400 sivile skal være drept i Øst-Ghouta på fire dager

FNs sikkerhetsråd skal møtes for å diskutere situasjonen torsdag kveld.

Kampene mot opprørerne i Øst-Ghouta har de siste fem dagene ført til at 400 sivile er blitt drept, ifølge nye tall fra SOHR.
  • NTB

– Fem dager med luftangrep og tung artilleribeskyting gjort av det syriske regimet og dets russiske allierte har ført til at 403 sivile er blitt drept, blant dem 95 barn, heter det i en uttalelse fra den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) torsdag ettermiddag.

Gjør FN noe torsdag kveld?

Torsdag kveld norsk tid samles FNs sikkerhetsråd for å behandle et resolusjonsforslag fra Sverige og Kuwait om å innføre 30 dagers våpenhvile i hele Syria. Forslaget åpner for humanitær hjelp og evakuering av syke og skadede i Øst-Ghouta. Det bor om lag 400.000 personer i enklaven, der provisoriske sykehus og klinikker er blitt hardt rammet i angrep.

Russland vurderer støtte

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier han vurderer å støtte det svensk-kuwaitiske forslaget. Han sier Russland kan være villig til å støtte forslaget så lenge det ikke inkluderer IS eller Nusrafronten, som har vært tilknyttet Al-Qaida.

To syriske barn som ble skadet i et luftangrep sitter på et provisorisk sykehus i Øst-Ghouta etter flyangrep onsdag. Bildet er videreformidlet av Ghouta Media Center og verifisert av nyhetsbyrået AP.

Om resolusjonen blir vedtatt i FNs sikkerhetsråd torsdag, åpner den for humanitær hjelp og evakuering av syke og skadede i Øst-Ghouta. Den inneholder imidlertid et unntak for «anti-terroroperasjoner» mot IS, Nusrafronten og Al-Qaida.

Lavrov, som er på besøk i Beograd i Serbia, sa torsdag at opprørerne i Øst-Ghouta hadde avvist et russisk tilbud om å bli evakuert, på samme måte som i Aleppo, og at de bruker sivile som skjold.

USA, menneskerettighetsgrupper og regjeringsvennlig presse i Syria sier at Russland deltar i offensiven mot Øst-Ghouta med luftangrep. Men dette avvises av Russland.