Jake Hurfurt (19) er politisk engasjert og halvveis gjennom Oxfords PPE-studium.
HELLE SKJERVOLD

Professorer i hvitt treningstøy og tennisracket over ryggen sykler forsiktig slalåm mellom horder av fotograferende turister som foreviger universitetsbyens mange berømte søyleganger, forgylte smijernsporter, 500 år gamle kirkespir og kupler. Storslåtte gårdsrom fylt med kortklipte, saftige gressplener beskyttes av dresskledde vektere med bowlerhatt.Inn svinger en liten gruppe PPE-studenter, altså elever ved Oxfords berømte og omdiskuterte kinderegg av et bachelorprogram i politikk, økonomi og filosofi. De kommer rett fra forelesning i anvendt velferdsøkonomi, og nå låser de syklene til gjerdet. I tillegg til et knalltøft pensum som spenner fra fransk historie til mikroøkonomi og moralfilosofi, hviler en helt spesiell, skal vi si forventning til fremtiden, på deres skuldre.

— Jeg valgte å kjøpe en kopi av bildet vi tok den første uken som PPE-student da vi ble immatrikulert og måtte ta skolebilde på trappen iført kapper, sier andreårsstudent Jake Hurfurt (19).

— Om 30 år kan jeg ta frem det bildet og peke på folk jeg kjente på skolen: han der og hun der er blitt noe stort.

Nøkkelgrad

Statsminister David Cameron har en. Innenriksminister Theresa May har en. Det samme har utenriksminister Philip Hammond, og hans forgjenger William Hague. Opposisjonsleder Ed Miliband har en, likhet med Labour-lederens forslag til finansminister, innenriksminister og arbeidsminister dersom de vinner valget til våren. 35 av de folkevalgte i parlamentet har en grad i PPE fra Oxford.

I høst startet rundt 232 nye, og nøye utvalgte, studenter på dette ene studieprogrammet. Rikskringkasteren BBC kaller denne ene Oxford-graden skolebenkens egen frimurerlosje.

— For meg har det vært en drøm å studere ved Oxford hele livet, og jeg begynte forberedelsene tidlig. Jeg klikket meg gjennom listen over hvilke berømte folk som har studert PPE tidligere, og det så unektelig rimelig distingvert ut, sier Siew Sanz Ng (21).

PPE-studentene Aftenposten møter anslår at omtrent halvparten av studentene er aktive i politikken allerede. Hurfurt er kasserer i Labours lokallag ved skolen. Men de sier ryktet om politiske broilere med spisse albuer er overdrevet.

— I og med at PPE nå har fått rykte på seg for å være den mest åpenbare statsministerskolen, bør jo de aller smarteste folkene som ønsker å bli statsminister i fremtiden gjøre noe helt annet enn PPE, sier Tobias Wijvekate (20).

Krisehåndterere

En eks-PPE'er som har fått hele programmet i vrangstrupen er forfatter og politisk kommentator Nick Cohen.

— Det er ikke selve innholdet i programmet jeg stiller meg skeptisk til, men at det legger opp til å skumme overflaten av tre helt ulike fag. Det er for oppstykket og ikke seriøst nok. Det er et studie tilpasset folk som klarer å ta ting på sparket, og fremstå som om de kan mye om alt mulig rart.

- Du mener det er for lite offentlig kritikk av PPE-studiet. Hvorfor tror du det er slik?

— Vel, den kyniske forklaringen på det spørsmålet er jo at alle som burde kritisere studiet sitter der med en PPE-grad selv, meg inkludert.

PPE-studentene mener det blir urettferdig å skylde på strukturen i PPE-studiet for nær sagt alt som går galt i politikken. Cohen har blant annet sammenlignet Oxfords PPE-program som et arkitekturstudium der de ferdigutdannede arkitektene konsekvent tegner hus som faller sammen.

— Det er tross alt noe veldig annet å værepolitiker og å være student ved PPE, sier Jeg mener argumentet om at PPE produsererdårlige politikere ikke holder, man må jo forventes å tilegne seg mer kunnskap når man er ferdig her,sier Siew Sanz Ng (21).

Leder av studentforeningen Victor Jivanescu (22) sier han ikke kjenner seg igjen i Cohens beskrivelse av PPE-studiet som oppstykket og overfladisk, selv om han innrømmer at studiet ikke er ideelt dersom målet er å gå i dybden som akademiker. Men at PPE-politikere er som mislykkede arkitekter å regne?

— Det argumentet finner jeg litt nedsettende og ensmule ignorant, sier han.

— Det finnes åpenbart studier der man kan gå mer i dybden, mendet er heller ikke det PPE forsøker på. Hensikten er å kunne nok om en rekkefelter, og dessuten er det nok av rom for å spesialisere seg dersom man vil,sier han.

Spisesalen ved Christ Church College - ja, du kjenner den kanskje igjen fra filminnspillingen av matsal-scenene i Harry Potter-filmene?
Jeff Gilbert

Hardtarbeidende

PPE-professor gjennom 30 år, politikknestor David Hine, tar kritikken med knusende ro der han byr på te og kjeks i de dype sofaene i Christ Church College.

— Jeg lærte mer om hvordan jeg skal tenke i løpet av mine to første semestere som PPE-student enn jeg har gjort resten av mitt liv, slår han fast.

Fra veggen skuler portrettene av 13 uteksaminerte statsministere ned.

— Det er jo ikke helt unaturlig at gode skoleelever vil søke seg til et studie som anses som prestisjefylt. Og de som er aller smartest og som i tillegg har gode forbindelser, slik både Cameron og Miliband hadde, ja de kan nå veldig langt.

Han er ikke enig i at PPE-studentene gaper over for mye og dermed må bli mestere i å kunne litt om alt.

— Om noe kan dette studiet kanskje gi studentene litt vel mye selvtillit på vegne av sine egne analytiske evner.

Professor Hine mener PPE-studiet gir studentene gode analytiske evner.
JEFF GILBERT

— Hvordan skjer det?

— Vel, PPE-studiet har produsert en rekke veldig suksessrike mennesker. Studentene som kommer hit har høye forventninger til livet, og mange av dem er på vei mot høyt betalte jobber i finansbransjen og andre prestisjetunge yrker. Vi prøver faktisk å advare studentene fra å forsøke seg på en karrière i politikken.

- Hvorfor det?

— Fordi majoriteten av dem ikke vil klare det.

Idiotiske genier

Opp gjennom årene har professor Hine undervist mang en samfunnstopp, deriblant mange som har nådd høyt opp i rikspolitikken. Han vil ikke avsløre på trykk hvilken høytstående politikers eksamensbesvarelse han rettet en gang i tiden, men sier oppgaven var lynende intelligent besvart.

Det er betegnende, mener han.

— Vi produserer også noen mindre gløgge typer, men de jeg kjenner som har nådd langt – også innen politikken – er heldigvis svært kloke. Og jeg vet å kjenne igjen en politisk ambisiøs student.

Studentleder Jivanescu sier han ikke utelukker å gå inn i politikken en gang i fremtiden, selv om planen er å tilbringe "20-25 år i privat sektor først".

— Jeg er litt lei av at PPE-studenter fremstilles enten som genier eller løgnhalser.

- Hvilken av dem er dere, da?

— Jeg tror vi befinner oss et sted midt imellom.

Oxbridges dominans

PPE-studiet ved Oxford utmerker seg, men i en årrekke har studenter fra en hel rekke Oxford og Cambridge-grader havnet i toppen av politikken. Men Oxbridge-dominansen i britisk politikk er nå på vei nedover.

Dagens britiske parlament er det høyest utdannede i historien. 38 prosent av de konservative kandidatene og 20 prosent av Labour-kandidatene har studert ved Oxford eller Cambridge – landets to eldste og beste utdanningsinstitusjoner, kjent som Oxbridge. På regjeringsnivå har 60 prosent Oxbridge-utdanning.

— De er fortsatt to svært innflytelsesrike institusjoner, og de spiller en veldig viktig rolle i utformingen av den politiske eliten i dette landet, sier forskningsdirektør Conor Ryan i mobilitetsorganisasjonen Sutton Trust.

Det runde Radcliffe Camera-biblioteket er et landemerke i Oxford, omkranset av universitetets tilsammen 38 colleges.
JEFF GILBERT

Oxbridge-andelen i britisk toppolitikk er sakte på vei nedover. Men i arbeiderpartiet Labour er den derimot på vei opp, og i vårens valg kan de for første gang ha like høy andel Oxbridge-alumner som Toryene.

Koseklubb i endring

Den myndighetsoppnevnte Social Mobility and Child Povertys beskrev nylig i sin årsrapport toppen av britisk samfunnsliv som en "koseklubb" på grunn av den høye Oxbridge-andelen i ulike yrkesgrupper med makt.

— Dataene er så tydelige, historien er så konsistent, at det er vanskelig ikke å konkludere med at Storbritannia er dypt elitistisk, konkluderte rapporten.

Elever med minoritetsbakgrunn, fra de lavere økonomiske samfunnsklassene og med vanlig statlig skolebakgrunn er underrepresentert ved Oxford og Cambridge.

— Men de siste 17 årene har andelen Oxbridge-studenter med statlig skolebakgrunn gått opp ti prosent, så vi ser definitivt at ting går rett vei, sier Ryan og understreker at begge universitetene jobber aktivt for å utvide søkermassen.