For første gang valgte det største opposisjonspartiet en kvinne som leder i Istanbul. Da brøt helvete løs.

ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkias president skjeller henne ut for å være landsforræder. Politiet etterforsker henne for terrorpropaganda.

Gaten var full av folk da Canan Kaftancioglu holdt en tale i forbindelse med at hun onsdag formelt overtok lederjobben i Istanbul-regionen i opposisjonspartiet CHP.

Nesten fem år gamle Twitter-meldinger ble gravd frem fra glemselen da Tyrkias største opposisjonsparti, CHP, denne uken for første gang valgte en kvinne som regional leder i Istanbul.

Meldinger hun skrev om Gezi Park-demonstrasjonene i 2013 og det mislykkede kuppforsøket i 2016, blir tolket i retning av terrorforherligelse og fornærmelse av den tyrkiske staten.

Canan Kaftancioglu (45) rakk å bli utskjelt allerede før hun formelt overtok den viktige stillingen i Istanbul onsdag denne uken.

– Å fornærme våre nasjonale verdier, historie og kultur er ikke politikk. Dets rette navn er fiendtlighet mot nasjonen, sa president Recep Tayyip Erdogan tirsdag i en tale til sine partifeller i regjeringspartiet AKP.

Den dagen hun ble valgt til stillingen, 14. januar, ble hun satt under etterforskning for gjennom sosiale medier å ha spredt terrorpropaganda på vegne av den kurdiske væpnede gruppen PKK og den venstreradikale gruppen DHKP-C. Hun er også anklaget for å ha fornærmet presidenten og fornedre den tyrkiske staten, melder Hurriyet.

President Recep Tayyip Erdogan taler til parlamentsmedlemmene i AKP i Ankara den 16. januar.

– Har hele tiden fordømt terrorisme og terrorgrupper

Kaftancioglu har nektet for anklagene på Twitter.

– Jeg er en lege og mor. Som en som har viet hele mitt liv til kampen for menneskerettigheter, så har jeg hele tiden fordømt terrorisme og terrorgrupper, skrev hun.

I samme twittermelding gjorde hun det klart at selv om hun hadde som mål å forherlige den tyrkiske republikken, så forbeholder hun seg retten til å kritisere presidenten.

Flere opposisjonspolitikere sitter i fengsel

Det er ikke helt uvanlig at politikere fra opposisjonen blir straffeforfulgt for det de ytrer seg om i Tyrkia. Særlig politikere fra HDP, et parti som knyttes til venstresiden og den kurdiske folkegruppen, er blitt fratatt sin status som parlamentsmedlemmer og straffeforfulgt.

Begge de to lederne i HDP sitter i fengsel. Påtalemyndigheten mener domstolen må dømme Selahattin Demirtas, partiets presidentkandidat i 2014, til 142 års fengsel for å ha drevet propaganda for en terrorgruppe.

Nestlederen for CHP, Enis Berberoglu, ble i juni i fjor dømt til 25 års fengsel for sin angivelige tilknytning til avsløringen av at den tyrkiske sikkerhetstjenesten sendte lastebiler med våpen til opprørere i Syria.

Cirka 150.000 tyrkere har mistet jobbene sine eller blitt suspendert, mens cirka 50.000 er blitt arrestert, i forbindelse med utrenskningene etter det mislykkede kuppforsøket i 2016.

En tilhenger av Selahattin Demirtas roper slagord utenfor en rettsbygning i Istanbul der Demirtas møtte til en høring den 12. januar.

Lang liste med anklager fra Erdogan

President Erdogan holdt ikke tilbake på noe da han tirsdag skjelte ut Kaftancioglu.

Med henvisninger til Twitter-meldinger hun la ut under Gezi Park-protestene i 2013 og det mislykkede kuppforsøket i 2016, så anklaget han henne for å støtte vandalisme, stemple staten som en drapsmann, oppfordring til kriminalitet, å fornærme nasjonale verdier og å ønske at en dollar skal være verdt fire tyrkiske lira (verdien av den tyrkiske liraen er blitt halvert i løpet av fem år).

– Folket vil vinne

Canan Kaftancioglu tok til Twitter for å forsvare seg.

– Jeg vil be justismyndighetene om å få oversikt over dem, særlig Recep Tayyip Erdogan, som har vanæret staten og statens institusjoner med løgner og knep for sin egen fremgangs skyld, skrev hun.

– Hans usanne påstander, hans ærekrenkende tunge og hans karakterdrap, viser hvor hjelpeløs han er, la hun til.

– Vi er folket, vi har rett og vi vil vinne.

Men hun har også bedt om unnskyldning til Erdogan for en Twitter-melding som hun tror kan ha fornærmet Erdogans mor. Det dreide seg om et bilde av en graffititegning fra Gezi Park-protestene i 2013 som rettet seg mot Erdogans mor.

– Vi er alle mennesker og kan gjøre feil. Det å være mor er en velsignet ting og jeg tolererer ikke fornærmelser av mødre, sa Kaftancioglu under en pressekonferanse i partiets hovedkvarter i Istanbul ifølge Hurriyet.

Aftenposten har bedt om et intervju med Kaftancioglu, men hun ønsket ikke å stille til intervju nå. Hun ønsker å legge denne striden bak seg slik at hun kan komme i gang med arbeidet sitt, var begrunnelsen vi fikk.