I India fjernes 7000 jentefostre daglig

(OSLO/DELHI) Bærbare ultralydapparater fraktes fra landsby til landsby i India. Gravide kvinner undersøkes. Er det en jente i magen, fjernes kanskje fosteret. Hun er en utgift de ikke vil ha.

Aarti (30) forteller at hun er under press fra svigermoren om å ta abort dersom hun blir gravid igjen og det viser seg å være et jentefoster som er på vei. Her med døtrene (fra venstre) Kashish (8), Aisha (3) babyen Iishana (4 mndr) og Aashik (7) i Action Indias dagsenter for barn og kvinner i den fattige bydelen Nangloi vest i New Delhi.

Verdens kvinner har fått bedre levekår og mer å si de siste 25 årene. Likevel er det i dag 57 millioner færre kvinner enn menn, viser tall fra Verdensbanken.

Jentefostre velges bort i mors liv. Småjentene får mindre mat og stell enn guttene i flere land, og som voksne kvinner dør mange i barsel eller som følge av vold fra partneren.

Hvert år dør fire millioner kvinner av såkalte «unødvendige» årsaker.

Jenter = utgifter

I mange deler av India regnes jenter som en utgift. Gutter skal ta slekten videre og gi familien nødvendige inntekter. Er kynismen stor nok, kan bestikkelserfor å få oppgitt det ufødte barnets kjønn, betraktes som en investering for å unngå større utgifter i fremtiden.

— Jentebarnas liv ofres på grådighetens alter, bekrefter programdirektør i hjelpeorganisasjonen ActionAid i India, Sehjo Singh, usentimentalt. Hun forteller om landsbyer som ikke har klart å skaffe befolkningen tilstrekkelig vannforsyning, men har sørget for leveranse av ultralydtjenester.

- Jentebarna ofres på grådighetens alter, sier programdirektør i hjelpeorganisasjonen ActionAid i India, Sehjo Singh

Mindre, bærbare ultralydapparater har spredt kjønnssorteringen til nye områder i India. Nye, billigere apparater fraktes fra landsby til landsby og hjem til gravide kvinner. Fattige familier bruker matpengene for å få det viktige svaret: jente eller gutt.

Svigermor krever abort

I storbyen Dehli er ultralydundersøkelser lettere tilgjengelig. Der møter Aftenposten Aarti som er under press fra storfamilien. Hun har satt flere døtre til verden, og nå krever svigermor at hun skal føde en gutt.

— Jeg har nettopp fått høre om ultralyd, sier Aarti (30), idet hunvarsomt vifter bort fluer over ansiktet til Iishana (4 mnd) og legger den sovende babyjenta bedre til rette i fanget sitt.

— Neste gang jeg blir gravid, kommer nok svigermor til å ta meg med til undersøkelse. Er fosteret jente, kommer hun og familien til å kreve at jeg tar abort.

Det blir helt stillei rommet etter denne erklæringen om en planlagt abort. Bortsett fra lyden avden skranglete takviften medblader som lange, roterende kniver.

Aarti ser litt engstelig på Kashish (8), Aashika (7) og Aisha (3) som sitter sammen med henne på gulvet i det enkle lokalet der frivillige organisasjoner driver mødre-barn-senter i den fattige bydelen Nangloi vest i Delhi. Mamma spør seg nokhvor mye de tre eldste døtrene har forstått av det hun nettopp har sagt om bestemors vilje til å hindre at de får enda en lillesøster.

Jenteandel ned

Allerede i 2006 konstaterte FN-organet UNICEF at India mister 7000 jentefostre hver eneste dag. Den dystre statistikken er minst like gyldig i dag. Trenden har vært den samme helt siden 1990-tallet og blir bare sterkere, mener den internasjonale hjelpeorganisasjonen Action Aid. Hverken opplysning, feministisk bevisstgjøring eller fengselsstraff har snudd utviklingen.

— Folketellingen i 2011 viste at vi i aldersgruppen 0–6 år har 919 jenter for hver 1000. gutt. Ved folketellingen i 2001 var forholdstallene 921/1000. Jenteandelen fortsetter altså å synke, sier programdirektør Sehjo Singh. Den vennlige og myndige damen nøler ikke et sekund da vi spør om hovedårsaken:

— Ultralydundersøkelser som de siste årene er blitt billigere og langt mer tilgjengelige. Kvinnens slektninger, og da svært ofte svigermor, sørger for å få vite om den gravide skal føde en gutt eller jente. Presset for å abortere et uønsket jentebarn er deretter kolossalt.

Lovverket bra nok

Abort er i seg selv ikke ulovlig i India. Derimot er detstrengt forbudt å misbruke ultralyd for å påvirke kjønnssammensetningen i familien. Gravide som får utført en kjønnsbestemt abort, helsepersonell som opplyser om kjønn etter ultralyd, leger som utfører inngrepet, familiemedlemmer som presser – alle risikerer de fengsel.

— Lov- og regelverket for å hindre kjønnsbestemt abort, er på plass. Men det hjelper så lite når mange likevel er villig til å betale et korrupt helsepersonell for åfå vite fosterets kjønn, konstaterer Susan Thomas, talskvinne i den indiske avdelingen av ActionAid.

Tidligere i år ble rundt 100 mennesker arrestert for å ha sørget for testing og abortering av jentefostre i Haryana, ifølge avisen The Hindu. I fjor høst avslørte politiet en omreisende ultralydliga i Satara som tilbød fattigfolk både kjønnstesting av fosteret og eventuell abort.

Et pengespørsmål

Kravet om guttebarn skyldes ikke minst sterke og høyst levende tradisjoner i et land der kaste og klan fortsatt er avgjørende viktig for identiteten. Sønnen, ikke datteren, er den som skal føre slekten videre, ta over jorden eller familiebedriften, sørge for foreldrene når de blir gamle.

I tillegg kommer rent økonomiske vurderinger: Guttebarn betyrpenger i kassen når poden blir gifteferdig. Familien får betalt medgift for at de påtar seg å overta en av svigerfamiliens ulønnsomme døtre. Foreldre som får døtre, derimot, har bare utgifter i vente, ikke minst til medgiften.

Vil ikke drepe

I Action Indias dagsenter i Nangloi er det leksehjelp å få for barna og etterlengtet sosialt samvær for deres hjemmeværende mødre. Iblant fungerer nok de enkle lokalene også som krisesenter. Omgitt av vegger som er rikt dekorert med barnetegninger, får vi som er gjester servert fruktjuice og te, sittende på det tykke gulvteppet med forsøksvis korslagte ben.

Ganga (30) forteller at hun er under press fra svigermoren om å føde en sønn. Da yngstedatteren Tamanna (1,5) ble født, nektet svigermoren å ha noe med henne å gjøre. Eldstedatteren Gangotri sover ved mammas ben i Action Indias dagsenter for barn og kvinner i den fattige bydelen Nangloi vest i New Delhi

Firebarnsmoren Aarti forteller åpenhjertig at hun innerst inne er skamfull over at hun ikkehar kunnet gi sin mann og familien den sønnen de så sterkt ønsker.— Naboene kommer med ondskapsfulle kommentarer, og min manns kamerater erter ham, sier 30-åringen med et litt sørgmodig smil, mens hun langsomt vugger lille Iishana i armene.

— Jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil ha mer enn to barn til. Hvis den neste også er en jente, skal jeg prøve en siste gang å få en sønn.

- Hva kommer du til å gjøre dersom dere får vite at en jente er på vei og svigermor krever abort?

— Jeg myrder ikke min egen datter på hennes ordre! svarer Aarti med fast stemme.

«Hver kvinne du møter er en datter som overlevde» står det på plakaten. Den internasjonale organisasjonen ActionAid er blant dem som arbeider mot kjønnsbestemt abort i India.