Verden

Norsk spesialfartøy gjør nytt forsøk på å finne MH370

Et norsk spesialfartøy gjør nå et nytt forsøk på å finne MH370, som i mars 2014 forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 239 mennesker om bord.

Det er ikke kjent hva som 8. mars 2014 skjedde med det forsvunnede Malaysia Airlines-flyet.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Flyet fra Malaysia Airlines er aldri funnet, men funn av vrakrester har begrenset letingen til et 25.000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet.

Etter over 1000 dager innstilte Australia, Malaysia og Kina i januar i fjor letingen etter det styrtede flyet, men press fra etterlatte gjør at den nå blir gjenopptatt.

Malaysia har gitt det amerikanske selskapet Ocean Infinity en tre måneders tillatelse til å lete etter MH370 og lover drøyt 540 millioner kroner dersom vraket blir funnet.

– Vi har håp om at Ocean Infinity finner flyet i løpet av den første måneden, sier havforskeren David Griffin ved den australske forskningsinstitusjonen CSIRO, som har bistått det amerikanske selskapet med forberedelsene.

Les også

BAKGRUNN: Etter nesten tre års leting er flymysteriet like stort. Her er MH370-gåten i tall.

Har seks miniubåter om bord

Ocean Infinity har leid det norske supplyskipet Seabed Constructor fra selskapet Swire Seabed i Bergen, og fartøyet er nå på plass i leteområdet.

Det er flere ganger blitt gjennomført søk på havbunnen etter det forsvunnede flyet. Bildet viser en av de ubemannede ubåtene, lånt av den amerikanske marinen, som den australske marinen brukte i søk etter flytet.

Seabed Constructor har seks avanserte Hugin-miniubåter om bord, utviklet av Kongsberg Maritime i Horten. Disse kan lete ned til 6000 meters dyp.

Ifølge australske havforskere er det inntil 5000 meter dypt i området der det letes, og havbunnen består av både vulkaner og undersjøiske fjellkjeder.

– Det er et fryktelig trykk, sier den amerikanske havforskeren David Gallo til australske ABC News.