Norsk kvinne arrestert i Spania for hvitvasking

Sammen med fem andre - blant dem to tidligere IRA-medlemmer - skal kvinnen ha vært en del av en større smuglerring, ifølge spansk politi.

Pengene skal ha blitt hvitvasket gjennom eiendomskjøp i flere byer langs den spanske middelhavskysten, blant annet Alicante.

Politiet åpnet etterforskning etter å ha fått tips om mulig hvitvasking av penger som stammet fra smugling av tobakk og alkohol, skriver de i en pressemelding.

Fortjenesten fra den kriminelle virksomheten skal ha blitt investert i minst elleve eiendommer, flere av dem langs den spanske middelhavskysten — blant annet i Alicante og Malaga. I tillegg skal investeringene ha skjedd i Las Palmas på Kanariøyene og Murcia på Costa Blanca.

Beløpet som skal ha blitt hvitvasket anslås til 10,5 millioner euro, omtrent 95 millioner norske kroner, ifølge pressemeldingen.

Myndighetene tar tatt midlertidig beslag i 11 eiendommer i Malaga, Alicante og Murcia. De har også sperret rundt 90 bankkonti som en del av etterforskningen.

Meldingen om arrestasjonene av de syv personene ble lagt ut på det spanske politiets nettsider mandag.

IRA-medlemmer blant de arresterte

Her fremkommer det at den norske kvinnen, som skal være i 20-årene, er arrestert sammen med en spansk advokat og fem irske statsborgere.

To av irene er identifisert som et irsk ektepar med tilknytning til den militante nasjonalistorganisasjonen IRA.

De har begge har sonet fengselsstraffer for deltakelse i IRA-angrep på 1980-tallet, skriver den britiske avisen The Independent. Hun ble tidligere ofte omtalt som «Europas farligste kvinne».

Ekteparet ble arrestert på Lanzarote, melder spansk politi. Han er fortsatt i varetekt mens hun er løslatt for å kunne ta seg av barna, som de hadde med fra Irland til Lanzarote i romjulsferien.

Norsk kvinne oppført som eier av selskap

Ifølge engelskspråklige Spain Report ble arrestasjonene gjennomført 29. desember og de mistenkte ble transportert til Madrid hvor en nasjonal etterforskningsdomstol behandler saken.

Den spanske avisen El Mundo skriver at den unge, norske kvinnen er oppført som leder i et av selskapene som er mistenkt for å stå bak hvitvasking av penger. Norske Kripos opplyser overfor Aftenposten at de foreløpig ikke er orientert av spansk politi om saken.