Verden

Statsminister får refs for luksusferier på karibisk øy eid av styrtrik religiøs leder

Canadas statsminister Justin Trudeau refses for brudd på etikkreglene for politikere. Gratisferier på en privat øy i Bahamas står sentralt.

Canadas statsminister Justin Trudeau hadde med kona Sophie og sønnen Hadrien til G20-møtet i Hamburg i sommer, men det er andre reiser med familien som har vakt oppsikt.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

26. desember i fjor kom Trudeau, familien, venner og sikkerhetsvakter til Nassau i Bahamas. Der ble de plukket opp av et helikopter eid av en styrtrik åndelig leder for 25 millioner sjiamuslimer, forretningsmannen Aga Khan. De ble så fløyet 106 kilometer til hans private øy, Bells Cay. Der ferierte de gratis frem til 4. januar.

Lovet bedring

– Heretter vil jeg klarere alle familieferier med etikkontoret, lovet Justin Trudeau overfor reportere onsdag da han ba om unnskyldning for å ha brutt reglene.

Da hadde parlamentets etikkvaktbikkje, Mary Dawson, lagt frem en rapport med knusende kritikk av den liberale statsministeren.

Statsminister Justin Trudeau snakket onsdag med pressen om etikkrapporten som kritiserer ham.

Var venn av Trudeaus far

Briten Aga Khan er en velstående forretningsmann av persisk, britisk og italiensk herkomst. Av det sjiamuslimske samfunnet ismaelittene regnes han som den 49. direkte etterkommer etter profeten Muhammed.

Khan var venn med Trudeaus far, statsminister Pierre Trudeau på 1960-tallet. Høsten 2013 tok han kontakt med den fremadstormende unge politikeren som da var nyvalgt leder i Canadas liberale parti.

Tre fasjonable øy-ferier

Siden har Trudeau-familien feriert på Khans øyparadis tre ganger:

  • I julen 2014 ferierte Trudeau der med familie og andre slektninger.
  • I mars 2016 reiste statsministerens ektefelle dit sammen med barna, en venninne og hennes barn i seks dager. Khan-familiens helikopter var på verksted. Dermed chartret de i stedet et sjøfly til statsministerfruen.
  • I julen 2016 dro Trudeau-familien igjen til Bahamas. Denne gangen inviterte de dessuten med seg venner til romjuls-nyttårsferien.

Møtte Khan om bevilgning

Khan driver en rekke veldedige prosjekter og canadiske myndigheter har siden 1981 bidratt med omtrent to milliarder kroner til stiftelsen hans. 17. mai 2016 deltok Trudeau selv på et møte med Khan. Dette var ett av mange møter i en prosess om å bevilge 100 millioner kroner til stiftelsen.

Etikkommisjonæren konkluderer i sin rapport med at Trudeau har brutt loven om interessekonflikt ved å motta uberettigede gaver som var ment å påvirke ham.

– Jeg har alltid ansett Aga Khan som en nær familievenn. Derfor klarerte jeg ikke familiereisen, sa Trudeau i en uttalelse.

Loven har nemlig et unntak for gaver mellom venner. Forholdet mellom Khan og Trudeau kan imidlertid, ifølge etikkrapporten, ikke betegnes som et vennskap.

Dawson mener likevel at Trudeaus lovbrudd ikke er korrupsjon.

Politisk kritikk

Lovbestemmelsene som Trudeau har brutt, har ikke noen straffebestemmelser. Derimot er den politiske kritikken flengende. Den konservative partileder Andrew Scheer refser Trudeau for å ha tatt lett på interessekonflikten og for å ha svart unnvikende på spørsmål og kritikk.

– Det er opp til statsministeren selv, ingen andre, å sørge for at han følger loven, sa Scheer på en pressekonferanse.

Saken preget førstesidene i canadisk presse torsdag.

– Mangel på ydmykhet

Også i canadisk presse får statsministeren pepper. Storavisen The Globe and Mail mener i en lederartikkel at Trudeau har strøket i etikk og viser altfor lite anger.

– Statsministeren må få reparert sitt moralske kompass. Hittil har det sviktet ham, mener avisen.

Den konservative tabloiden Toronto Sun er heller ikke nådig og beskriver Trudeaus mangel på ydmykhet som urovekkende.

– Trudeau må gjennomføre en alvorlig sjelegranskning denne høytiden. Han satte en høy standard og mislyktes i å overholde den, skriver avisens lederskribent.

Kommentator Lorne Gunter i Edmonton Sun mener saken viser at statsministeren enten er uvitende eller arrogant.

– Kanskje Trudeau ser på seg selv som en slags Etikk-Gandhi, så ren at reglene som gjelder for vanlige dødelige, ikke gjelder ham, antyder Gunter.

Les mer om

  1. Justin Trudeau
  2. Canada