smøre systemet

Sentralbanken sier at tyrkiske banker vil få den nødvendige likviditet. Hensikten er angivelig å ta livet av rykter om at banker kan gå over ende. Økt likviditet skal smøre systemet, og sørge for at privatpersoner og bedrifter kan få lån.

Det er ikke umiddelbart klart om dette vil berolige befolkningen, da lire i disse dager er noe folk flest vil bli kvitt, ikke skaffe seg mer av. Før helgen var det kø i bankene av folk som ville veksle tyrkiske lire til dollar eller overføre pengene sine til kontoer i utlandet. Om bankene får tilføring av dollar eller euro, som kundene etterspør, er ikke klart, men framstår som usannsynlig.

Les også

Trump slår hardt til mot Tyrkia. Presidenten bruker USAs økonomiske muskler aggressivt.

Noe bedre tilstander tirsdag

Da børsene åpnet tirsdag, ble en tyrkiske lire notert til 6.90 mot dollar, godt opp fra 7.24 som ble verstenotering mandag. Mot euro ble liren omsatt til 7,86 mot 8,12 dagen før.

Nyheten om at president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton hadde møtt Tyrkias ambassadør Serdar Kilic bidro til en mer optimistisk stemning.

USAs president Donald Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert under NATO-toppmøtet i Brussel i juli. Til tross for at de to landene er allierte, har Trump gitt uttrykk for at forholdet nå er svært dårlig.

De to hadde drøftet situasjonen for den amerikanske pastoren som holdes i forvaring i Tyrkia. Saken er en politisk nøtt som ligger til grunn for den siste runden av verbal krig og handelsstrid mellom de to land.

Kjøpte seg ut

Den tyrkiske valutaens dramatiske fall før helgen førte til at stadig flere kjøpte seg ut av lira og plasserte store summer i japanske yen og sveitserfranc.

Folk står i kø for å veksle penger ved et valutavekslingskontor i Istanbul 13. august.

Aktørene i markedet mente at forsikringene fra den tyrkiske sentralbanken hadde en beroligende virkning, i hvert fall inntil noe mer negativt skjer i forholdet mellom presidentene Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan.

Les også

Erdogan tatt i ed som tyrkisk president med større makt

– Lirens fall skylder flere faktorer. Tyrkia har lenge hatt en svak utenrikshandel, med underskudd på handelsbalansen. Landet har også svake utilstrekkelige utenlandsreserver. I tillegg til alt dette råder det en utfordrende politisk atmosfære, noe som forsterker de allerede svake sidene ved den tyrkiske økonomien, sier Kerry Craig, markedsstrateg hos J. P. Morgen Asset Management.

Det tyrkiske innenriksdepartement kunngjorde mandag at det vil ta rettslige skritt mot sosiale medier som er med på «å spre løgner og bringe innhold som er med på å svekke liren». Foreløpig er rundt 350 kontoer identifisert og vil bli gransket for å ha lagt ut innhold «som trekker ned lirens verdi i forhold til dollar».