Verden

Draps- og voldtektsdømt henrettet i Florida

En 47 år gammel amerikaner er blitt henrettet for drap og voldtekt. En annen dødsdom er omgjort til fengselsstraff, mens en tredje henrettelse er utsatt.

47 år gamle Eric Scott Branch ble dømt for drapet på en student i Florida i 1993. Torsdag ble han henrettet. Foto: Florida Department of Law Enforcement / AP / NTB scanpix

 • NTB

Egentlig skulle alle de tre henrettelsene skje torsdag amerikansk tid. Men bare Eric Scott Branch ble tatt av dage av USAs myndigheter denne gangen.

Han var dømt til døden for voldtekt og drap på en ung student i Florida i 1993.

– Mordere! ropte Branch flere ganger idet han fikk giftsprøyten.

Han beveget seg kraftig på båren hvor han lå, og nyhetsbyrået AP beskrev skrikene som skrekkinngytende. Myndighetene forsikrer at det ikke er noe som tyder på at skrikene var direkte forårsaket av giftinnsprøytningen.

Leiemorder

Mens Branch endte sitt liv i et fengsel i byen Starke i Florida, ble Thomas «Bart» Whitaker (38) benådet i siste øyeblikk i Texas.
Han var dømt for å ha hyret en leiemorder som drepte hans mor og bror i 2003. Faren ble truffet av et skudd i brystet, men overlevde.

Senere valgte faren å tilgi Whitaker, tross ugjerningen han hadde begått. Kent Whitaker hevdet at Gud hadde kommet til ham på sykehuset og hjulpet ham med å tilgi.

Senere har Kent Whitaker kjempet en årelang kamp for at hans drapsdømte sønn skulle slippe dødsdommen. Den er nå omgjort til livsvarig fengsel av Texas' guvernør Greg Abbott.

Utsettelse

I delstaten Alabama ble Doyle Lee Hamms henrettelse utsatt av myndighetene torsdag.
Hamm var dømt for drap på en motellansatt under et ran i 1987. Hamm er alvorlig syk, og advokatene hans har argumentert med at sykdommen gjør det umulig å gjennomføre henrettelsen på forsvarlig vis.

Eric Scott Branch ble bekreftet død klokken 19.05 torsdag kveld lokal tid. Han ble i 1994 dømt for å ha voldtatt og drept den 21 år gamle studenten Susan Morris året før.

Ifølge bevisene i saken oppsøkte Branch Morris 11. januar 1993 for å stjele bilen hennes slik han kunne komme seg til hjemstaten Indiana. Branch ble arrestert da han var på vei dit.

– Slått og tråkket på

Morris ble funnet naken og begravd ved en tursti nært University of West Florida hvor hun var student.
– Hun hadde blitt slått, tråkket på, voldtatt og kvalt. Hun hadde flere blåmerker og flenger og begge øynene var helt opphovnet, heter det i sakspapirene.

Branch prøvde flere ganger å stanse henrettelsen. I hans siste anke ble det argumentert for at systemet som bestemmer hvilke innsatte som får nye høringer, er urettferdig og vilkårlig. Ifølge hans advokat hindrer dette systemet rundt 150 innsatte på dødsceller å få straffeutmålingen gjennomgått på nytt. Torsdag ble anken avvist av høyesterett.

Les mer om

 1. Drap
 2. Florida
 3. Dødsstraff

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fire indiske menn henrettet for voldtektsdrap

 2. VERDEN

  Mann henrettet i den elektriske stol

 3. VERDEN

  Blir første kvinne på nesten 70 år som henrettes av føderale myndigheter i USA

 4. VERDEN

  DR: Dødsstraff for de tre hovedtiltalte etter Marokko-drapene

 5. VERDEN

  Kvinnen anmeldte to menn for voldtekt. Fredag døde hun etter å ha blitt satt fyr på.

 6. A-MAGASINET

  Den norske fotografen har selv vært fengslet. Nå har han reist til 14 land for å dokumentere frihetsberøvelse med anologt kamera.